Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

7 серпня в ранковій програмі легкоатлетичних змагань ХХХІІІ літніх олімпійських Ігор у Парижі відбулася кваліфікація стрибків у висоту серед чоловіків. Україна тут мала максимальне представництво з трьох атлетів. Наймолодшим з них був Олег Дорощук, якому нещодавно виповнило 23 роки. Однак Олег має доволі солідний послужний список на молодіжних і юніорських змаганнях. А у дорослій категорії торік був фіналістом Чемпіонату світу у Будапешті, а цього виграв бронзу на Чемпіонаті Європи у Римі.

Сьогодні у Парижі Олег впевнено з першої спроби подолав дві перші висоти 2,15 і 2,20. Далі з другої спроби підкорив 2,24, але мав три невдалі спроби на 2,27. До речі, ця планка не підкорилася сьогодні й чинному олімпійському чемпіону, чемпіону світу та Європи, італійцю Джанмарко Тамбері.

2,27 стрибнули лише п’ятеро учасників кваліфікації – Шелбі Мак’юен (США), Гаміш Керр (Австралія), Мутаз Баршим (Катар), Ву Санхьок (Республіка Корея), Роїчі Акаматсу (Японія).

Втім з результатом 2,24 Олег увійшов до топ-12, так само як італійці Стефано Соттіле, Джанмарко Тамбері, Ромейн Бекфорд (Ямайка), Браян Раатс (ПАР), Ян Штефела (Чехія), та Тіхомир Іванов (Болгарія).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Хоча пощастило не всім, хто взяв 2,24 – за гіршими спробами інших висотах не вийшли до фіналу двоє учасників – австралієць Брендон Старк і кубинець Луїс Енріке Заяс.

Як розповів Олег Дорощук в ексклюзивному коментарі Суспільне.Спорт – задоволений потраплянням до фіналу, але далі треба стрибати кращі.

-Не можу сказати, що вийшли круті стрибки. 2.24 метра взяв — все, я задоволений, я у фіналі. На сьогодні все чітко.

Як тобі атмосфера на “Стад де Франс”?

Це просто такий кайф. Ми пройшли все коло, і кожна людина тобі аплодує, вперше тебе бачить і вітає, що ти пройшов далі. Це дуже круто. Я навіть боявся просити якихось оплесків, щоб мене не здуло цими оваціями, це класно. Але ранкові сесії [такі, що] я лише в колрумі прокинувся.

Скільки, на твою думку треба стрибати у фіналі, аби потрапляти в першу трійку?

У район 2.35 м. Скільки буде за відчуттями? Важко зараз загадувати. Сьогоднішній день такий — кваліфікацію пройшов. Сподіваюся на кращі стрибки. Як показує практика, якщо у кваліфікації не дуже все йде, то у фіналі я стрибаю краще. Будемо сподіватися на цю статистику, що вона тут теж зіграє і буде не навпаки, – розповів Олег Дорощук.

Ще один український дебютант Олімпіади, Владислав Лавський, завершив змагання на 25-му місці, взявши лише стартову висоту 2,15. Досвідчений Андрій Проценко на своїй четвертій Олімпіаді без місця, адже не подолав і стартову висоту.

Фінал Олімпійських Ігор у чоловічих стрибках у висоту розпочнеться в суботу, 10 серпня о 20:00.

Анна Рижикова завершила виступ на своїх третіх Олімпійських Іграх