Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Всесвітня легка атлетика має намір ввести новий термін «шорт-трек» замість поточного терміну «в приміщенні» для опису подій і виступів на 200-метровій доріжці.

Всесвітня рада легкої атлетики підтримує концепцію змагань із «шорт-треку», щоб забезпечити більшу гнучкість у встановленні 200-метрових доріжок, які в майбутньому можуть бути побудовані просто неба або тимчасово у міських місцях, а не на традиційній критій арені. Таким чином, виступи на відкритих або тимчасових 200-метрових доріжках можуть бути визнані, як офіційні результати.

Понад 150 років легку атлетику поділяли на змагання «на відкритому повітрі», які проводилися на стандартній  доріжці довжиною 400 метрів, і змагання «в приміщенні», які розвинулися в холодному кліматі, щоб надати спортсменам з цих країн критий майданчик, як правило, 200-метровий трек, щоб тренуватися та змагатися протягом зимового сезону.

Однак із появою сучасної легкої атлетики та розвитком гібридних місць проведення змагань – міських площ, торгових центрів, вокзалів – стає все важче підтримувати поділ між легкою атлетикою на відкритому повітрі та в приміщенні.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ця еволюція підштовхнула World Athletics до переосмислення меж легкої атлетики на відкритому повітрі та у приміщенні, щоб вони стосувалися змагального об’єкта, а не навколишнього середовища.

Президент Всесвітньої легкої атлетики Себастьян Коу сказав:

«Ця зміна покликана усунути ненавмисну перешкоду для інновацій у змаганнях. Згідно з цією новою концепцією, 200-метровий шорт-трек більше не обмежуватиметься закритим середовищем, і перед організаторами зустрічей відкриється цілий світ можливостей для проведення офіційних змагань у будь-яких доступних приміщеннях, у приміщенні чи на відкритому повітрі, використовуючи 200 або 400 метрів доріжки. Ця зміна дозволить і активно заохочуватиме можливість переміщення 200-метрових доріжок на відкритому повітрі та забезпечить більш доступний варіант для міст, особливо там, де не вистачає місця, одночасно стимулюючи розвиток спорту через інвестиції в нову інфраструктуру».

Чемпіонати у закритих приміщеннях (на національному, обласному чи світовому рівні) продовжуватимуть існувати, але в тих регіонах/областях, де закритих приміщень немає або вони дуже обмежені, можна буде проводити чемпіонат з шорт-треку, що буде еквівалентом чемпіонату в закритих приміщеннях, і зможе використовуватися як відбіркові змагання для великих чемпіонатів у приміщенні.

Всесвітня рада легкої атлетики одноголосно підтримує перехід до шорт-треку, а детальні зміни правил, необхідні для запровадження цього нововведення, будуть офіційно затверджені на серпневому засіданні в Будапешті.

Пропонований перелік офіційно визнаних подій для встановлення світових рекордів (не враховуючи шосе).

sh = коротка доріжка