Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У неділю, 11 лютого, колишні світові рекордсмени Кібівотт Канді та Джойсілін Джепкосгей виконали кенійський дубль на шосейній гонці Edreams Mitja Zurich Marato Barcelona, ​​яка має Gold Label від World Athletics.

У комфортних погодних умовах (10 градусів і без вітру) Джепкосгей побила рекорд траси на вісім секунд, показавши 1:04:29, і увійшла в топ-6 найшвидших жінок планети на цій дистанції.
Канді, другий найшвидший чоловік в історії на дистанції, тріумфував із результатом 59:22 після того, як його співвітчизник Ронсер Конга кинув виклик йому упродовж більшої частини гонки.

Жіночий забіг перетворився на поєдинок між Джепкосгей та ефіопкою Сенбері Тефері. Цей дует, разом із кенійкою Гледіс Чепкіруї, пройшов перші п’ять км зі стрімкими 15:19.

Потім Джепкосгей і Тефері відірвалися і досягли 10-км позначки за 30:19, випередивши Чепкіруї на 21 секунду. Позаду них британка Джессіка Уорнер-Джудд була на четвертій позиції, подолавши 10 км за 31:32 і добре дотримувалась графіку, аби покращити свій особистий рекорд.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Джепкосгей і Тефері продовжували свій невпинний ритм упродовж другої половини гонки, показавши 45:34 на 15 км, майже на цілу хвилину випереджаючи Чепкуруї (46:30), а британка відставала ще на хвилину.

Ключовий момент стався на 18-му кілометрі, коли срібна призерка чемпіонату світу 2015 року на дистанції 5000 метрів Тефері більше не могла дотримуватись натиску у темпі Джепкосгей (3:03/км) і поступово втратила позиції. На 20 км (1:01:02) Джепкосгей мала впевнену перевагу в 14 секунд над своєю суперницею та розуміла, що поб’є рекорд траси (1:04:37), встановлений минулого року.

Срібна призерка ЧС з напівмарафону 2018 року перетнула фінішну межу з рекордом траси 1:04:29, також покращивши свій особистий рекорд на 17 сек, який був встановлений тут минулого року. Тефері фінішувала другою, але була нагороджена потужним PB – 1:04:40 і увійшла в топ-10 у світовому списку найшвидших.
Третьою піднялась на подіум Чепкуруї, яка подолала дистанцію за 1:06:34.

Чоловіче змагання розпочалося з помірною швидкістю 2:53/км з усіма головними фаворитами в особі Кібвотта Канді, його кенійських співвітчизників Гілларі Кіпкоеча, Еммануеля Мої Мару, Ронсера Конги, Метью Кімелі, ефіопів Дінкалема Аєле та Чіндеси Дебеле Гудети й шведа Андреаса Альмгрена.

Перші 5 км км пройшли за 14:22, другі 5 км за 13:49, але велика лідируюча група залишилася незмінною. Після 15 км Конгу намагався втекти від групи, але його все одно змогли наздогнати Андреас Альмгрен та Кібівотт Канді.

Нарикінці гонки Кібівотт Канді зарубився із Конгу. Дует пробіг разом трохи більше пів кілометра, перш ніж Канді зміг відірватися, чим забезпечив собі перемогу за результатом 59:20. Другим став швед  Андреас Альмгрен, який всього на секунду не наздогнав Канді. До того ж він став другим найшвидшим євпропейцем в історії – 59:22. Ну а Ронсеру Конга вдалося втримати третє місце з результатом 59:28.

Джерело: World Athletics