Як забезпечити себе після завершення спортивної карʼєри: 3 стратегії

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Жорстка Атлетика започатковує новий напрям – авторська колонка. Це експертні матеріали на спортивні та навколо спортивні теми. Тож якщо ви маєте виключну експертизу в будь якій дотичній до спорту темі та хочете поділитись – ласкаво просимо! 
Ми з честю представляємо першу колонку від чемпіонки світу Шух Аліни, на тему фінансової грамотності у спортсменів. 

Професійна атлетка. Фінансова консультантка. Співзасновниця SMART

Спортивна карʼєра абсолютно унікальна. Це постійні тренування, подорожі, змагання, знайомства, перемоги та поразки. Насичене життя з постійною боротьбою, роботі на грані можливостей та ейфорії від перевершення себе.

Спортивна карʼєра у середньому закінчується до 34 років

А ще – це максимальний ризик травм, додаткові витрати на спортивне харчування, відновлення, реабілітацію. І на додаток, спортивна карʼєра у середньому закінчується до 34 років (1), коли у звичайних людей карʼєра лише стабілізується.

Аби сконцентруватися на тренуваннях спортсмени часто ставлять на паузу розвиток у іншій карʼєрі чи освіту. Значна концентрація на тренуваннях залишає мало часу на навчання чи розвиток в інших сферах (2). І як результат, в умовних 34 роки спортсмен має почати нову карʼєру, але “програє ринку” 10 років. Тобто коли звичайні люди розвивались у своїй сфері ще з університету, спортсмени мають починати опановувати нові навички набагато пізніше.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

І як для комунальників сніг взимку випадає неочікувано, спортсмени також часто не готуються до зміни карʼєри: не навчаються, не розвивають мʼякі навички, не готують фінансову подушку. Цьому трохи потурає радянська система спорту, що навчає спортсменів лише тренуватися для того, аби приносити медалі державі і прославляти її за кордоном (тоді спорт був великою частиною пропаганди. Що ми бачимо як приклад у росії сьогодні), і зовсім не брати відповідальність про власне майбутнє на себе.

Спортсмени також мають замислитися про своє майбутнє ще під час активних занять спортом

Та як і Україна змінюється та українці починають розуміти свою ідентичність, незалежність та відповідальність, спортсмени також мають замислитися про своє майбутнє ще під час активних занять спортом. Що саме можна зробити?

    1. Навчатися. Університет, курси, мʼякі та тверді навички. Обовʼязково іноземна мова. Сьогодні ресурсів достатньо, навіть надто багато. Але підготувати себе до роботи у сфері IT чи SMM спеціаліста, навчаючись онлайн між тренуваннями досить реально. Ковід навчив світ навчатися дистанційно і сьогодні є можливість отримати диплом онлайн. Курси на Prometheus, Coursera, Edex тощо мають багато безкоштовних напрямків. Google Academy навчає діджитал навичкам безкоштовно. А державна програма IT Generation дає доступ до IT шкіл.
    2. Розвивати власний бренд. Спортсмени – найкращі у світі амбасадори для компаній. Адже спорт несе у собі цінності перемоги, цілеспрямованості та волі, з якими хоче асоціюватися будь-який бренд. А напрацьовану аудиторію, створені звʼязки, успішні інтеграції, можна перевести у власну продукцію, чи проєкт, чи школу після завершення карʼєри. Імʼя має значення.
    3. Забезпечити себе фінансово. Відкладаючи гроші (чи то з мінімальної зарплати, чи то з контракту), можна створити фінансову подушку на момент завершення спортивної карʼєри. Така подушка може допомогти кілька років шукати себе чи перенавчитися. Опанувати нові навички, здобути знання. А за мудрого керування грошима, спортсмен навіть може за час спортивної карʼєри створити капітал, що приноситиме пасивний дохід і забезпечуватиме наступну частину життя

Питанням адаптації спортсменів до життя після спорту займаються сотні організацій по всьому світу, проводять дослідження, створюють проєкти та залучають партнерів. В Україні поки кожен має попіклуватися про себе сам. 

Але принаймні розуміння проблематики – це великий перший крок. Тепер важливо зробити наступний – розробити стратегію власної підготовки до транзитного періоду та реалізувати її.

Використана література:

1. Wylleman, P. and Reints, A. (2010). ‘A lifespan perspective on the career of talented and elite athletes: Perspectives on high-intensity sports’. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports)

2. https://www.insidethegames.biz/articles/11108/elite-athletes-spend-10000-hours-training-for-london-2012


Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Точка зору редакції “Жорсткої Атлетики” може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.