додому Новини

Албанські функціонери дискваліфіковані за фальсифікацію результату

FILE - Izmir Smajlaj, of Albania, during a qualifications round in the men's long jump at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Saturday, July 31, 2021. Two top track and field officials in Albania have been banned for falsifying an athlete’s result to help him qualify for the Tokyo Olympics. The Athletics Integrity Unit says long jumper Izmir Smajlaj was cleared of being part of the conspiracy to falsely register a national record in May 2021. (AP Photo/Morry Gash, File)

Athletics Integrity Unit відсторонило на 5 років президента Албанської федерації легкої атлетики Г’єржа Рулі і на 4 роки генерального секретаря цієї ж організації Ніколіна Діонісі. Двох албанських спортивних функціонерів визнали винними у фальсифікації результату стрибуна в довжину Ізміра Смайлая, що дозволив йому кваліфікуватися на літню Олімпіаду в Токіо.

8 травня 2021 року Ізмір Смайлай стрибнув у довжину на 8 метрів і 16 сантиметрів та встановив національний рекорд. Цей результат на  6 сантиметрів нижче за кваліфікаційний норматив, але він дозволяв потрапити на Ігри за рейтинговою системою. Для того, щоб ратифікувати цей результат Федерація легкої атлетики Албанії мусила надати підтвердження, що обладнання, на якому працювали судді було справне та сертифіковане. Судячи з усього, вітер в той день явно перевищував дозволені 2 м/с, тому Федерація в якості доказів відправила фото, яке було зроблено в інший день. Чому так сталося, ніхто не знає. Трибунал не зміг довести звинувачення проти свідомої участі в змові спортсмена, тому зняв з нього тимчасову дискваліфікацію.

На Іграх у Токіо албанець стрибнув на 7,86 та посів 17 місце.

Також читайте про дискваліфікацію Йоасії Закжевської:

“Не зрізав – не переміг”. Історія екс-рекордсменки світу

 Фото AP Photos

Прес-реліз AIU тут