Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

23-річний Олег Дорщук став єдиним з трьох українців, кому вдалося кваліфікуватися до фіналу Олімпійських Ігор 2024 у секторі стрибків у висоту.

Для атлета з Кропивницького це перша Олімпіада в кар’єрі, і до неї він підійшов у статусі чинного бронзового призера Чемпіонату Європи, нагороду виборов місяць тому в Римі.

Сьогодні на “Стад де Франс” Олег з першої спроби підкорив висоти 2,17 та 2,22. Наступну планку в 2,27 Дорощук перестрибнув з другої спроби. 

PARIS, FRANCE – AUGUST 07: Oleh Doroshchuk of Team Ukraine competes during the Men’s High Jump Qualification on day twelve of the Olympic Games Paris 2024 at Stade de France on August 07, 2024 in Paris, France. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

Водночас ця висота стала нездоланною для трьох учасників фіналу, в тому числі й для чинного олімпійського чемпіона італійця Джанмарко Тамбері, який буквально в день фіналу був госпіталізований з олімпійського селища, через камінь у нирках, але все ж ввечері вийшов на змагання. Покинув арену не взявши 2,27 і один з основних конкурентів українців на європейській арені чех Ян Штафела. 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Наступна висота 2,31 була вище особистого рекорду Олега Дорощука на 1 сантиметр. З першої спроби оновити РВ не вдалося, а от у другому стрибку українець зміг перевершити своє найкраще досягнення! І продовжив боротьбу у фіналі Олімпіади. Після цієї висоти в секторі лишилося шестеро учасників.

Змагання перенеслися на висоту 2,34. З першої спроби взяли цю планку катарець Мутаз Баршім, італієць Стефано Соттіле та новозеландець Геміш Керр. З третьої взяв цю позначку американець Шелбі Маківен. 

Додати ще 3 сантиметри до свого РВ Олег Дорощук, на жаль, не зміг. Не здолав цю висоту і японець Ріочі Акамацу. Тож вони завершили виступ на Іграх у Парижі, посівши шосте і п’яте місця. 

PARIS, FRANCE – AUGUST 10: Oleh Doroshchuk of Team Ukraine looks on during the Men’s High Jump Final on day fifteen of the Olympic Games Paris 2024 at Stade de France on August 10, 2024 in Paris, France. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

А в секторі тим часом лишилося четверо претендентів на медалі. Висоту 2,36 з першої спроби стрибнули Шелбі Маківен та Геміш Керр – обидва встановили особисті рекорди, а Керр ще й рекорд Океанії. Не впорався в трьох спробах Стефано Соттіле.

Першої невдачі зазнав на 2,36 Мутаз Баршім, який до цього брав все безпомилково – не стрибнувши цю висоту двічі, він переніс останню спробу на 2,38 і знов схибив. Таким чином завершив останню Олімпіаду в своїй кар’єрі з бронзою, ставши чотириразовим медалістом Олімпійських Ігор (золото Токіо-2021, срібло Ріо-же-Жанейро-2016 та Лондона-2012, бронза Парижа-2024).

Боротьба за золото продовжилася на висоті 2,38. Взяти її не вдалося жодному з претендентів. Тож після трьох невдалих спроб на Шелбі Маківена та Геміша Керра чекала перестрибка. Спершу конкуренти мали ще по одній спробі на 2,38, потім на 2,36 – всі були невдалими. Планку опустили на 2,34 і тут не схибив Геміш Керр, виборовши першу олімпійську нагороду в своїй кар’єрі й одразу золоту!