Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Жорстка Атлетика продовжує віднедавна започаткований напрям – авторська колонка. Це експертні матеріали на спортивні та навколоспортивні теми. Тож якщо ви маєте виключну експертизу в будь якій дотичній до спорту темі та хочете поділитись – ласкаво просимо! 
Тим часом, слово бере Сергій Попов, майстер спорту, 6-разовий чемпіон України з трейлу та гірського бігу, тренер школи спортивної майстерності Run to Summit. 

Змагання, які організовує Твоя пригода, виходять за стандартне розуміння трейлу. Не виключенням стали і багатоденні змагання Буко трейл, які відбулися в середині липня у Буковелі. Точніше, у Буковелі був лише старти та фініші різних дистанцій, а самі маршрути простяглися на десятки кілометрів українськими Горганами. Коли я говорю «виходять за стандартне розуміння» то маю на увазі в першу чергу складність маршрутів. Класичний трейл проводиться по явним стежкам і якщо подивитися на більшість світових стартів, то ці маршрути здебільшого «бігові» принаймні для лідерів змагань. Старти від Твоя пригода ближче до слова «пригода» ніж «трейл». Тут не тільки величезні набори та різноманіття поверхні, а і проведення маршруту там, де цих самих стежок просто не існує. До цього слід додати особливості організації, коли реальні треки маршрутів стають відомі безпосередньо перед стартом, а пункти харчування та гідратації часом настільки віддалені один від одного, що бігуну слід потурбуватися про максимально можливу автономність. 

Та попри складність (а може і завдяки їй) ці старти збирають сотні учасників різного рівня. І чим далі, тим стають популярнішими. І для мене очевидно, що ця популярність буде тільки зростати. І мова не лише про старти від Твоя пригода, а про розвиток трейлу та гірського бігу в Україні взагалі. Про що далі і піде мова.

Можливо, ви не чули, але трейл вважається однією з дисциплін легкої атлетики та знаходиться у підпорядкуванні Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ). Проте, як не олімпійський вид трейл не був раніше і зараз ще менш пріоритетний вид. І якщо організації стадіонних змагань ФЛАУ та профільне міністерство  сприяють попри умови воєнного стану, то трейл на даному етапі розвивається сам по собі. І робить це досить вдало. Більш того, спочатку ковідні обмеження, а потім і повномасштабне вторгнення із загальним зменшенням кількості змагань призвели до того, що в трейлі поступово пробують себе талановиті хлопці та дівчата, які раніше сюди не ступали. Що це значить, що саме в трейлі, навіть за відсутності якоїсь спрямованої політики щодо його розвитку, зростає конкуренція та результати, а підходи до підготовки стають більш професійними. Усе частіше трейлранери організовують тренування в горах, проводять багатоденні збори або виїзди на 1-2 дня на вікенд щоб набрати висоту. 

Ці тренди мені дуже подобаються. Якщо наступного року вдасться провести чемпіонат України з трейлу, то можна сподіватися з одного боку на цікаву боротьбу і сильну конкуренцію, з іншого – є надія сформувати найсильнішу команду для виступу на чемпіонаті світу 2025 року. І ті, хто хотів би в неї потрапити мають вже зараз планувати підготовку наскільки це можливо. 

Особисто для мене цей рік – це час підтримання форми та деяких бігових експериментів. Зараз сприймаю змагання більше як свою роботу в рамках аспірантури – намагаюся перевірити деякі гіпотези, знайти слабкі сторони, побачити де вдосконалити підготовку. Перемоги на змаганнях наразі не є пріоритетом, бо для нас важлива лише одна Перемога, яка обов’язково буде. Підтримуємо ЗСУ, вивчаємо військову справу, тренуємося!

Який би не був ваш рівень підготовки, якщо ви хочете виступити на трейлі, то будь-ласка дослухайтеся до моїх порад.
  • Грайте в довгу. Я б спробував переконати усіх мислити про тренування роками, але ж більшість аматорів так не хочуть. Тому закладіть хоча б пів року на підготовку до змагань.
  • Обирайте дистанцію, яка відповідає вашій підготовці і вашим можливостям готуватися. Буде складно вкластися в ліміти на ультра, якщо ви здатні бігати лише 2-3 рази на тиждень.
  • В тренуваннях уникайте різких коливань обсягу. Додавання 10% до кілометражу на тиждень – гарний орієнтир для початку. Ваш довгий біг в ідеалі не має бути довшим за третину усього тижневого обсягу, тож якщо ви пробігли 10 км впродовж тижня, то виходити в неділю на 4-годинний біг по горам трохи занадто.
  • Тренуйтеся в різних зонах інтенсивності. Біг з різною швидкістю впливає на розвиток різних функціональних систем і всі вони важливі для гарного подолання дистанції.
  • Ваше навантаження має бути збалансоване якісним відновленням. Воно тримається на трьох стовпах: гарний сон, різноманітне харчування та відсутність стресів. Як ви цього досягнете – ваша справа, але це точно не те, що потребує великих грошей та часу.
  • Чим ближче до змагань, тим більше намагайтеся імітувати умови самих змагань. Це стосується рельєфу, погоди та харчування. Бігаючи тільки на рівнині буде важко конкурувати в горах, тож шукайте можливості або будьте креативні.
  • Заздалегідь підберіть собі ідеальне спорядження – від шкарпеток до капелюха. Для кожного ідеальне буде своїм, але то обов’язково треба спробувати в тренуваннях, наближених до умов змагань.
  • Майте підтримку. Нехай близькі вам люди розділять вашу пристрасть і ваш шлях стане набагато приємнішим, а результат яскравішим. 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Точка зору редакції “Жорсткої Атлетики” може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club