Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Жорстка Атлетика продовжує віднедавна започаткований напрям – авторська колонка. Це експертні матеріали на спортивні та навколоспортивні теми. Тож якщо ви маєте виключну експертизу в будь-якій дотичній до спорту темі та хочете поділитись – ласкаво просимо! 
Наразі слово передаємо Оксані Шкурат, МСМК, учасниці Олімпійських ігор-2016, а нині тренеру і реабілітологу.

Хочу трохи пояснити НАВІЩО ВАМ ТОЙ РЕАБІЛІТОЛОГ зі своїми вправами, коли операція зроблена успішно і ваші переломи/розриви на шляху до загоєння.

Часто люди недотичні до спорту, де весь час зіштовхуєшся з травмами, думають, що все, що їм треба для щастя, – це золота рука отропеда-травматолога, а все, що треба після операції, – це чекати поки біль мине і все загоїться, а там «саме розходиться». Але це було б дуже просто. Наш організм є складним механізмом, тож піклуватися про свій стан потрібно постійно.

Будь-які ушкодження тягнуть за собою порушення структури та функції травмованої ділянки, але при цьому не завжди функція безпосередньо пов’язана зі структурою. Закрутила? Згодна, давайте трохи конкретніше розберемо на прикладах:

  • Професійні плавці, як ті, що мають скарги, так і ті, що не відчувають ніяких проблем з плечем, пройшовши МРТ обстеження, можуть виявити деякі ознаки патологій суглоба на знімку, але при клінічному обстеженні на прийомі в ортопеда не знайдуть жодних відхилень.
  • Багато елітних футболістів турбує паховий біль, але склерозовані зміни лобкового симфізу і збільшення набряку кісткового мозку виявлені при МРТ-обстеженні наявні часто і в тих, хто немає суттєвих скарг під час навантажень.
  • Ряд спеціалістів виявили значну кількість патології в поперековому відділі хребта у безсимптомних елітних юніорів-тенісистів.

Розгляньмо більш детально на прикладі суглобів. При значних пошкодженнях, таких як повний розрив передньої хрестоподібної зв’язки відбувається порушення СТРУКТУРИ і цілісності безпосередньо самої зв’язки і колінного суглоба зокрема. Разом з цим, у більшості випадків йде ціла купа малоприємних симптомів, які заважають нормально ходити, стояти і навіть спати, коліно втрачає стабільність і більше не може виконувати свою ФУНКЦІЮ.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Єдиний вихід в цьому випадку – операція. Тут на сцені з’являється ортопед-травматолог, який в силу своїх знань та навичок чарівним способом замінює зв’язку. Вітаю! Ваша структура на шляху до зцілення, чекає поки зменшиться запалення і тканина регенерує.

Здавалося б, треба тільки полежати й почекати. Та, з особистого досвіду: це призведе до ще гіршого стану, ніж до операції.

Ваші м’язи атрофуються, а суглоб стане жорстким і малорухливим. Наше тіло створене для руху і чим більше часу воно буде цього позбавлене, тим важче буде повернутися до його звичайного стану.

Процес післяопераційного відновлення

У кожного м’яза, зв’язки, сухожилля чи суглоба є своя функція, яку вони мають виконувати повною мірою. Саме тому відновлення після клінічно значимих пошкоджень ЗАВЖДИ складається з 2-х важливих частин: 

  • відновлення структури (чим безпосередньо займається хірург) 
  • відновлення функції ( задача фізичного терапевта) 

Якісний результат неможливий без цих двох складових та злагодженої комунікації між лікарем-ортопедом та фізичним терапевтом, які контролюють та коректують весь процес згідно з протоколами та актуального стану пацієнта.

Якою б блискучою не була операція, вона не гарантує успішних результатів, якщо за нею не слідує якісна реабілітація. Рівень розвитку остеоартрозу після розриву хрестоподібної зв’язки досягає 50-100%,  як при консервативному, так і при хірургічному лікуванні. Подальші зміни в механізмі навантаження суглоба після травми вважаються фактором, що сприяє розвитку дегенеративних порушень, тому вкрай важливо максимально відновити його функцію.

З особистого досвіду знаю, що багато хто не поспішає звертатися до спеціаліста і втрачає перші 2 тижні після операції, які є критично важливими у тому як швидко і якісно пройде процес відновлення. Згідно з дослідженнями, найбільш виразна тугорухливість після операції на суглобі відбувається, коли пластика передньої хрестоподібної зв’язки проводиться на набряклому, болісному коліні з обмеженим діапазоном руху.

Тому відразу ж після травми ви маєте вступити в бій з запаленням, разом з вашим найкращим помічником – протоколом RISE  (Rest, Ice, Compression, Elevation) і, так, нехай слово REST вас не лякає, бо навіть коли ви закинули ваші ноги на подушки й лежите ви маєте рухати вашими стопами для покращення циркуляції крові та зниження ризику тромбозу. Хоча, мені особисто більше подобається протокол PEACE and LOVE (Protect, Elevate, Avoid anti-inflammatory modalities, Compress, Educate, Load, Optimism, Vascularisation, Exercise) і не тільки, тому що любов врятує світ, а тому що включає ще і психологічну складову, що не менш важливо. Але такий протокол більш складний і не підходить для самостійного використання. Те, як швидко ви подолаєте негативні наслідки ушкодження визначає те, як суглоб буде почувати себе після операції і як швидко буде відновлюватись у коротко- та довгостроковій перспективі.

Передопераційний етап

Жодний пасивний відпочинок для уникнення болю не підготує ваш суглоб до операції так, як активні заняття. Тому після фази гострого запалення починається безпосередньо передопераційний етап. В залежності від стану цей період може тривати кілька днів, а може й кілька тижнів. Все індивідуально, але засоби досягнення мети включають однакові елементи:

  • контроль набряку, захист від ускладнень;
  • досягнення максимального об’єму рухів в травмованому суглобі;
  • розвиток м’язової сили;
  • покращення пропріоцепції;
  • відпрацювання максимально наближеного патерну ходьби;
  • ментальна підготовка до процедури операції.

При успішному досягненні цих завдань суттєво скорочується час стаціонарного лікування  та покращується довгострокова функція суглоба вже після операції.

Ризик рецидиву

За статистикою близько 25-30% пацієнтів з розривом передньої хрестоподібної зв’язки мають повторне пошкодження протягом року після повернення до спорту, тобто кожен 4-й отримує рецидив, причому значна частина травмує іншу ногу. Тому прошу не затягуйте з візитом до фізіотерапевта. Зараз є всі для того можливості: вибір фізичних терапевтів на будь-який цільовий запит, державні, приватні спеціалісти, онлайн-ведення, якщо не знайшли його поблизу свого домуі.

Як там кажуть: не займайтеся самолікуванням, воно шкідливе для вашого здоров’я.


Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Точка зору редакції “Жорсткої Атлетики” може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.