Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цими вихідними Run Ukraine провела благодійний забіг (про який розповідали тут) з комерційною складовою – День 396: Київська десятка Незламності, де перемогу з результатом 31:16 здобув Роман Романенко (31:16), який уже більше 10 років тримає марку не лише в Україні, але й на міжнародній арені. 

Про свій виступ та не тільки Роман Романенко розповів у інтерв‘ю Жорсткій Атлетиці.

Про враження від забігу та результату

«Ставив ціль розміняти тридцять одну хвилину, але трішки не вистачило. Важкувато біглося по дистанції», – каже Рома. 

Це був перший офлайн пробіг у 2023 році від команди Run Ukraine і, як виявилося, за цими емоціями сумували не лише аматори, а й професіонали:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

«Дякую, організаторам, що нарешті зробили старт, де люди можуть пробігти разом з друзями. Відчути ці змагальні емоції, яких не було майже рік».

Про конкуренцію 

Головним суперником Романа, у боротьбі за перемогу, був учасник Олімпійських ігор Микола Нижник, який фінішував у п‘яти секундах позаду. 

«Це дуже допомагало, бо у компанії краще бігти, можна показати добрий результат».

Про трасу

Оскільки забіг проходив не вулицями міста, а на ВДНГ, де атлетам потрібно було подолати два кола, що не стало проблемою:

«Я брав участь у різних змаганнях. Колись мав старт у Німеччині, де взагалі було вісім кіл». Загалом всім бігунам траса дуже сподобалася, але як зазначив Рома не без мінусів: «Було трохи слизько після дощу, а в цілому траса хороша, немає великих перепадів».

Про переїзд та тренерську кар‘єру

У 2021 Роман разом з дружиною переїхав з Запоріжжя до Харкова, де Анна Міщенко (прим. Анна – бронзова призерка ЧЄ 2012 року на дистанції 1500 м) запросила його стати тренером бігового клубу «United sports community». З початком повномасштабної війни, Романенко прикомандирувався до Національної гвардії. 

«Я там служу за контрактом. Спочатку проходив навчання та охороняв деякі об‘єкти. Потім вже сам навчав людей тактиці, був інструктором з військової підготовки. Згодом  отримав змогу нормально тренуватися, оскільки Міністерство перевело мене у спортивну команду Нацгвардії. Переїхав до столиці, де зараз повноцінно готуюся до ЧУ на 10000 метрів (прим. який відбудеться у квітні). Ну і в порівнянні з Харковом, тут набагато спокійніше».

Незважаючи на всі обставини, Рома продовжує свою тренерську кар‘єру: «Зараз є кілька людей, які в мене займаються. З тими хто живе в Києві, ми тренуємося разом, з іншими онлайн. Але якщо хтось захоче доєднатися, то я буду радий допомогти».

Про подальші плани на сезон

«Якщо в Україні все буде більш-менш спокійно, то хочу ще виконати норматив на чемпіонат світу з півмарафону, але є проблема. В Україні немає сертифікованої траси, то не можу ніде пробігти. Буду намагатися вирішити питання з виїздом, щоб бігти за кордоном».

Роман Романенко – 35-річний легкоатлет, який спеціалізується на довгих дистанціях. Родом із Дніпровської області. Особистий рекорд в бігу на 10 км – 28:41, датований 2013 роком, Німеччина. Є 5-разовим учасником Кубка Європи з бігу на 10000м: 2013, 2014, 2017, 2019, 2021.

Фото Run Ukraine