Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Три дні у Львові тривав головний національний старт сезону Чемпіонат України з легкої атлетики, що мав на меті остаточно сформувати склад збірної України для участі в Олімпійських Іграх 2024.

Особливою подією змагань став візит Президента Всесвітньої легкої атлетики Себастьяна Коу, який відвідав відкриття чемпіонату і поспілкувався з атлетами. Пан Себастьян відзначив, що під час візити відчув всю сувору реальність, в якій доводиться жити і тренуватися українським атлетам. 

– Я був глибоко зворушений стійкістю та рішучістю спортсменів. Коли ми приїхали на стадіон, завила сирена повітряної тривоги і затримала старт на 200 метрів. Це сувора й протверезна реальність і виклики, з якими спортсмени стикаються день у день, – відзначив Себастьян Коу, – Зустрівшись з українською командою на нашому Чемпіонаті світу в Орегоні в 2022 році, минулого року в Будапешті та останнім часом на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Римі, я постійно говорив їм: «Якщо ви можете приїхати на наш чемпіонат, я можу приїхати на ваш. Тому для мене було важливо бути тут на цих вихідних на національному чемпіонаті напередодні Олімпійських ігор у Парижі.

Окрім Львова, Президент Всесвітньої легкої атлетики відвідав Київ. Там зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським, який подякував Всесвітній легкоатлетичній організації за допомогу, надану українським спортсменам та їхнім родинам протягом останніх двох років та рішучу позицію, щодо недопущення російських і білоруських атлетів на міжнародні змагання.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

-Дякую, що приїхали, і дякую, що підтримуєте наших спортсменів і всіх українців. Ваш приїзд є дуже важливим сигналом підтримки. Ви зробили дуже багато, особливо для того, щоб Росія справді відчула, що вона веде терористичну війну, що це також підриває ставлення до її спортсменів і що ціна війни дуже висока. Тому щиро дякую вам за такі сигнали і кроки, – сказав Зеленський.

У столиці Коу відвідав місце ракетного обстрілу Києва, який зруйнував спортзал, конгрес-хол і виставковий центр Академії мистецтв. Загалом понад 500 спортивних об’єктів в Україні були пошкоджені або знищені під час російської агресії. Пан Себастьян пообіцяв, що світова атлетика долучиться до відновлення спортивної інфраструктури України після завершення війни.

Він пообіцяв, що World Athletics продовжуватиме підтримувати Україну не лише через фонд, а й у лобіюванні міжнародних організацій та національних урядів щодо реконструкції спортивних об’єктів в Україні.

Нагадаємо, у  2022 році Всесвітня легка атлетика разом з Міжнародною легкоатлетичною фундацією (IAF) та членами Асоціації Діамантової ліги заснували Український фонд для надання підтримки професійним спортсменам, які постраждали від конфлікту в їхній країні, щоб вони могли продовжувати тренуватися, пройти кваліфікацію та взяти участь у змаганнях Всесвітньої серії легкої атлетики та Чемпіонаті світу з легкої атлетики.

Фонд було оновлено у 2023 році, і він відіграв ключову роль у допомозі Україні сформувати команду з 29 спортсменів на Чемпіонат світу з легкої атлетики в Будапешті. Окрім оплати проїзду та проживання елітних спортсменів у тренувальних таборах, підтримка також включала придбання обладнання для заміни предметів, знищених під час ракетних атак.

Фото: World Athletics