додому Новини

Дворазова чемпіонка Олімпіади Кастер Семеня не виступатиме на Іграх у Парижі

Кастер Семеня фінішує на дистанції 5000 метрів на чемпіонаті світу 2022 року в Орегоні. Фото: Getty Images

Дворазова чемпіонка Олімпійських ігор на дистанції 800 метрів, Кастер Семеня,  не візьме участі у паризьких Іграх, оскільки планує продовжити свій юридичну боротьбу проти World Athletics, повідомляє агентство Reuters.

Кастер Семеня хоче, щоб вимоги WA зі зниження рівня тестостерону у жінок із відмінностями у статевому розвитку (DSD) за допомогою медичних методів були скасовані. Атлетка називає це дискримінацією спортсменок з гіперандрогенізмом – станом, що характеризується підвищеним рівнем тестостерону, який збільшує м‘язову масу та силу.

Незважаючи на те, що Семеня продовжує тренуватися, вона відмовилася від кар’єри на біговій доріжці, задля того, щоб домогтися від World Athletics скасування цих правил.

«Це вже не про мене, я не хочу боротися за право брати участь в Олімпійських іграх, я хочу боротися за справедливість. Боротьба за наступне покоління, оскільки багато дітей стикаються з цими ж правилами. Ми будемо боротися до кінця», – сказала Семеня у коментарі Reuters.

Справа Кастер Семені триває з 2018 року, коли WA обмежила допуск спортсменок з DSD до змагань – вони мали знизити рівень тестостерону до позначки, нижчу за 5 наномоль на літр. У березні 2023-го WA встановила нові правила, згідно з якими атлетки з DSD допускаються до жіночих змагань (на дистанціях від 400 до 1500 метрів) за умови, що рівень тестостерону в їхньому організмі не перевищує 2,5 наномоля на літр.

Кастер Семеня – олімпійська чемпіонка 2012-го та 2016-го років на дистанції 800 метрів. У сезоні 2023 року виграла дві срібні медалі на домашніх змаганнях у ПАР на дистанціях 5000 та 10000 метрів. Востаннє змагалася на 800-метрівці у 2019 році, вигравши два етапи Діамантової ліги.