Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Світова  легкоатлетична спільнота глибоко сумує через новину про смерть Торі Бові у віці 32 років. Вона стала чемпіонкою світу з бігу на 100 метрів у 2017 році та здобула три Олімпійські нагороди у 2016, вигравши золото на дистанції 4х100 метрів, срібло на 100-метрівці та бронзу на 200-метрівці. Крім індивідуальної золотої медалі на чемпіонаті світу, Бові також виграла золото в естафеті 4 по 100 метрів у Лондоні.

Народилася Торі у Сенд-Хіллі, штат Міссісіпі, 27 серпня 1990 року. Бові проявила свій талант у легкоатлетичних змаганнях, навчаючись в школі. Потім отримала стипендію до університету Південного Міссісіпі.

Бові розпочала свою професійну кар’єру в 2013 році і дебютувала на Чемпіонаті світу в приміщенні в 2014 році, під час сезону, в якому вона встановила свій особистий рекорд у стрибках в довжину – 6,95 м. Потім вона переключилася на спринт і завершила рік, як лідер жіночої 100-метрівки з результатом 10,80, які показала в Монако на етапі Діамантової Ліги. Вона була в топ-5 кращих спринтерок сезону на дистанції 100 метрів протягом наступних трьох років.

Протягом цього періоду Бові покращила свої особисті рекорди 10,78 на дистанції 100 метрів і 21,77 на дистанції 200 метрів, а також здобула першу глобальну медаль – бронзу на Чемпіонаті світу в Пекіні в 2015 році, показавши час 10,86, поступившись Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс та Дафні Скіпперс.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Це виявилося тільки початком, оскільки Бові здобула п’ять медалей на наступних двох  великих форумах: срібло на 100-метрівці, бронзу на 200-метрівці, а також золото в складі естафети 4х100 метрів на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро в 2016 році.

Далі була особиста вершина – золото світової першості на 100-метрівці у Лондоні у 2017 році з результатом 10,85 секунд, а також перемога у складі естафети на тому ж Чемпіонаті.

На Чемпіонаті світу 2019 року в Досі Бові виступала як на 100-метрівці, так і в стрибках у довжину, де посіла четверте місце, з результатом 6,81 м.

Останній раз вона змагалася на 200-метрівці у Флориді в червні 2022 року.

Бові знайшли мертвою у своєму будинку в Орландо, штат Флорида, після того, як місцевий відділ шерифа повідомив, що вони поїхали “для перевірки самопочуття жінки у віці 30 років, яку не бачили та не чули кілька днів”. У відомстві заявили, що не розглядають смерть як підозрілу.

“USATF глибоко сумує через смерть Торі Боуї, трьохразової олімпійської медалістки та дворазової Чемпіонки світу”, – сказав Макс Сігел, генеральний директор USA Track & Field. “Талановита спортсменка, її внесок у спорт є неоціненним, і нам буде дуже її бракувати”.

Фрейзер-Прайс була серед тих, хто висловив співчуття, написавши:

“Моє серце розбите через Торі Бові. Велика спортсменка і джерело світла. Твоя енергія та посмішка завжди будуть зі мною. Почивай в мирі!”

Тим часом, американський колега Бові Ноа Лайлз, дворазовий чемпіон світу в бігу на 200 метрів, написав:

“Це розбиває моє серце, і я буду молитися за родину”

За матеріалами World Athletics

Фото AP