додому Новини

World Athletics досліджуватиме терморегуляцію спортсменів, які змагатимуться на Чемпіонаті світу з гірського бігу в Інсбруку

Департамент охорони здоровʼя та науки World Athletics спільно з університетською лікарнею Інсбруку та UMIT TIROL (Приватним університетом медичних наук і технологій охорони здоровʼя)  проведуть дослідження терморегуляції, серцевої реакції та гомеостазу крові під час змагань в Інсбруку, який відбудеться з 6 по 10 червня.

Після роботи, проведеної в цій галузі на Чемпіонаті світу з легкої атлетики в Досі та Командному чемпіонаті світу з спортивної ходьби в Маскаті, Департамент охорони здоров’я та науки World Athletics продовжує досліджувати реакцію організму спортсменів, які змагаються в складних умовах. Незважаючи на те, що в горах Інсбрука очікується нижча температура, ніж на Аравійському півострові, спортсмени будуть піддаватися різним стресовим факторам, таким як тривала гонка, висота над рівнем моря, погодні умови та амплітуда тепла від спеки в долині до холоду вершин.

Науковці особливо зацікавлені в оцінці профілів терморегуляції, серцевої реакції та гемостазу елітних бігунів і гірських бігунів під час довгих і класичних гірських перегонів для дорослих і юніорів. Вони також звернуть увагу на спортсменів, у яких за останні 24 місяці були захворювання, пов’язані зі спекою, щоб визначити, чи може це вплинути на їхню реакцію під час змагань.

Учасникам потрібно буде заповнити коротке онлайн-опитування та пройти  неінвазивне вимірювання внутрішньої температури та температури шкіри під час перегонів за допомогою невеликої температурної капсули, що ковтається, та невеликого датчика температури (e-Celsius Performance, BodyCap). Відповідь серця під час гонки буде виміряно за допомогою надлегкого переносного монітора (S-Patch, Wellysis). 

Аналіз крові допоможе контролювати гемостаз і запальний процес, оскільки обидва параметри можуть дати важливу інформацію про наслідки бігу на ультра дистанції для здоров’я бігунів.

Завдяки цьому дослідженню Департамент охорони здоров’я та науки World Athletics сподівається покращити наукові знання про терморегуляцію та краще зрозуміти взаємозв’язок між внутрішньою температурою, температурою шкіри, зневодненням і продуктивністю.

Це також допоможе покращити рекомендації для спортсменів, які змагаються в складних погодних умовах.

Для спортсменів, які змагаються в довгому трейлі та класичних гірських перегонах на Чемпіонаті світу з гірського та трейл бігу в Інсбруку, та які хочуть взяти участь у цьому дослідженні, звертатися за адресою: healthandscience@worldathletics.org