Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вже завтра, 2 березня, стартує головний старт зимового сезону –  чемпіонат Європи з легкої атлетики у приміщенні, який триватиме до 5 березня 2023 року, а прийматиме його турецький Стамбул.
Жорстка Атлетика зібрала всю найцікавішу і найважливішу  інформацію про змагання в одному місці.

Місто-господар

11 листопада 2020 року на 160-му засіданні Ради Європейської легкоатлетичної асоціації Стамбул став містом-господарем змагань. Цікаво, що місто було єдиним кандидатом, який подав заявку на організацію цього чемпіонату.

Тому була дуже велика ймовірність, що змагання можуть скасувати через нещодавні події. Але у заяв наприкінці лютого 2023 року Європейська легка атлетика оголосила, що чемпіонат відбудеться за планом, незважаючи на землетрус у Туреччині та Сирії, який вразив південну та центральну частину країни-господарки змагань 6 лютого. Федерація легкої атлетики Туреччини оголосила, що всі кошти від продажу квитків на чемпіонат будуть передані жертвам землетрусу.

Ця перша легкоатлетична подія європейського масштабу. До цього, останнім великим турніром, який приймав Стамбул, був Чемпіонат світу у приміщенні 2012 року, де українка Наталія Добринська побила світовий рекорд у п’ятиборстві. Саме під цю подію у 2011 році було збудовано «Ataköy Arena», єдину криту легкоатлетичну споруду у Туреччині , яка вміщує 7450 глядачів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Офіційний логотип включає в себе силует стрибуна потрійним, він уособлює першого олімпійського медаліста Туреччини з легкої атлетики Рухі Саріалпа, який отримав бронзу на Олімпійських іграх у Лондоні 1948 року, і зображення лаврового листа, що символізує перемогу.

Програма

Чотириденні змагання відбудуться під час сторіччя Турецької Республіки та включатимуть 13 жіночих і чоловічих видів протягом трьох ранкових і чотирьох денних сесій. Очікується, що на змагання вийдуть 593 атлети з 47 країн, це третій за масштабністю Чемпіонат, більше учасників було лише у Торуні-2021 та Празі-2015 по 659 та 614 спортсменів відповідно. Детальний розклад змагань:

Учасники

Найстаршим учасником цього чемпіонату буде грек Дімітріус Ціаміс, який вийде у сектор для стрибків потрійним у віці 41 рік та 42 днів, а наймолодшою — учасниця забігів на 400 метрів,  представниця Андорри Дуна Вінальс – 16 років і 267 днів.

На доріжках «Ataköy Arena» розігруватимуться 26 комплектів нагород. 15 чинних чемпіонів Європи 2021 року матимуть змогу захистити свій титул: Марсель Якобс (60м); Оскар Усільйос (400м); Якоб Інгебрігтсен (1500м, 3000м); Мільтіадіс Тентоглу (довжина); Педро Пічардо (потрійний); Томаш Станек (ядро); Кевін Маєр (7-борство); Надін Віссер (60м з/б); Ярослава Магучіх (висота); Анжеліка Мозер (жердина); Патрісія Мамона (потрійний); Ауріол Донгмо (ядро); Нафіссату Тіам (5-борство).

Україна

Україну ж представлять 10 спортсменів: Ярослава Магучіх (висота), Юлія Левченко (висота), Катерина Табашник (висота), Яна Гладійчук (жердина), Юлія Лобан (5-борство), Анна Плотіцина (60м з/б), Станіслав Коваленко (60м), Вадим Кравчук (висота), Андрій Проценко (висота), Роман Кокошко (ядро). Це найменша кількість атлетів, які коли-небудь представляли нашу державу на ЧЄ у приміщенні, але попри це, маємо доволі досвідчену команду. Майже всі атлети вже брали участь у великих форумах, лише Вадим Кравчук дебютуватиме на такому рівні.

Україна на ЧЄ у приміщенні

Наймолодшою учасницею, яка представить Україну буде  21-річна Ярослава Магучіх, а найбільш віковою – 36-річна Анна Плотіцина, яка дебютувала на ЧЄ рівно 10 років тому у Ґетеборзі 2013 року.

За всю історію участі, як незалежна збірна, Україна здобула 43 нагороди, 5 з яких виграли атлети, які будуть виступати у Стамбулі.

Трансляція

Офіційна трансляція в Україні буде доступна на сайті Суспільне Спорт. А за результатами в режимі реального часу можна стежити на сайті European Athletics.

Жорстка Атлетика публікуватиме найсвіжіші новини та цікаві моменти з кожного дня змагань. Залишайтеся з нами, щоб нічого не проґавити!

Тож, наше завдання тепер спостерігати і міцно вболівати за наших спортсменів!