Вікторія Ткачук про Фемке Бол: “У нас немає конкуренції на тренуваннях”

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У 2022-му Вікторія Ткачук впевнено заявила про себе, як одну з найсильніших бар‘єристок на європейському континенті, здобувши срібло чемпіонату Європи у Мюнхені. Тоді як переможницею тих змагань стала Фемке Бол. Хто б міг подумати, що у 2023-му ці дві спортсменки будуть тренуватися разом!

Жорстка Атлетика поспілкувалася з Вікторією про це і не тільки:

Знаємо, що ви тільки нещодавно повернулися зі зборів у ПАР, було б цікаво дізнатися, як вони пройшли?

Це були тритижневі збори Південній Африці в Стелленбоші, біля Кейптауна. Погода дозволяє виконувати там швидку роботу, ми поїхали туди, щоб набрати невеличку, більш інтенсивну базу. У нас загальна підготовка йде до літнього сезону, але будемо виступати й зимою. Тому поїхали на збори у ПАР, щоб виконати об‘єм роботи і вийти на більш інтенсивні тренування саме там.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Також уже не таємниця, що ви плануєте вперше стартувати гладкі 400 в манежі. Це буде повноцінний сезон?

Вже зараз є заплановані 4 старти у Європі (02.02 – Острава; 08.02 – Торунь; 11.02- Мец; 15.02 – Льєвен), будемо бачити як вони проходитимуть, якщо буде норматив на ЧЄ у Стамбулі, виступатиму ще там.

Чемпіонат Європи у приміщенні – ціль максимум?

Ми не ставимо ціль максимум, головне – це реалізувати підготовку, яка пройшла. Побачити, як я адаптуюся до нових тренувань, тому що у мене новий тренер, новий тренувальний план, повністю все нове. Потрібно розуміти, як моє тіло сприймає навантаження і будемо бачити, над чим працювати далі: або зробити  роботу над помилками, або щось покращити і вже цілеспрямовано готуватися на літо.

Пріоритет на реалізацію більше в особистому виді, чи у складі естафети ми вас також побачимо в тому ж таки Стамбулі?

Жіночої естафети у нас швидше за все не буде. Тому це особистий вид. Я націлена на особисті показники, показати найкращий результат на змаганнях у приміщенні. Для мене це буде перший повноцінний сезон, як я вже говорила. Я раніше виступала, але це було в тренувальному режимі і без будь-яких планів, і одного разу бігла в складі естафети у Торуні у 2021 році. Тому зараз я сконцентрувалася на особистому виді для того, щоб так само проаналізували свої виступи. Біг без бар‘єрів і з нимице зовсім різні речі, а в манежі тим більше.

Ви зазначили, що перейшли до нового тренера, тобто вже не працюєте з італійським фахівцем?

Ні, вже не працюю з Массімо Матроне, я працюю з іншим тренером, який тренує Фемке Бол. Ми виконуємо всі завдання разом і, до речі, роблячи підготовку до зимового сезону на 400 метрів без бар‘єрів, все одно тренували їх, не відходили від нашого плану підготовки до літа. Ми працювали над технічними моментами і для бар‘єрів в тому числі, і для ритму також.

Наскільки допомагають тренування у групі, це більше конкуренція чи взаємодопомога?

Це однозначно тільки взаємодопомога. В нас немає ніякої конкуренції між собою тому, тому що кожна націлена на те, щоб показати найкращий свій результат. А вже після цього ми будемо дивитися, яку позицію займаємо, які секунди показуємо. Ми одна одну підтримуємо на тренуваннях тому, що бувають тренування, які важче аніж змагання, тож підтримка й атмосфера в групі є важлива. Це дуже класно допомагає. Фемке надзвичайна людина, яка проявляє себе дуже круто як на доріжці, так і в особистих якостях. Вона завжди підтримає і допоможе якщо це потрібно, так само і я зі свого боку. Я думаю, що ми зможемо підштовхнути одна одну на новий рівень.

І головне питання: чи побачимо ми  Вікторію Ткачук на зимовому чемпіонаті України у приміщені?

Я приїду дивитися (прим. – сміється), на жаль, тільки дивитися. Тому, що буде щільний графік у Європі і я тільки 17 лютого повертаюся в Україну. Буде дуже багато стартів за 10 днів, це не дуже добре для фізичної форми. Я обов‘язково приїду, буду в манежі, але виступати не планую.

Фото з особистої сторінки Вікторії в Instagram