Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Одна з лідерок збірної України з легкої атлетики, Марина Бех-Романчук сьогодні відзначає свій День Народження – красуні-стрибунці  виповнилося 29 років. Атлетка народилася у селі Морозів на Хмельниччині і все життя виступає за рідний регіон.

Нині Марина готується до третіх Олімпійських Ігор в своїй кар’єрі. Олімпійська медаль – єдина, якої не вистачає в колекції цієї зіркової спортсменки.

Бех-Романчук тричі вигравала срібло чемпіонатів світу – на стадіоні у стрибках в довжину (Доха 2019) та потрійному стрибку (Будапешт 2023). А також у приміщенні в потрійному стрибку (Белград 2022). Українка двічі ставала чемпіонкою Європи у приміщенні та на стадіоні, також має срібло і бронзу континентальних першостей серед дорослих. А ще – золото Всесвітньої універсіади, бронзу командного чемпіонату Європи, ряд перемог на етапах Діамантової ліги і не тільки.

З одним тренером по життю

Всі свої досягнення Марина здійснила під керівництвом одного наставника, у якого займається з дитинства, це її земляк Вадим Крушинський:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

-Коли до мене прийшла Марина, в 2007 році, я одразу побачив у ній стрибунку й ми почали в цьому напрямку працювати. Я зростав завдяки їй, власним зусиллям <…>. Я ріс разом з Мариною. Це вона зараз каже, що ті, хто до нас у групу приходять, то вже отримують тренера, який має і досвід, і розуміння. А з нею ж довелося на ці граблі понаступати, шишки понабивати. Тому ми пройшли такий шлях від десятирічної дитини до успішної спортсменки, медалістки чемпіонату світу – якось розповів  Вадим Крушинський в інтерв’ю Жорсткій Атлетиці.

13 років на міжнародній арені

У великій міжнародний спорт Бех-Романчук потрапила в 16 років. У 2011 році вона виступила на Чемпіонаті світу серед юнаків у Франції, де посіла п’яте місце. У тому ж році легкоатлетка здобула золото на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі в Туреччині. Наступними міжнародними нагородами стали бронзові медалі чемпіонатів Європи серед юніорів та молоді. А вже 2016 року Марина дебютувала на своїй першій Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, де пройшла до фіналу, однак заступила усі стрибки і посіла 12 місце.

З Ріо замість медалі привезла кохання

Напевно навіть ті, хто не стежить за спортивними успіхами Марини, знає що її чоловік – дворазовий призер Олімпійських Ігор, відомий плавець Михайло Романчук. Пара вважається однією з найкрасивіших в українському спорті. Разом атлети втретє виступатимуть на Олімпійських Іграх. Для зіркового подружжя  Олімпіада є знаковою подією не лише у професійному, а й в особистому плані. Марина та Михайло познайомилися на юнацькому олімпійському фестивалі.  А офіційно їх сосунки розпочалися 2016 року на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, тоді молоді спортсмени зустрілися знову, з чого і почалася романтична історія.

“Перестрибнула” з довжини на потрійний

Два роки тому досвідчена атлетка, яка всі свої досягнення мала у секторі стрибків у довжину, опанувала ще один вид – потрійний стрибок. Сталося це у 2022 році, коли в зимовому сезоні Марина  вирішила спробувати себе у потрійному  на чемпіонаті України в приміщенні, і одразу виконала норматив для участі в Чемпіонаті світу у приміщенні. В Белграді вона виступала у двох дисциплінах, і виграла срібло у потрійному. Торік на ЧС в Будапешті Бех-Романчук теж виступала у двох дисциплінах, і потрійний стрибок виявився успішнішим, принісши їй срібло. На Олімпійських Іграх в Парижі атлетка виступатиме лише в потрійному стрибку. Затяжна серія проблем зі здоров’ям, що тривала з осені минулого року, не дозволила виконати норматив у стрибках у довжину. 

Блогер-півмільйонник

Марина сьогодні найпопулярніша атлетка в українському інстаграм – має там понад 500 тисяч підписників (для порівняння, у Ярослави Магучіх наразі 200+ тисяч фоловерів). Цікаво, що нерідко шикарний контент знімає тренер, Вадим Крушинський, причому на спір – за це Марина обіцяє виконати певні задачі на змаганнях). Далі пряма мова стрибунки:

-Дуже великий шлях терпіння і випробовування [під час зйомок контенту, – прим.ред] прийшов мій тренер. Якби ви бачили його мімічні реакції, коли я прошу його зняти мені фото, відео, чи тренування… Або кажу що погані фото, і треба переробити, а там вже тисяча фото зроблена – здається він готовий мене вбити. Більшу частину доводиться робити йому.  

У 2018 році на Чемпіонаті Європи у нас сталася така ситуація на стадіоні – я попросила зробити мені фото, він його зробив – “аби було” а що там вийшло – твої проблеми. Я їхала в автобусі така зла, не можу вам передати. Я готова була луснути від злості – мене дратувало: “Як так – я йому зробила класні фото, а він мені аби що?”. Тоді я взяла його на спір – якщо я на цьому ЧЄ виграю медаль, то він протягом року фотографуєте мені стільки, скільки треба, і взагалі не буде обурюватися. Я тоді стала срібною призеркою чемпіонату Європи, і цілий рік його обіцянкою користувалася. А потім він просто звик))) 

Але насправді багато хто приймає в цьому участь – і мій чоловік, і моя мама, і друзі. 

Естет і перфекціоніст

Марина розповідає, що для неї важливо, аби все навколо було красиво і досконало. Це помітно з її сторінки в Instagram. Коли гарна картинка складається, “Естет в мені  танцює”, – каже атлетка. 

-Я люблю коли все ідеально, все на своєму місці –  я від цього кайфую. Я люблю коли в кімнаті чисто. Я складаю одяг по кольору – така от я людина. Можу на півдня застряти у себе вдома в гардеробі складаючи топіки маєчки від чорного кольору до білого –  це приносить задоволення, а не тому, що мені це треба зробити.

Не скажу, що я люблю готувати, хоча інколи такий настрій також буває, а от щоб була максимальна чистота в кімнаті, не було ніяких розкиданих речей – це у мене пунктик є, і він для мене дуже важливий! – розповіла нещодавно Марина Бех-Романчук в інтерв’ю Федерації легкої атлетики України. 

На Олімпійських Іграх у Парижі змагання розпочнуться для Марини Бех-Романчук 2 серпня. Нагадаємо, нещодавно стрибунка вперше цього року виступала на міжнародних змаганнях – і з четвертим найкращим результатом в кар’єрі виборола бронзу на етапі Діамантової ліги у Монако.

Юлія Левченко вийшла заміж