Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Головна спортивна подія року не за горами! Вже зовсім скоро всі найсильніші, ті за якими ми невтомно спостерігали в цьому сезоні, зберуться в одному місці, щоб з‘ясувати, хто ж стане найкращим та здобуде звання чемпіона світу. У передчутті цього дійства ми зібрали для Вас найцікавішу інформацію про прийдешній форум.

Місто-господар

Цьогорічну, 19-ту за ліком, світову першість під егідою World Athletics, вперше прийматиме Центральна Європа, а саме Будапешт, який славиться своїми неймовірно красивими панорамами на старе місто. Про надання угорській столиці права проводити наймасштабнішу подію в історії країни було оголошено у 2018 році. Тоді ж планувалося, що чемпіонат буде проведений з 26 серпня по 3 вересня, але у листопаді 2019 року організатори прийняли рішення перенести дати змагань на тиждень раніше (19-27 серпня).

Стадіон та марафон

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Впродовж десяти днів кращі атлети світу бігатимуть, стрибатимуть, штовхатимуть та метатимуть в новозбудованому «National Athletics Centre». Так, саме атлетичний центр, адже поруч з головною та розминочною ареною, які з‘єднуються між собою пішохідним мостом Робінзона, розташувався закритий біговий трек з шістьма доріжками.

Щодо трибун, то 15 тисяч із загальної 35 000 місць буде демонтовано після ЧС. А на їх місці залишать кругле плато, яке планують заповнити загальнодоступними зонами відпочинку та біговою доріжкою для аматорів.

На відміну від попередніх чемпіонатів світу, церемонії нагородження проходитимуть за межами стадіону, на прилеглій Medal Plaza, перед вечірніми сесіями, а не між змаганнями.

Також, варто зазначити, що марафонці та скороходи стартуватимуть з площі Героїв, пробігаючи повз найкрасивіші місця Будапешта.

Heroes` Run або по слідах елітних марафонців

В останній день Чемпіонату світу, одразу після завершення забігу на 42 кілометри, на той же старт, “топтати” той же асфальт або просто на бігову екскурсію Будапештом вийдуть аматори, які подолають одне з чотирьох кіл марафонської дистанції, довжиною в 10 кілометрів. Зареєструватися на цей або символічний забіг на 2023 метри можна тут.

Вірний супутник або маскот – овечка Юхуу

Більше тисячі років тому, разом з угорцями на територію нинішньої Угорщини прийшли вівці породи Рака, з тих пір вони залишаються їхніми вірними супутниками.

Цих овець можна зустріти по всьому світу, але характерна порода Рака зустрічається лише там, де живуть угорці. Зокрема, колись багато овець рака жило в районі, де тепер розташований «National Athletics Center».

Юхуу – це герой, який обожнює легку атлетику і з великим задоволенням розважатиме фанів впродовж десяти днів Чемпіонату світу, будучи його невід’ємною та завжди веселою частиною!

Але Юхуу буде відповідати не тільки за веселощі, він також надихатиме глядачів почати займатися спортом.

“Для країни-господаря спортивна подія такого масштабу, як Чемпіонат світу з легкої атлетики, має багато можливостей, зокрема, живий приклад може стати мотивацією зробити фізичну активність частиною свого життя. Ми пишаємось тим, що стали першими в світі, хто запустив програму, що використовує цей потенціал, який сприяє нашій трансформації зі спортивної країни в країну спорту”, – сказав Адам Шмідт, державний секретар з спорту Угорщини.

Chill room

Упродовж року World Athletics вносить зміни до формату та правил змагань, щоб зробити легку атлетику більш видовищною та цікавою.

Ми вже повідомляли про те, що лакі-лузери частково “вимруть”, адже кваліфікуватися до наступного раунду змагань на середні дистанції буде можливо лише за місцем.

Але правило кваліфікації за часом все ще діятиме для атлетів, які змагаються у спринті, бар’єрах та 800-метрівці включно. Проте, очікувати свою путівку у наступний раунд бігуни будуть у спеціально відведеній кімнаті, щось типу CHILL ROOM, яка буде оснащена зручними кріслами, телевізорами, килимками та ролами для МФР. Також атлети матимуть доступ до своїх особистих речей та тренерів.

Проте, “чілити” там можна буде всього-на-всього 20 хвилин. Також, важливе уточнення, що кімната оснащена відео-камерами і всі ми зможемо слідкувати за емоціями спортсменів.

Поєднання мистецтва та спорту – медалі Чемпіонату світу 

Організатори Чемпіонату світу представили медалі, дизайн яких є по-справжньому унікальний. Відхиляючись від традиційних дизайнів, він був наголошений на відображенні ідентичності країни-господаря.

World Athletics Championships Budapest 23 medals

Так, на лицевій стороні медалі  центральною фігурою є логотип угорського Чемпіонату, а саме Статуя Свободи, яка знаходиться на вершині гори Геллерт, що є важливим і впізнаваним пам’ятником Будапешта. Цю харизматичну жіночу фігуру, висота якої становить 14 метрів, видно з різних куточків міста, вона залишає глибоке враження на відвідувачів.

Зворотний бік медалей несе подвійний сенс. На передньому плані зображений новий «National Athletics Centre», а на задньому  – бігова доріжка, яка служить місцем, де атлети в несуть свої імена в історію.

“Було надзвичайно важливо, щоб наші медалі поєднували спорт, героїзм і національну ідентичність. Крім того, всі тренери призерів також отримають медалі”, – сказав Балаж Немет, генеральний директор оргкомітету ЧС.

Кожна медаль виготовлена з унікального латунного сплаву та покрита золотом, сріблом або бронзою. Загальна вага металу, який використали для виготовлення медалей, становить вражаючі 140 кг, а стрічки знадобилося фантастичні 450 метрів. Весь процес, від початкового дизайну до остаточної обробки та зшивання стрічки, зайняв понад 3000 годин спільних зусиль.

Жорстка Атлетика публікуватиме найсвіжіші новини та цікаві моменти з кожного дня змагань. Залишайтеся з нами, щоб нічого не проґавити!

Тож, наше завдання тепер спостерігати і міцно вболівати за наших спортсменів!

Фото: World Athletics

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою розвитку української легкої атлетики!