Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Уже більше року росія за підтримки білорусі атакує Україну. Тим не менш, Міжнародний олімпійський комітет  рекомендує знову дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях, як нейтральні спортсмени, без гімну, прапора та символіки.

Український топ-спортсмен Андрій Проценко, який нещодавно виграв срібну медаль чемпіонату Європи у приміщенні, а минулого літа здобув бронзи чемпіонатів світу та Європи, чітко окреслив свою позицію.

«Багато хто хотів, щоб ми померли»

Проценко критикує рекомендацію МОК і його президента Томаса Баха:

«Я взагалі не можу зрозуміти, як МОК, організація, яка має боротися за мир і спорт, могла прийняти таке рішення», — каже Проценко. «Українські легкоатлети не отримали підтримки від наших російських колег. Натомість багато хто з нас отримав повідомлення з побажаннями смерті. Багато з них написали, що підтримують путіна і війну. Вони співають свій гімн зі словами: «Ми пишаємося своєю країною», навіть сьогодні беруть участь у змаганнях клубу ЦСКА. Цей список дуже довгий».

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Він чітко вимагає: «На мою думку, Україна має бойкотувати змагання, в яких беруть участь російські та білоруські спортсмени!»

Це вплинуло б і на Олімпіаду-2024 у Парижі, якби МОК допустив туди росіян і білорусів. Але головна організація ще не визначилася з цим питанням.

Проценко продовжує:«Це рішення завдає шкоди всьому спорту. Для мене спорт завжди означав справедливість, чесність і повагу. Але неможливо поважати людей, які не тільки підтримують війну, але й знищують інших людей».

«Росіяни завжди брешуть»

Проценко вважає, що це популізм, коли МОК каже, що допускатиме лише російських спортсменів, які не підтримують війну та не є членами армії.

«Це рішення Міжнародного олімпійського комітету, на мій погляд, дуже неправильне», — каже стрибун у висоту. «Проконтролювати, чи виконають спортсмени всі вимоги, практично неможливо. Зараз є велике поле для маніпуляцій. Росіяни дуже розумні, вони завжди брешуть, і вони будуть вигадувати всі можливі і неможливі способи взяти участь в Олімпійських іграх».

AP Photo/Matthias Schrader

Для українця існує лише один сценарій, за яким росіяни та білоруси знову допускаються до змагань.

«У цій ситуації для деяких спортсменів з росії та білорусі може бути лише одна умова для участі у змаганнях: закінчення війни в Україні та наша перемога. Тільки після цього можна говорити про якісь такі можливості».

«Я провів в окупації 40 днів»

Проценко пережив війну на власному досвіді. Він місяць перебував у рідному Херсоні разом із дружиною Катериною та двома доньками. Щоб потрапити на підконтрольну Україні територію, йому довелося пройти сім російських блокпостів. Про належну підготовку в той час не могло бути й мови.

«В окупації я провів близько 40 днів», — розповідає Проценко. «Моя колега Катерина Табашник залишилася без матері. Вона загинула під час бомбардування росіянами Харкова. Її восьмирічний племінник був між життям і смертю. Я навіть не уявляю, як я можу бути на змаганнях з росіянами та білорусами. Як можна бути десь із тими, хто руйнує твою країну і вбиває людей з твоєї країни?»

Зі спортсменів по той бік війни майже ніхто не відгукнувся:

«Особисто я знаю лише трьох спортсменів, які підтримали нас з першого дня війни», — каже Проценко. «Вони з Білорусі: десятиборець Андрій Кравченко з дружиною Яною Максимовою, а також штовхальниця ядра Надія Астапчук. Вони також боролися з режимом лукашенка у 2020 році. Андрій Кравченко навіть був у в’язниці. Сьогодні він і його родина також є біженцями і живуть у Німеччині. Але це лише три людини з тисячі».

Нещодавно міжнародні легкоатлетичні федерації ще раз підтвердили, що росіян і білорусів не допускають до змагань.

«На щастя, ми маємо величезну підтримку з боку Всесвітньої федерації легкої атлетики та Європейської федерації легкої атлетики», — каже стрибун у висоту. «І ми це відчуваємо з перших днів після початку війни минулого року. Вони одними з перших спортивних організацій заборонили російським і білоруським легкоатлетам, тренерам і всім офіційним особам брати участь у змаганнях. Останніми днями вони підтвердили свою позицію, і важко підібрати слова, щоб їм подякувати. Я вірю, що вони продовжать займати цю позицію наступного року і що Олімпійські ігри-2024 пройдуть без цих спортсменів».

Він закликав всі інші міжнародні федерації наслідувати це рішення:

«Я сподіваюся, що інші міжнародні федерації будуть наполягати на тій же точці зору, що й Всесвітня та Європейська федерації легкої атлетики. Сподіваюся, що нас підтримають спортсмени з інших країн».

Джерело – німецьке видання BILD