додому Новини

Ірина Геращенко розповіла чому пропустила зимовий сезон, і чого очікує від літнього

BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 27: Iryna Gerashchenko of Team Ukraine reacts in the Women's High Jump Final during day nine of the World Athletics Championships Budapest 2023 at National Athletics Centre on August 27, 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by Stephen Pond/Getty Images for World Athletics)

Провідна українська й світова стрибунка у висоту Ірина Геращенко взяла участь в ефірі проєкту «EхtraTime» на YouTube-каналі «Setanta Sports». Легкоатлетка розповіла чому пропускала зимовий змагальний сезон, та відповіла на питання, чого очікує в олімпійському році. 

Чому пропустила зимовий сезон?

Пропустила, бо ми почали готуватись на зиму, але у мене сталася невеличка травма, і ми з тренером вирішили що це знак що нам треба трішки відпочити перед літнім сезоном, бо він буде більш насиченим ніж зимовий сезон. Я в штатному режимі тренувалася просто паралельно підліковувалася. Я була морально з Іриною Григорівною, Юлю на тренуваннях і так само з нею на чемпіонаті світу, я дуже хвилювалася і вона всеодно для мене велика молодець!

Як воно, дивитися чемпіонат світу в ролі глядача?

В ролі вболівальниці мені було набагато складніше, бо  мене серце вистрибувало з кожною спробою Юлі, Ясі, Андрія, Олега. Ти хвилюєшся, бо ти хочеш чимось допомогти, але ти абсолютно нічим не можеш допомогти. Коли ти сам в секторі, ти знаєш що тобі треба робити.

Які очікування від літнього сезону?

Як нас навчила тренерка потрібно не говорити, а робити. Я дійсно дотримуватися цього правила. Мені про себе набагато легше говорити, якщо я вже щось зробила – а не наперед. Тим паче що у мене були на зимовий сезон плани, але вони трохи зсунулися. Плани є у кожного спортсмена, адже цей рік олімпійський. Не потрібно виділяти якісь змагання – потрібно готуватися до всіх змагань,  хоч чемпіонат міста Києва, хоч Олімпійські ігри.

Потрібно розуміти що кожні змагання це в першу чергу свято, особливо зараз. Є старти на які я вже підтверджена. Зараз будемо їхати на збори на 4 тижні, і після цього будемо виїжджати на старти. 

Чи ускладнює участь у міжнародних змаганнях відсутність авіасполучення в Україні?

Це впливає досить сильно, адже ми маємо закладати на дорогу і підготовку до дороги набагато більше часу. Відповідно у нас зсуваються весь тренувальний процес і підготовка до самих змагань, і не завжди ми підходимо до змагань в найсвіжішій формі. Або ми виїжджаємо з дому на більший період, ніж завжди. Наприклад, останній раз ми були на зборі 7 тижнів – ми так раніше ніколи не їздили, і це дійсно було складно. 

Торік у нас була така тактика, що ми виїжджали заздалегідь на змагання, щоб підготуватися, підійти від дороги. Але це різні речі, коли ти вилітаєш на змагання і за кілька годин вже лежиш в готелі, чи зараз, коли нам 24-36 годин доводиться діставатися лише до аеропорту.  Але ми намагаємось витягнути з цих складних умов все найкраще – почитати книгу, чи щось повчити, поки є час. Шукаємо позитив в усіх ситуаціях, і дякуємо що ми взагалі можемо виїжджати за кордон!

Топова стрибунка у висоту Ірина Геращенко отримала оригінальний подарунок на День Народження