Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В останній вік-енд жовтня в парку Олександрія, що в Білій Церкві, пройшов чемпіонат України з кросу, де визначався склад збірної України на європейську першість, яка відбудеться 10 грудня в Брюсселі.

Жорстка Атлетика поспілкувалась з в.о. старшого тренера збірної з витривалості Сергієм Івановичем Романчуком.

Сергій Іванович, вітаю з чудовим проведенням ЧУ з кросу. Вітер в перший день дещо вніс корективи, але свято спорту вдалося. Прокоментуйте Ваші враження від змагань в білій Церкві?

Біла Церква завжди високий тримала в проведенні змагань, я це знаю як і організатор, а зараз вже як куратор змагань. Ми дещо змінили місце старту, організували місце для роботи секретаріату, мали поважних гостей (перший змагальний день відвідав міністр молоді та спорту України Гутцайт Вадим Маркович, – прим. ред.).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вчора це вперше в моєму житті, як організатора заходів, була така погода. Відверто скажу, я стресував, бо було дуже небезпечно. Палатки колл-румів поздувало, падали дерева, навіть біотуалети попадали.

Розкажіть про критерії відбору та кого ми побачимо на чемпіонаті Європи з кросу в грудні в Брюсселі?

На сьогодні маємо наступний вигляд. Юніори це Василь Несміянов, юніорка Софія Гордійчук. Серед молоді це Андрій Атаманюк і буду виносити на розгляд трьох дівчат по молоді: Іванна Потапчук, Уляна Рачинська і Дарина Омарова. 

Хотів би окремо звернути увагу на Дарину Омарову, ще влітку вона  телефонувала до мене і питала про відбір команди на ЧЄ з кросу, оскільки вона тимчасово мешкає в Брюсселі. І не буду кривити душею, вона мене здивувала, адже я прогнозував на третє місце Тетяну Когут, яка входить в ТОП-30 Європи на стиплі в своїй категорії.

Також буду відстоювати нашу естафетну команду. Можливо,  дещо слабший склад жіночий, де путівки завоювали Вікторія Шкурко і Анжеліка Бондар, але хлопцями я задоволений (перше і друге місце розділили Лонський Вадим і Краковецький Андрій, – прим. ред.). Я думаю, що за 8-ме місце, буду відвертий – це наше місце, ми маємо боротися, і я буду наполягати, щоб команду все-таки повезли.

Щодо складу делегації. У нас на ЧЄ з кросу 4 представники, це керівник делегації та троє тренерів, прізвища яких будемо обговорювати. Відповідно до нормативних документів, які затвердила Федерація, це мають бути тренер чемпіона, хто найвищий в ТОП-листах за результатами літнього сезону на середніх та довгих дистанціях. Тому пропонуватись будуть наступним чином: це тренери чемпіонів, які найвище в ТОП-листі, а також тренер у якого в складі збірної 3-є учасників. Прізвища поки не буду називати. Рішення будуть прийматись тренерами, хочу підкреслити, що жодних рішень за лаштунками у нас не приймаються, все чесно та прозоро.

Питання по дорослим, чи будете везти на ЧЄ?

Так, чемпіонку та чемпіона: Богдану Семьонову та Дмитра Сірука. Щодо Дмитра, він мав їхати на ЧС по шосе в Ригу і змагатись в напівмарафоні, як срібний призер ЧУ, але було прийняте рішення везти лише чемпіона, оскільки сильна команда у нас не виходила. Тож Дмитро був дуже розчарований, але сьогодні (на ЧУ, – прим. ред) він по праву заслужив місце в Збірній. Хоча ще тиждень тому Дмитро програв Ігорю Порозовому на Динаміаді на 5000 метрів, але сьогодні гарно набіг фінальне коло і переміг Ігоря.

Фото: Олександр Залевський