Куди інвестувати спортсмену

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Жорстка Атлетика започатковує новий напрям – авторська колонка. Це експертні матеріали на спортивні та навколоспортивні теми. Тож якщо ви маєте виключну експертизу в будь якій дотичній до спорту темі та хочете поділитись – ласкаво просимо! 
Чемпіонка світу Шух Аліни продовжує серію колонок на тему фінансової грамотності у спортсменів. 

Професійна атлетка. Фінансова консультантка. Співзасновниця SMART

Спортсмен може заробляти як величезні гроші завдяки контрактам та змаганням, так і зовсім невеликі. Проте за правильного управління та навичці заощаджень, можна відкласти суму, що буде перевищувати рівень фінансової подушки. А це означає, що збережені гроші будуть лежати і зменшуватись через інфляцію. Саме тому постає питання:

А як захистити заощадження та, бажано, примножити завдяки інвестиціям?

Інвестиційних інструментів насправді дуже і дуже багато: депозити, ОВДП, нерухомість, земля, криптовалюти, цінні папери тощо. Проте кожен має свої особливості: різну дохідність, ризики, регуляцію, ліквідність, поріг входу. Як обрати той, що підійде саме вам? Тут відповідь проста: потрібно спочатку поставити собі ціль для інвестицій: навіщо ці гроші? Аби згодом купити квартиру, чи сформувати капітал та жити на пасивний дохід? Для цих цілей будуть абсолютні різні інструменти.

Але за одну статтю всіх інструментів не опишеш, тому уявімо, що ви спортсмен, що хоче створити собі капітал на момент завершення спортивної карʼєри: за приблизно 10 років.

Це досить довгий строк, що дозволяє нам прийняти деякі ризики (бо навіть якщо буде світова рецесія, є час на відновлення економіки) та збільшити дохідність. Але водночас нам потрібно обрати той інструмент, що “проживе” цих 10 років: не збанкрутує, заскамиться, зникне, закриється тощо.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Загальносвітова практика говорить, що найбільш регульованим середовищем для інвестицій є фондовий ринок: купівля та продаж цінних паперів. Тобто, за умови вибору хорошого брокера (платформи, без якої неможливо купити цінні папери), підбору відповідних активів (акцій та облігацій) та достатньої диверсифікації (розподілу грошей поміж декількох класів активів), ризики втратити капітал падають майже до нуля. 

Як тоді спортсмену, що відкладає гроші щомісяця, або має контрактні доходи, інвестувати у цінні папери?

    1. Відкрити рахунок у брокера (обрати міжнародного брокера, що має ліцензію, значну капіталізацію, страхування вкладів та хороший інвестиційний рейтинг).
    2. Переказати гроші (на сьогодні в рамках лімітів від НБУ, а це до 100 тисяч гривень на місяць).
    3. Сформувати портфель та придбати активи (портфель формується індивідуально, відповідно того, як ви ставитеся до ризику, який горизонт інвестування і особисті побажання).

Якщо інвестувати гроші у широкий ринок (купляти фонд, що має у собі всі великі акції Америки), історична дохідність у середньому була 10%.

Якщо спортсмен може відкладати 300 доларів у місяць та інвестувати під 10% протягом 10 років, на момент завершення спортивної карʼєри це буде капітал у 55 тисяч доларів, враховуючи інфляцію. Що дозволить отримати освіту за кордоном, рік “шукати себе” та вивчати майбутні можливості та комфортно перебудувати життя. Так, звичайно, або купити квартиру і здавати в оренду.

Проте, якщо ці 300 доларів не інвестувати, а відкладати просто так, враховуючи інфляцію, заощадження складуть менше 30000 доларів. Значна різниця. А якщо не відкладати і все витрачати, то заощадження будуть нуль. Вже варто замислитися.

Варто сказати, що це максимально базові розрахунки. Проте вони дають уявлення про те, як саме інвестиції можуть допомогти зберегти та примножити заощадження і швидше досягнути цілей. 

Сама тема інвестицій може здатися складною. У SMART ми складаємо комплексний фінансовий план для кожного спортсмена індивідуально, підбираємо інвестиційні інструменти відповідно цілей та допомагаємо безпосередньо інвестувати. 

Проте перші і найголовніші кроки робить сам спортсмен – а це свідоме відношення до особистих фінансів, заощадження та бажання забезпечити себе у майбутньому, а не витратити все сьогодні.


Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Точка зору редакції “Жорсткої Атлетики” може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.