Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ну що Португалія нас не відпускає, поки метальники виборювали золото у Лейрії (тут ми спілкувалися з Марією Ларіною про її дебют, а тут про золото Романа Кокошка), Ольга та Миколи Нижники пробігли півмарафон у Лісабоні.

EDP Lisbon Half Marathon

Як зазначають організатори EDP Lisbon Half Marathon є найшвидшим напівмарафоном у світі, і щороку він збирає понад 30 000 учасників.

У жіночому забігу топ-10 повністю захопили представниці Африки, а першою ж з «білих» та одинадцятою загалом доволі очікувано стала американка Сара Хол 1:09:31. Чотирнадцятою та першою з європейок фінішувала наша Ольга Нижник, яка цього року долає вже другу половинку. Цього разу 1:11:46, що дуже близько до особистого досягнення українки, яке вона встановила у 2019 році в Чехії – 1:11:41. Ось, що сказала сама Оля з цього приводу:

«Я їхала за особистим рекордом, планувала бігти з пейсом 3:20 – 3:22, але трохи не вийшло втримати темп через погодні умови. Плюс кенійські та ефіопські дівчата «втікли» з перших метрів.  Тому, можна сказати, що перші сім кілометрів бігла соло, а потім вже почали приєднуватися аматори, то трошки стало веселіше. Багато чоловіків-любителів бігли в моєму темпі, це підбадьорювало і допомагало втримувати темп.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Я розчарована не стільки тим, що не змогла покращити особистий, а скільки тим, що були великі сподівання розміняти 71 хвилину, і то не вдалося.

Траса була максимально рівною, вона розрахована на дуже швидкий біг. Але трохи підвела погода тому, що було дуже волого і надзвичайно жарко. І то трохи повпливало на результат і загальний стан всіх учасників цього забігу».

А найшвидшою у жінок стала Олімпійська чемпіонка Ріо-2016 Алмаз Аяна – 1:05:30, яка до того ж встановила РВ.

Так, а у чоловіків маємо одразу четверо спортсменів, які поміняли шістдесят хвилин на половинці, переміг 23-річний ефіоп Нібрет Мелак 59:06. Африканці африканцями, а ми спускаємося на Землю, адже Микола Нижник вирішив не відставати від дружини,  та, вперше від початку повномасштабного вторгнення, взяти участь у міжнародних змаганнях.

Українцю не вдалося встановити особистий рекорд, з часом 1:04:52 він став 24 загалом та 5 серед європейців. По Миколиному старту маємо наступне:

«Налаштовувався і, в принципі, по тренуваннях був готовий бігти десь в районі 63 хвилин (прим. РВ Нижника 1:03:14). Були більші очікування від цього старту, хотілося пробігти класно. 

Трохи вітряно сьогодні, а коли вітер постійно в лице – не дуже приємно. Та й спекотно як для мене, це зіграло ключову роль. По відчуттях добре біглося першу половину, другу вже прийшлося потерпіти.

Далі буду готуватися на чемпіонат України з бігу на десять тисяч метрів, буду намагатися реалізуватися там. Не хочеться даремно гаяти час і вигравати ЧУ з результатом 30 хвилин, хочеться показувати гарні результати».

EDP Lisbon Half Marathon є частиною нової міжнародної серії бігу SuperHalfs, яка включає п’ять найкращих міжнародних напівмарафонів у Кардіффі, Копенгагені, Лісабоні, Празі та Валенсії.

Головне фото Llúis Clotet.