Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Сьогодні, 3 березня, маємо екватор чемпіонату Європи у приміщенні та пропонуємо вам огляд виступу українців у другий змагальний день.  

У ранковій сесії, Яна Гладійчук, попри не дуже вдалий сезон, досить впевнено розпочала кваліфікацію у секторі для стрибків з жердиною, чисто подолавши 4,10 та 4,30. Атлетка робила гарні спроби й на наступній висоті 4,45 і була надія, що планка встоїть, але не сьогодні. Це дуже засмутило спортсменку:

“Я дуже розчарована. Якби ця висота була недоступною, я б спокійно йшла. А так, бачу ж, що могла її взяти в двох спробах, а не вистачило якогось сантиметру. Враховуючи увесь сезон, хотілося якогось фіналу. Тому було якесь спокійне відношення, що маю зробити все правильно, і її перелечу. Виходить, що я її перелітала, а ця швидкість йшла не нагору, а разом зі мною збивала планку. Я була у гарному стані і дуже прикро закінчувати у першому раунді».

Photo by Oguz Yeter/Anadolu Agency via Getty Images

Нагадаємо, що особистий рекорд Яни становить 4,61, а на минулій континентальній першості у Торуні вона посіла 7 місце. Найбільш успішним виступом у цьому виді для України є перемога Анжели Балахонової у Валенсії 1998 року з світовим рекордом 4,45. Крім того, у 2017 Марина Килипко стала бронзовою призеркою белградського ЧЄ.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Юлія Лобан досить вдало розпочала змагання з 5-борства. Для початку подолала бар‘єрні шістдесят метрів за 8,56, потім показала два кращих результати сезону у висоті – 1,77 та ядрі – 14,51. Чим забезпечила собі високу 6 проміжну позицію перед початком заключних видів. Але у вечірній сесії спортсменці не вдалося продемонструвати свої кращі результати. У довжину Юлія стрибнула 5,38, 800-метрівку подолала за 2:33,25 та завершила змагання на 12 сходинці з сумою 4091. Особистий результат 4482 очки Лобан встановила у 2022 році на змаганнях у Таллінні. 

Photo by Oguz Yeter/Anadolu Agency via Getty Images

До сьогоднішнього вечора саме українці належав світовий рекорд з 5-борства, 11 років тому на чемпіонаті світу-2012 Наталія Добринська набрала фантастичну суму у 5013 пунктів. За іронією долі, цей результат перевершили у тому ж стамбульському манежі одразу дві спортсменки полячка Адріана Сулєк – 5014 очок та новоспечена триразова чемпіонка континентальних першостей бельгійка Ніфіссату Тіам – 5055 очок.

У вечірній сесії нас очікував перший фінал цього ЧЄ, де Україна вперше за довгий час мало представництво. Роман Кокошко вже у першій спробі показав, що є одним з фаворитів, штовхнувши 21,25. Але, наступні спроби не надто вдавалися: 20,57 та три невдалі спроби, й атлет випав з чільної трійки. Проте у заключній спробі, Роман зміг зібрати всі сили в кулак та відправити снаряд на фантастичні 21,84, тим самим встановив національний рекорд та здобув бронзову медаль Стамбулу.  

«Усі спортсмени мають по 6 спроб, тому потрібно зберігати концентрацію та боротися до останнього. Все склалося добре, я відчував, що у хорошій формі цього сезону і вірив, що національний рекорд мені під силу, але трохи пізніше. Сьогодні, після трьох спроб, я зрозумів, що рекорд і подіум можливі. Я виявився правий. Я дійсно цього дуже хотів»,- прокоментував атлет одразу після змагань.

Photo by OZAN KOSE/AFP via Getty Images

Кокошко перевершив попереднє краще досягнення України на 1 сантиметр, яке було встановлено Олександром Багачем у далекому 1999 році.

А у секторі зі стрибків у висоту з першого місця до фіналу потрапив Андрій Проценко. Як і дівчатам-висотницям, хлопцям не довелося долати кваліфікаційний норматив (2,26). Вісімка найкращих сформувалася на позначці 2,19, які, як і дві стартові висоти, Андрій подолав з першої спроби. Чого, на жаль, не можна сказати про Вадима Кравчука, дебютант цьогорічного Чемпіонату з другої спроби подолав 2,08 та 2,14, проте не зміг справитися з 2,19, завершивши змагання на 14 сходинці. 

Варто зазначити, що за всю історію України лише Андрій Проценко здобував медаль чемпіонатів Європи у приміщенні у чоловічій висоті, це було срібло Глазго-2019. Також українець прокоментував свої шанси на успіх у цьогорічному форумі, адже є лідером світового сезону: 

«Я не впевнений, що можу назвати себе фаворитом цих змагань, але можу сказати, що маю достатньо досвіду. Це покриття мені не дуже підходить. Можливо, тому сьогодні ніхто не стрибав дуже високо. Але у фіналі побачимо».

Чоловічий і жіночий фінали зі стрибків у висоту відбудуться у заключний день змагань, 5 березня. 

Головне фото: OZAN KOSE/AFP via Getty Images