Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Марина Бех-Романчук принесла першу медаль Чемпіонату світу 2023 збірній України. Сьогодні хмельничанка стала срібною призеркою у секторі потрійного стрибка, вже у першій спробі гарантувавши своі медаль з найкращим результатом поточного сезону – 15 метрів рівно. Далі події розгорнулися драматично,  українка лідирувала протягом всього фіналу, до останньої спроби чинної рекордсмени світу Юлімар Рохас – яка забрала золото з результатом 15,08, лишивши Марину зі сріблом. 

Це друга нагорода Бех-Романчук на Чемпіонатах світу, і перша у потрійному стрибку. 2019 року у Досі вона виборола срібло у секторі стрибків у довжину.

Кореспонденти Жорсткої Атлетики були одними з перших, з ким Марина поділилася враженнями від свого успіху: 

Я щаслива і все! Насправді насолоджуюся всім, що зараз відбувається – кожною хвилиною. Тому, що це найпрекрасніші емоції, коли ти виходиш з відчуттям радості, задоволення, коли ти розумієш, що ти все зробив і все ок, і що наступні твої дні – це будуть найкращі дні, а не траурні дні. Тому дуже щаслива!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Результатом в 15 метрів задоволена?

Сьогодні можна було стрибнути далі,  десь в якихось моментах я не допрацювала, не справилася. Розраховувала на більший результат, але дякую Богу за те що маю, і насолоджуюся тим, що є!

Ми бачили, як ти сама з собою розмовляла в секторі, що казала?

Я  говорила сама собі, що я можу більше, і повинна зробити більше! Перед останньою спробою я говорила собі,  що я маю це зробити не для себе, а для своєї країни. І дуже хотіла золоту медаль – не для себе, не для тренера, не для рідних, а саме для наших українців – щоб ми завтра могли послухати гімн україни. Трошки  не вдалося, але сподіваюся що я наступного року це виправлю.

Тут, у Будапешті, тебе підтримувала вся родина – це посприяло результату?

Для мене підтримка дуже важлива, я дуже люблю коли приходять вболівати. Коли сім я поряд і друзі, і коли просто  приходять члени команди вболівати, підтримують –  для мене це дуже цінно. Я вірю, що є люди які вболівають за мене, які вірять в мене,  які хочуть того ж чого і я – і звісно це заряджає!

Що сказав тренер після виступу?

Він сказав, що я молодець, я думаю  він так само щасливий цій медалі. Він та людина, яка проходила зі  мною цей шлях,  він бачив який важкий він був. Тому що всі  глядачі, журналісти бачать виключно те, що відбувається вже в секторі. А  ми  всі живемо в цьому закулсному процеси, коли ми переживаємо злети, радіємо їм, і переживаємо падіння, коли здається що взагалі неможливо вилізти. І останні три тижні  були дуже важкі і для мене, і для нього – він приклав дуже багато зусиль, щоб допомогти мені, щоб я не впала духом. Це була колосальна робота! Дуже багато людей зі мною працювало, які допомагали мені, лікували, ставили на ноги, і можливо навіть  вірили в мене більше аніж я сама в себе.

Сьогодні 15 метрів стрибнула з першої спроби, чому не вдається так само впевнено стрибати у довжині?

Можливо на потрійному  відчуваю себе більш комфортніше. Це пов’язано з тим, що на потрійному мені набагато зручніший розбіг, він колосально відрізняється  від довжини, тому що  зовсім інший кут вильоту, ухода з планки, і це дає мені можливість  працювати зовсім по іншому в кінці розбігу.  Тому на цьому етапі дружні стрибки з потрійним у мене більші. 

Що для тебе важливіше – процес чи результат?

Для мене важливо все, я не можу на чомусь одному сконцентруватися – я насолоджуюся  абсолютно всім і самою підготовкою і змаганнями. Чесно скажу – я ненавиджу лише останні години перед цим стартом  коли ти зранку відкриваєш очі, розумієш  що сьогодні цей відповідальний день, що ти будеш тягнути на своїх плечах реально груду мішків, тому що ти відповідальний перед собою, тренером, командою яка з тобой працювала і ще купою людей.. Для мене найважчі ці години. Я певно вже видихаю, і трохи  насолоджуюся процесом, коли заходжу в сектор і все починається – є куди діти ці емоції, і для мене важливе і виконання, і результат. Мені здається, коли ти переміг, але результат так собі – це медаль, але результат так собі. Набагато цікавіше, коли це високі результати, коли йде запекла боротьба, це  і для глядачів і для тебе класно .

Які подальші плани?

Діамантова Ліга. 31 серпня в Цюриху, 8 вересня в Брюселі. І потім заключний етап в Юджині.

Фото: Жорстка Атлетика

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою підтримки та розвитку української легкої атлетики!