Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Днями в Умані відбувся ІІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань. Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на призи О. Крикуна. Не підвела рідне місто уманчанка Поліна Дзерожинська. 15-річна метальниця молота не просто виграла змагання в категорії U18, а й вперше в кар’єрі відправила снаряд за 70 метрів – перемогу їй приніс новий особистий рекорд 70,39.

Торік Поліна виграла всі національні змагання з метання молота у своїй віковій категорії (снаряд 3 кг), і встановила рекорд України серед дівчат до 16 років (67,74). А цього року має в активі п’ять перемог, в тому числі відзначитися і на дорослому молоті 4 кг. Уманчанка виграла Зимовий чемпіонат України з легкоатлетичних метань серед спортсменок до 20 років. Її результат був кращим за переможний у віковій групі U23, і дозволив Поліні відібратися на Кубок Європи з метань, де вона дебютувала серед молоді

Зараз метальниця готується до чемпіонату Європи U18 та чемпіонату світу U20, куди успішно виконала нормативи. 

Жорстка Атлетика вирішила ближче познайомитися з перспективою українського жіночого молота.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Поліно, розкажи як давно займаєшся, і чому обрала саме молот?  

Займаюся метанням молота 6 років. Мене привів мій батько Вячеслав Дзерожинський, який сам займався цим видом спорту 15 років. Тато почав займатися моєю фізичною підготовкою ще з 5 років  –  в 7 років я могла підтягнутися 35 разів. Батько був моїм першим неофіційним тренером. У 9 років я почала метати, і мені одразу сподобалось! 

У кого ти тренуєшся?

Наразі мене тренує найкращий тренер України, чуйна та добра людина, якій я дуже вдячна, це Новожилова Ірина Олександрівна.  А під час моїх повернень зі зборів додому мене завжди чекає, підтримує та тренує, заслужений тренер України, фахівець своєї справи Тихомиров Анатолій Михайлович. Також хочу зазначити свого тренера з фізичної підготовки, учителя фізичної культури, ВСП «Уманський фаховий коледж технологій та бізнесу Уманського національного університету садівництва» Шапочку Сергія Григоровича, який мене тренував, тренує та допомагає мені й наразі з написанням силових програм.

Розкажи про підкорення рубежу у 70 метрів – стояла така задача на цей сезон?

До такого результату я йшла всі ці 6 років. Ми з Іриною Олександрівною, змінювали та покращували техніку метання, підбирали різні програми тренувань аби досягнути цього. 

Ти вже успішно виступаєш і на дорослому молоті, чи складно переходити на важчий снаряд?

Я почала метати дорослий снаряд відносно недавно. Скажу так: за рахунок того, що я багато тренувалася, метала такі снаряди, як 4, 5 кілограмів, то на фізичному рівні мені було не складно перейти на дорослий молот, і до нього я була готова. Але складно лише  на психологічному рівні.

На Кубку Європи тобі складно було змагатися з дорослішими суперницями?

Звісно, тому що мої суперниці на Чемпіонаті були на 5-7 років за мене старші  та досвідченіші. А ще й  враховуйте той факт, що це були мої перші закордонні змагання такого рівня.

Ти кажеш, що фізично тобі не складно поратися з дорослим молотом, а які параметри зараз маєш?

Мій зріст 175, а вага 72 кілограми.

Розкажи про головні завдання на цей сезон?

Я готуюся до Чемпіонату Європи серед юнаків, який буде проходити у Словаччині  18-21 липня, та до Чемпіонату світу серед юніорів 26-31 серпня у Перу. Наразі моя основна ціль  – добре виступити та показати достойний результат на цих змаганнях. 

Також хочу висловити подяку за допомогу в підготовці до цих стартів  керівнику фірми ТОВ «CONCRETE GROUP” Максиму Березенку. І подякувати за підтримку  міському голові Умані Ірині Плетньовій.

Які національні рекорди з легкої атлетики було встановлено 2023 року