Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

29 серпня на міжнародному старті у Польщі з добового бігу було встановлено два національні рекорди України та один світовий.

Власником світового рекорду став литовець Олександр Сорокін, який подолав за добу 309.393 км, що на 5 км більше, ніж пробіг легендарний Янніс Курос у 1997 році. А ще, за Олександром стоять два світових, які він встиг цього року набігати, подробиці тут.

Отже, перший національний рекорд встановила Вікторія Ніколаєно, якій підкорились неймовірні 236.624 км. Крім того, вона фінішувала другою серед жінок.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

А ще один оновив багаторазовий чемпіон України з бігу на 24 год та 48 год Андрій Ткачук295.363 км, який теж фінішував другим у чоловічому заліку.

Нагадємо, що цього року в липні на ЧУ у Вінниці, Андрій показав другий результат у світі з бігу на 48 годин подолавши 435.446 км. Чим, звісно, оновив і національний рекорд.

Отже, повернемось до польського старту, адже Андрій дав кілька коментарів для редакції Жорсткої Атлетики:

Розкажи, будь ласка, як то воно за літо двічі встановити рекорд України?

Та, виявляється, нічого надзвичайно складного… Я так вже у 2019-му робив.

Що відчував при такому “дублі”?

Ніяких особливих відчуттів нема. Я ж трохи тренуюся. Якби не пандемія, то я і в 20-му мав оновлювати своїх два рекорди.

Як проходила підготовка?

Просто бігав кожен день. Цього року мав бути Чемпіонат світу з бігу на 24 години і до нього я намагався підготуватися. Але його спочатку з травня перенесли на початок жовтня, а в середині літа взагалі скасували. Тому розважався на трейлах. 48 годин у Вінниці таки планував бігти, а Польщу вирішив поїхати, тому що з 19-го року не бігав “добу”, то вже треба було перевірити, що там і як.

Нормально перевірив 🙂 Розкажи, про що думаєш під час таких тривалих змагань?

Нема якогось стандартного набору думок. Кожен раз буває по-різному. Так само, як і під час тренувань. Усе залежить від того, що відбувається з тобою та навколо тебе. Від втоми, болю, травм… Коли хочеться результату, то ще додається певна математика в голові. Іноді можу з кимось спілкуватися, когось підтримувати і це теж впливає на мене. Іноді хочеться, щоб тебе переїхав потяг і припинив твої страждання. Якщо є певна мета на старт, то вона і є мотивацією та рушійною силою.
Андрій Ткачук та Олександр Сорокін
А що можеш сказати про конкуренцію? Хоч якось звертав на інших увагу чи в тебе був свій план на цю гонку?
Та особливо не до конкурентів було. У поляків був свій чемпіонат та свої “розбірки”. Олександр Сорокін – чинний чемпіон світу з “доби” та рекордсмен світу з бігу на 100 миль та 12 годин. Він останні 1,5 року тренується, як професіонал, то я не будував особливих ілюзій його перебігати. Плюс, він ціленаправлено приїхав, щоб встановити новий світовий рекорд. Я планував пробігти 270 км, а там, як вийде.
Фото: FB