Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На жаль, жіночий півмарафон в рамках чемпіонату світу з бігу по шосе пройшов без представниць України, проте частинка нашої країни в Ризі все-таки була. Представниця Італії, українка, Софія Яремчук фінішувала 11-ю та подолала 21 кілометр з найкращим результатом сезону – 1:09:37.

Жорсткій Атлетиці вдалося поспілкуватися з Софією у Ризі та дізнатися багато цікавого. 

Софіє, вітаємо з третім півмарафоном у карʼєрі на чемпіонатах світу, але сьогодні ти вперше виступала за збірну Італії. У тебе була перерва у виступах на великих чемпіонатах. Розкажи про свої емоції?

Насправді, я дуже щаслива бути тут і виступати на чемпіонаті світу. Це дійсно мій перший офіційний старт за Італію і я дуже рада, що незважаючи на проблеми зі здоровʼям в останні три дні, я вийшла на старт і старалася бігти швидко, і бігти до кінця. Звичайно, це не той результат, який я хотіла показати, але я рада. Це надзвичайні емоції та відчуття. Я дуже дякую всім уболівальникам з України, які підтримують мене. Також сьогодні День захисника та захисниці України і я Вас усіх вітаю і дуже дякую, що Ви захищаєте рідну неньку Україну!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Про твій результат – не все склалося, як хотілося. Що завадило та на який час орієнтувалася?

Як мінімум, я хотіла пробігти по особистому, який у мене не на офіційному старті в Італії складає 1:08:48. Вся моя підготовка і тренування були для того, щоб це зробити. Я була гарно готова, але не все складається так, як ми плануємо. Тож буду старатися наступного разу.

У попередні роки восени ти стартувала марафон. Чи є такі плани на цей рік?

Так, ми плануємо пробігти ще один марафон перед Олімпійськими іграми. Я не приховую, що це буде Валенсія, 3 грудня. 

Ми продовжуємо вболівати за тебе в Україні, але, тим не менш, зараз ти виступаєш за іншу країну. Як відбувався цей перехід?

Взагалі все відбулося дуже плавно і без форсувань.Тому, що на чемпіонаті світу (з півмарафону 2020 року) у Гдині, я вже тренувалася в італійського тренера. З 2017 року я зовсім переїхала в Італію і тренувалася вже там. Все було поступово і всі про це знали.

Як на тебе вплинув період без офіційних стартів?

У мене було дуже багато неофіційних змагань, тому я його особливо не відчула. Звичайно, мені шкода за марафон на чемпіонаті Європи у Мюнхені,  бо там дійсно можна було зайняти гарну позицію. Це єдине, про що я шкодую. Але я виступала на всіх чемпіонатах Італії та інших стартах, на яких хотіла. Тому змагань у мене було дуже багато.

Поділись трохи про те, де ти мешкаєш та де відбуваються твої тренування зараз?

Теоретично я проживаю в Римі, але з травня й до кінця вересня мене там не було, бо в цей період у Римі дуже жарко. Я була спочатку в Лівіньо, потім у горах недалеко від Риму та у Киргизії … було дуже багато тренувальних зборів. У листопаді я повернуся до Риму і буду там завершувати підготовку до марафону.

Перемогу на півмарафонській дистанції виборола представниця Кенії Перес Джепчірчір, яка взяла третій титул чемпіонки світу з півмарафону (67:25). Друге і третє місця – за її колегами по команді Марграет Кіпкембой (1:07:26) та Кетрін Амананголе (1:07:34).