Ярослава Магучіх і Марина Бех-Романчук – у топ 100 найвпливовіших українців 2023 року

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Українська правда” склала список з сотні українців, які 2023 року на думку редакції, робили найбільший внесок у незалежність та майбутнє України.

У рейтингу представники державного управління, захисники, суспільні та культурні діячі, бізнесмени й спортсмени.

До спортивної топ-десятки увійшли одразу дві легкоатлетки – чемпіонка світу зі стрибків у висоту Ярослава Магучіх та віцечемпіонка світу у потрійному стрибку Марина Бех-Романчук.

Також увійшли до списку найвпливовіших українських спортсменів тенісистка Еліна Світоліна, футболіст Андрій Шевченко, фехтувальниця на шаблях Ольга Харлан, футболіст Олександр Зінченко, боксер Олександр Усик, каноїстка Людмила Лузан, скелетоніст Владислав Гераскевич та молодіжна збірна України з футболу.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ось що написано про легкоатлеток на сторінці проєкту топ-100 від  “Української правди”.

Ярослава Магучіх – яскравий приклад того, що коли прагнеш чогось досягти, варто завжди вірити в себе та постійно розвиватись. Спробувавши карате, стрибки в довжину та біг з бар’єрами, вона зупинилася на стрибках у висоту. І зробила абсолютно правильний вибір.

У 14 років вона стрибала 1,8 метра, а вже у 17 подолала важливу для стрибунів висоту – 2 метри. У 2019-му їй підкорилися 2,04 метра, що стало світовим рекордом серед юніорів. Того ж року Ярослава перемогла на етапі Діамантової ліги, ставши наймолодшою переможницею в історії змагань.

Вже в 19 років Магучіх стала бронзовою призеркою Літніх Олімпійських ігор. Саме на тих іграх стався відомий скандал через фотографування з переможницею, росіянкою Марією Ласіцкене. Тоді Ярослава пояснювала, що фото не було проявом політичної позиції.А вже після повномасштабного вторгнення Ярослава довела, що український прапор для неї не порожній звук, остаточно припинивши будь-яке спілкування з Ласіцкене, яка в дитинстві була її кумиром.

“Я більше не маю ідола. Тепер я виступаю з усвідомленням того, що є кумиркою для багатьох українських стрибунів. І я хочу ставати кращою заради них”, – підкреслювала Магучіх.

У 2023 році Ярослава на ділі показує, що є лідером у своєму виді спорту, вигравши ледь не всі можливі титули в сезоні. В тому числі нарешті стала чемпіонкою світу. І це всього в 22 роки. На цьому вона зупинятися явно не збирається. Якось Магучіх сказала, що найперше вона “змагається сама із собою, бо маленькі щоденні успіхи наближають до великої мрії”. І попри усі вже подолані висоти, сподіваємось, що головна вершина Ярослави ще попереду”, – пише ‍ заступник головного редактора УП Євген Будерацький

Про Марину Бех-Романчук розповідає Ольга Саладуха:

“Марина не припиняє вражати досягненнями, вмінням боротися, а ще величезним серцем, добротою й відданістю. Коли Марина починала шлях професійної легкоатлетки, я вигравала свої перші титули.

2011-й став для нас обох знаковим: я завоювала титул чемпіонки світу, а вона взяла участь у своєму першому чемпіонаті світу U-18. Вигравши в 2018-му першу дорослу медаль зі стрибків у довжину на чемпіонаті Європи, Марина щороку приносила Україні бодай одну нагороду, часто виграючи їх останньою спробою!

В 2022-му Марина почала стрибати також потрійним і за ці два роки виграла титул чемпіонки Європи й срібні медалі чемпіонатів світу в приміщенні та просто неба. При цьому на кожному з них встановлювала особисті рекорди, довівши їх до 15,02 метра. До цих результатів Марина йшла з Вадимом Крушинським – тренером, з яким працює з дитинства.

Марина – це приклад людської краси, зовнішньої і внутрішньої. Вона освічена, талановита й завжди готова допомогти. Коли почалася війна, вона з сім’єю відчинила двері свого будинку для десятків спортсменів. Вона справжня амбасадорка України на міжнародній арені. Її глибокі інтерв’ю, де вона розповідає правду про Україну, розходяться по світових медіа. Пишаюся тим, що в нашій команді є такі особистості, як Марина Бех-Романчук”

Ярослава Магучіх показала, як тренується разом зі своїм нареченим Назаром Степановим