додому Новини

Які шанси українців на вихід до фіналу “Діамантової ліги”

Ukraine's Iryna Gerashchenko reacts during the Women's High Jump city event during the IAAF Diamond League "Athletissima" athletics meeting in Lausanne, on June 29, 2023. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

23 липня в Лондоні відбувся 10-й етап Діамантової Ліги. Тепер престижна серія бере паузу, і поновиться вже після чемпіонату світу в Будапешті. До фіналу змагань лишається три етапи у Цюриху (31 серпня), Сямині (2 вересня) та Брюселі (8 вересня). А сам фінал відбудеться  16-17 вересня у Юджині (США).

За правилами змагань до фіналу проходять:

6 спортсменів у технічних видах

8 у бігових дисциплінах на дистанціях 100-800 метрів

10 спортсменів на дистанціях 1500 метрів і більше

Хто ж з українців має шанси виступати у фіналі?

Найкращі досягнення маємо у жіночих стрибках у висоту, де очолює рейтинг Діамантової ліги Ірина Геращенко – вона взяла участь в 5 зустрічах, виборовши чотири медалі, і має в активі 34 очки.

Ярослава Магучіх іде на четвертій позиції – у неї три зустрічі (всі з медалями) і 20 очок. Лише на одне очко менше і п’ята позиція у Юлії Левченко, яка цього сезону виступала на 5 етапах Діамантової Ліги і здобула бронзу.

Впевнено крокує до цієї події Марина Бех-Романчук. Стрибунка цього сезону створює прецедент в українській атлетиці, виступаючи одразу в двох видах ДЛ, причому доволі успішно! Хмельницька стрибунка вже має в активі два срібла і бронзу у потрійному стрибку, та бронзу  у стрибках в довжину. 

У потрійному стрибку Марина іде на другій позиції Діамантової Ліги, взявши участь у 3 зустрічах, вона набрала 20 очок. 

У секторі стрибків у довжину вона четверта – 3 зустрічі і 14 очок.

На шостій позиції у чоловічих стрибках у висоту знаходиться Андрій Проценко – у нього  в активі 3 діамантові зустрічі, одна бронза і 11 очок.

Також прохідні позиції мають  українки в бігу на 400 метрів з бар’єрами – Вікторія Ткачук шоста після 4 зустрічей назбирала 13 очок, Анна Рижикова сьома – 5 зустрічей, 10 очок.