додому Новини

Нью-Йоркський марафон збирає зірковий склад – хто вийде на старт?

17 олімпійців, 11 медалістів чемпіонатів світу і шість попередніх чемпіонів вийдуть на старт у найпрестижнішій відкритій категорії цьогорічного Нью-Йоркського марафону 5 листопада.

Так, цьогоріч на Нью-Йоркському марафоні стартує 17 олімпійців, 11 медалістів чемпіонатів світу і шість попередніх чемпіонів, включаючи чинного володара титулу Еванса Чебета,  дворазового чемпіона Джеффрі Камворора та медаліста чемпіонатів світу Мару Тефері в чоловічому забігу, а також медалістку Олімпійських Ігор і  чемпіонатів світу Летесенбет Гідей. 

Чоловіки

Чоловічий забіг очолить Еванс Чебет з Кенії, який переміг минулого року з результатом 2:08:41, через сім місяців після перемоги на Бостонському марафоні. Він став восьмим чоловіком в історії, який виграв обидва забіги в одному році і першим після 2011 року. Чебет цього року вже успішно захистив свій титул у Бостоні, і фінішував першим або другим у 13 марафонах.

“Я впевнений у собі, готуючись захистити титул на TCS New York City”, – сказав Чебет. “Я розумію, що ніхто не вигравав Бостон і Нью-Йорк два роки поспіль, з часів Біла Роджерса в 1970-х роках, тому це  буде моєю метою.”

Конкуренцію Чебету складе кенієць Камворор, учасник Олімпійських Ігор і триразовий чемпіон світу у півмарафоні. Він мріє стати третім спортсменом, який виграв три рази марафон у Нью-Йорку. Він переміг у 2019 і 2017 роках, і завжди був на п’єдесталі у всіх своїх чотирьох виступах марафоні.

Срібний призер чемпіонату світу 2023 року Тефері, дворазовий срібний призер чемпіонатів світу Мосінет Геремев з Ефіопії, олімпійський срібний призер Абді Нагеє з Нідерландів, чемпіон Нью-Йоркського марафону 2021 року Альберт Корір з Кенії, дворазовий віце-чемпіон Нью-Йоркського марафону Шура Кітата з Ефіопії, рекордсмен Північної Америки з марафону Кам Левінс з Канади та подіумний фінішер United Airlines NYC Half 2023 року Зуахір Тальбі з Марокко також будуть на старті.

Едвард Чесерек з Кенії – колишній феномен ліцею в Нью-Джерсі та найтитулованіший спортсмен в історії NCAA – дебютує на дистанції 26,2 милі, американське представництво очолить чемпіон USATF з марафону 2022 року Футсум Зієнаселлайсі та четвертий фінішер Нью-Йоркського марафону 2021 року Елкана Кібет.

Жінки

Окрім чемпіонок Нью-Йоркського марафону Шарон Локеді, чемпіонки Бостонського марафону та United Airlines NYC Half Хеллен Обірі, олімпійської чемпіонки та чемпіонки Нью-Йоркського марафону 2021 року Перес Джепчірчір і рекордсменки світу в марафоні Бріджід Косгей, до гонки повернуться всі шість найкращих фінішерок жіночого забігу минулого року.

Крім Локеді та Обірі, повертаються друга фінішерка минулорічного забігу та дворазова учасниця Олімпійських Ігор і медалістка чемпіонатів світу Лона Сальпетер з Ізраїлю, а також третя фінішерка і дворазова медалістка чемпіонатів світу Готтом Гебреселассі з Ефіопії. Також знов вийдуть на старт кенійки Една Кіплагат – переможниця  марафонів Нью-Йорка, Бостона, Лондона та чемпіонатів світу, та учасниця ОІ Віола Чепту.

Легкоатлетка з Ефіопії Летесенбет Гідей, медалістка Олімпіади і чемпіонатів світу, рекордсменка світу на 10 000 метрів і півмарафоні, яка зробила найшвидший дебют жінок на марафоні в історії (2:16:49) торік у Валенсії, дебютує у Нью-Йорку цього року. Також вперше вийде на старт Ялемзерф Єгуалав, бронзова призерка чемпіонату світу і переможниця Лондонського марафону 2022 року.

Лідеркою американських жінок буде дворазова олімпійка і триразова чемпіонка United Airlines NYC Half Хаддл, яка буде змагатися на Нью-Йоркському марафону втретє після третього місця у 2016 році і четвертого місця у 2018 році. Її супроводжуватиме Келлін Тейлор, яка фінішувала в топ-10 у всіх трьох своїх виступах на Марафоні TCS New York City, включаючи шосте місце у 2021 році.

Загалом Нью-Йоркському марафоні 2023 року візьме участь 50 000 бігунів.