Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після запального старту від наших 400-метровиків естафету перехопили стрибуни. Майже всі наші топові висотники, і не тільки вони, виступали на різних європейських стартах. Вашій увазі новий огляд змагань.

Вчора, 4 лютого, у Чехії проходив турнір зі стрибків у висоту «Hustopečské skákání» срібної серії світового туру, де боролися за перемогу відразу три українки.
Ірина Геращенко показала найкращий результат сезону – 1,97, з яким посіла другу сходинку та дала коментар Жорсткій Атлетиці:

«Атмосфера на таких стартах, де тільки одна висота, завжди класна, відчувається підтримка аудиторії, розумієш, що всі прийшли вболівати саме за нас. Дуже подобається стрибати під музику.

Було хвилювання, але воно є перед кожними змаганнями, я вважаю, що це нормально. Якби його не було, не було б цих емоції, завдяки яким ми стрибаємо. Все має бути в міру, так би мовити.

Комунікація з тренером була через дівчину, яка раніше стрибала в нашій групі (прим. – зараз живе у Чехії та тренує дітей), в неї вийшло приїхати та повболівати.

Саме вона тримала зв‘язок з Іриною Григорівною (прим. – тренер Геращенко та Левченко), скидала відео спроб, а потім приходила та переказувала слова тренера. Я дуже вдячна їй за це.
А так, сьогодні, все було круто, вірю, що й далі все буде круто. Дякую всім за підтримку!»

Geraschenko`s_coach
Юлія та Ірина з тренером Іриною Пустовойт. Фото з Instagram Геращенко.
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Всі висоти з першої спроби долала Катерина Табашник включно з 1,93, на жаль, на 1,95 планка не встоїла. Атлетка закінчила змагання на четвертому місці.

Не зовсім задоволеною залишилася Юлія Чумаченко, після серії перемог на міжнародних стартах, сьогодні, вона сьома з результатом 1,87.

«Самопочуття було не дуже гарним, але стрибки вцілому були непогані. Трішки не попала в сектор сьогодні. Стрибаю у поясі, бо маю певні проблеми зі спиною. У планах ще один старт у Європі та чемпіонат України», – прокоментувала Юлія.

Той же срібний тур відбувся й у Франції, а саме «Meeting de l’Eure Silver», де українське представницво було не тільки у жіночій висоті.
Роман Кокошко після досить впевненого початку сезону, штовхнув ядро на позначку 20,57, цього цілком вистачило, щоб посісти третю сходинку. Спортсмен поділився враженнями з Жорсткою Атлетикою:

«Атмосфера змагань була на вищому рівні. У секторі зібралась хороша компанія, дуже сильні суперники, що також додавало мотивації і бажання змагатись. Але не все виходить, як плануємо. 

Задача мінімум не виконана, потрібно було зафіксувати хоча б одну спробу за 21 м. Відчуття нереалізованості гірше, відчуття поразки. Так, 21.00 дають можливість попадання на ЧЄ, але хочу не по рейтингу, а по нормативу. Тому з нетерпінням чекаю наступні змагання» (прим. — Результат 21,00, Кокошко показав 28 січня на змаганнях «Meeting Internacional Catalunya Pista Coberta» в Іспанії).

Одразу двоє українок змагалися тут у секторі зі стрибків у висоту. І Ярославі Магучіх, і Юлії Левченко вдалося піднятися на п‘єдестал. Магучіх – перша – 1,95, з рекордом турніру, Леченко – третя -1,84.

Ярослава Магучіх. Фото: ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images

Не вдалося кваліфікуватися до фіналу нашій бар‘єристці Анні Плотіциній, 8,30 у забігу на бар‘єрній 60-метрівці.

Того ж вечора, у Польщі були змагання бронзової серії «ORLEN Cup Lodz 2023», де без українців також не обійшлося.
Третю сходинку з результаом 2,15 посів, призер останнього чемпіонату світу, Андрій Проценко, прокоментувавши свої стрибки:

«Трохи засмучений виступом, так як сподівався на вищий результат, але не склалося. Змагання сподобалися, були добре організовані. Щодо стрибків, вони були всі різні.

Почав змагання на 2,10 відносно спокійно, узявши з першої спроби. А от на 2,15 почалися труднощі. Перша спроба невдала через технічну помилку, другу вже зробив рівніше та взяв.

На 2,20 зробив одну непогану спробу, але планка не встояла. (Прим. Андрій зробив 2 невдалі спроби на 2,20 та переніс заключну – на 2,23). Висоту 2,23 дуже хотів підкорити, але був переповнений емоціями та зіпсував спробу. На цьому змагання для мене скінчилися.

Мій наступний старт в Італії, буду розстрибуватися, до Чемпіонату Європи ще є час».

protsenko
Андрій Проценко. Фото: AP Photo/Charlie Riedel

Ерік Костриця замкнув вісімку найсильніших на чоловічій 60-метрівці – 6,71. Спортсмен прокоментував свій виступ:

«Спершу, хочу подякувати всім військовим, що ми маємо можливість тренуватися та змагатися. Змагання мені сподобалися. Звичайно, хотілося б у фіналі пробігти по особистому, але трохи не вийшло. Все таки зіграв свою роль мандраж, бо велика арена, багато глядачів, крута атмосфера, але дуже незвична для мене. Дуже сильні суперники: олімпійський чепміон Марсель Якобс, чемпіон світу в естафеті Майкл Роджерс. Ну і на фініші я трохи затиснувся. Можливо, зіграла роль дорога, тому що раніше – сів на літак і вже на місці, а зараз наземним транспортом – це трохи важче. Через два дні повертаюся до Києва, буду разом з тренером виправляти помилки й готуватися до чемпіонату України. Буду намагатися відбиратися на чемпіонат Європи, поки я проходжу по рейтенгу, яле я впевнений у своїй формі й, знаю, що можу далі покращувати результат».

Також днем раніше, 3 лютого, на турнірі «BKK Freudenberg Hochsprung Gala 2023» у Німеччині, Вадим Кравчук з результатом 2,17 посів четверте місце.

Головне фото:  ANDREJ ISAKOVIC/Getty Images