Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Сьогодні, 2 листопада, відзначає День Народження Заслужений тренер України Тетяна Володимирівна Степанова. Наставниця стала широко відомою в Україні та поза її межами, завдяки спільній роботі зі стрибункою у висоту Ярославою Магучіх. Разом тандем з Дніпра підкорив всі можливі п’єдестали планети – Ярослава має медалі Олімпійських Ігор, Чемпіонатів світу і Європи у різних вікових категоріях, вигравала Діамантову лігу і встановлювала національні та світові рекорди. Зараз Степанова і Магучіх планують підкорення найвищої сходинки Олімпійського п’єдесталу і мріють про світовий рекорд. З нагоди Дня Народження Тетяни Володимирівни Жорстка Атлетика вирішила пригадати кілька цікавих фактів. 

Тренерка зі стрибків у висоту сама займалася іншим видом

Успіх Тетяні Степановій принесли стрибки у висоту, а от сама тренерка цим видом ніколи не займалася. Її спеціалізація – бар’єрний біг, ним же займався чоловік Степанової, а нині династію бар’єристів успішно продовжує  їх син Назар. 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Увела” Магучіх у іншого тренера

Спільна історія Магучіх і Степанової розпочалася 2011 року, коли Тетяна Володимирівна прийшла працювати  в дніпровську СДЮШОР №3. Спочатку Ярославу тренували два тренери – Олена Куценко і Тетяна Степанова. Згодом вони розійшлися, і Ярослава пішла до Степанової. Як жартувала Тетяна Володимирівна в одному з інтерв’ю – колишня напарниця і досі скоса дивиться на неї за цей випадок. Хоча і Магучіх наголошувала, що сама обрала Степанову – вони одразу відчули зв’язок. 

Вчилася разом з Ярославою

Магучіх спершу теж розглядали як бар’єристку, але потім побачили в ній потенціал для стрибків у висоту. Тож премудрості цього виду тренер і підопічна фактично опановували разом. Степанова розповідала, що любить вивчати технічні види, докопуватися до суті, і шукати важливі нюанси, аби пояснити спортсмену як виконати все технічно правильно. 

“Коли до мене Ярослава перейшла, я стала копатися, вивчати, як зробити так, щоб вона стала чемпіонкою”, – розповідала якось Степанова. А Ярослава виявилася старанною ученицею. Результат спільної праці бачимо наочно. 

Одна кімната на двох

Під час зборів Степанова і Магучих живуть в одному номері – така близькість між тренером і спортсменом у спорті буває не часто. Однак дівчата кажуть, що їм комфортно разом.

«Тетяна Володимирівна мені часто як подруга, – розповідала Ярослава в одному з інтерв’ю. – Хоча вона, звісно, трохи суворіша. З нею потрібен характер. У висоті без нього просто неможливо».

Не лише тренер, а й майбутня свекруха?

Степанова і Магучіх можуть зміцнити свої стосунки ще й родинними зв’язками. Адже Ярослава зустрічається з сином своєї наставниці – перспективним бар’єристом Назаром Степановим. Пара знайома з дитинства, багато часу провели разом на тренуваннях і в роз’їздах, однак почуття спалахнули не одразу. Магучіх розповідала, що перший крок зробив Назар, запросивши її у кіно. Сьогодні чемпіонка світу часто ділиться в соцмережах своїми фото з коханим. 

Сім’ї Степанових і Магучіх тісно спілкуються – Тетяна розповідала, що мама Ярослави постійно зустрічає їх після змагань смачними стравами.