Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Жорстка Атлетика започатковує новий напрям – авторська колонка. Це експертні матеріали на спортивні та навколо спортивні теми. Тож якщо ви маєте виключну експертизу в будь якій дотичній до спорту темі та хочете поділитись – ласкаво просимо! 
Чемпіонки світу Шух Аліни продовжує серію колонок на тему фінансової грамотності у спортсменів. 

Професійна атлетка. Фінансова консультантка. Співзасновниця SMART

Спорт може приносити досить непогані гроші: спонсорські контракти, особистий бренд, комерційні змагання, премії та зарплата. А може не приносити нічого, крім витрат на збори, поїздки, реабілітацію та спорядження. 

Хай там як, а у спортсменів з фінансами особливі рахунки

Спортивна карʼєра закінчується у середньому до 34 років (1) – тобто посеред працездатного віку. Окрім того, це та професія, де доходи можуть зупинитися повністю через травму. А ризик травмуватися максимальний, і присутній на кожному тренуванні.

Саме через таку унікальність, відношення до особистих фінансів має бути навіть більш вдумливе, ніж у звичайних людей. Але так майже ніколи не відбувається. Чому так?

Рівень фінансової грамотності низький загалом в Україні (2). А спортсмени часто максимально концентруються на тренуваннях та підготовці (3) та не лишають часу на навчання, тим паче у сфері особистих фінансів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Витрати часто набагато більші за витрати звичайних людей: реабілітація, спортивне харчування, відновлення, збори та подорожі. А доходи залежать від рівня результатів, спортивної форми, здоровʼя і навіть сезону. Спортсмени починають заробляти досить у ранньому віці і часто ніхто не вчить їх правильно розпоряджатися грошима. Якщо ж мова заходить за інвестиції, мало хто готовий приділяти час глибокому зануренню у тему. Гроші можуть довірятися знайомим чи друзям в управління, бо “у мене немає часу і знань, він напевне краще знає”. Велику роль відіграє спортивний характер: перемога або поразка, вкладу все і зароблю, або прогорю. 

І все разом призводить до ситуації, коли спорт або взагалі лише забирає гроші, або зароблені спортом гроші витрачаються або втрачаються на невдалих вкладах. І при завершенні карʼєри доводиться починати все з абсолютного нуля.

Що робити? Фінансова грамотність спортсмена так само необхідна, як і специфічні спортивні навички та відновлення. Навчання, розуміння базових принципів – це те, що вивчається цілеспрямовано або завдяки хорошим прикладам навкруги. Я особисто спеціально записала курс для спортсменів по фінансовій грамотності, який є безкоштовним і доступним кожному: https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-v1:EEF+EEF-025+Jun-2022/course/ 

Інвестиційна грамотність вже складніша. Тут можна працювати з фахівцем, або розвиватися самостійно. Фінансові радники – люди, що допомагають правильно розподілити бюджет та рекомендують найбільш ефективні інвестиційні інструменти. Проте до вибору такого радника потрібно підійти з максимальною увагою: дізнатися про освіту, сертифікацію, досвід, попросити контакти дійсних клієнтів і взяти у них відгук.

Самостійно розвиватися можна почати з книжок: “Керівництво розумного інвестора”  Джона Богла, “Розумний інвестор” Бенджаміна Грехема, “Випадкова прогулянка по Волл-стріт” Бертона Мелкіла. Слухати подкасти: The Investors Podcast, Money for the Rest of Us, InvestED Podcast. Дивитись відео та читати статті від Ivestopedia, The Motley Fool, Financial Samurai, Bogleheads.org

Ми у SMART допомагаємо створити фінансовий план та сформувати інвестиційний портфель, враховуючи специфіку спортивної карʼєри. Адже ми знаємо, що спортсменам є за що переживати. Нехай хоча б у фінансах буде абсолютна впевненість.

1. Wylleman, P. and Reints, A. (2010). ‘A lifespan perspective on the career of talented and elite athletes: Perspectives on high-intensity sports’. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports)
2. https://bank.gov.ua/ua/news/all/za-ostanni-tri-roki-riven-finansovoyi-gramotnist-ukrayintsiv–polipshivsya–rezultati-doslidjennya
3. https://www.insidethegames.biz/articles/11108/elite-athletes-spend-10000-hours-training-for-london-2012

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Точка зору редакції “Жорсткої Атлетики” може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.