Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Півтори тисячі учасників, гори, однодумці та любителі трейлу 15 серпня, вкотре зібрались зі всієї країни, щоб “протоптати” улюбленими, мальовничими доріжками західної України.

Організатори Chornohora Sky Marathon створили можливість за один раз підкорити 6 двохтисячників на дистанції 62 км з набором висоти понад 3000 метрів! Таким був маршурт цього забігу: с. Луги – урочище Комен – урочище Бальцатул – г. Піп-Іван Чорногірський (2028 м.) – оз. Бребенескул – г. Бребенескул (2035 м.) – г. Гутин Томнатик (2016 м.) – г. Ребра (2001 м.) – г. Говерла (2061 м.) – г. Петрос (2020 м.) – с. Ясіня

Звісно, для тих, хто хотів дистанцію трохи меншу, в тих була змогла подолати 24 кілометри. Дистанція була такою: урочище Козьмещик – г. Петрос (2020 м.) — с. Ясіня.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

До речі, забіг Chornohora Sky Marathon офіційно сертифіковано ITRA (International Trail Running Association), що дає змогу учасникам отримати додаткові бали до рейтингу.

Як перемагати та встановлювати рекорд траси на дистанції 62 км, знає Сергій Попов:

“Сам забіг мені дався набагато легше, ніж сам очікував. За кілька днів до старту зловив застуду. Не був впевнений, що взагалі вийду на старт. Та й загалом підготовка була досить важка. Ковід дає про себе знати. Після нього якось гірше відновлююсь, швидше втомлююсь. Але на самому старті організм якось мобілізувався і відпрацював нормально.

Цього року рекордна кількість учасників і рекордний рівень конкуренції. Це дійсно радує і додає азарту. Я якось навіть запереживав, коли група хлопців (досвідчених бігунів), на початку задали темп близько 4 хв/км. Але спокійно в своєму режимі продовжив і вже до першого підйому лідирував. Радий, що вдалося першим пройти всі вершини і наприкінці побити рекорд траси.

Після фінішу трохи був навіть розчарований – гадаю, що міг пробігти краще. Я все чекав раптової появи Саші Ченікало або Юри Клим і притримував запас для можливої ​​боротьби ближче до фінішу. Звідси трохи відчуття, що ні відпрацював на всі 100.
Трейл для мене, точніше навіть ультра трейл, кожен з моїх трейлів – це відображення життя в цих 6-7-10 годинах. Це спорт на кордоні з філософією. Ти отримуєш тут ті уроки, які можна застосувати в будь-яких сферах. Мабуть головний з них – що б не трапилося, продовжуй рухатися”.

Перемогти вперше на гірському трейлі – реально. Переможниця на дистанції 24 км Крістіна Богомягкова розповіла про це детальніше:

“Трейл по горах для мене був дебютним, але все було відповідно моїм очікуванням щодо траси. Я займалася спортивним орієнтуванням 14 років і там ми бігали по пересіченій місцевості в будь-яку погоду, тому я здогадувалась, що мене чекає.

Неможливо порівнювати навантаження бігу по шосе і по горах. Тут специфіка бігу абсолютно різна. В горах, якщо стало складно, то можна зупинитися, піти пішки, тут можна контролювати свій біль. Коли я біжу по шосе, я не дозволяю собі перейти на крок, бо треба боротися за лідерство до фінішу. Моя думка, що це два непорівнянних між собою напрямків бігу.Коли виходжу на старт, то налаштовуюся боротися за лідируючі позиції, так було і цього разу.

Я дуже люблю гори. Я люблю рухатися до вершин, люблю почуття, коли складно і ти здатний рухати свої “больові межі”, люблю, коли біжиш в напрямку своєї мети. Але малоймовірно, що я б цілеспрямовано готувалася до змагань по пересіченій місцевості. На даний момент цікавлюся марафонами по шосе”.

На дистанції 60 км переможцями стали:

Жінки:

  1. Юлія Тарасова – 8:13.38 год;
  2. Анна Гуделайтіс – 8:31.01 год;
  3. Комісарова Ася – 8:34.11 год.

Чоловіки:

  1. Попов Сергій – 6:40.35 год;
  2. Ченікало Олександр – 7:05.33 год;
  3. Клим Юрій – 7:07.07 год.

Переможці на 24 км:

Жінки:

  1. Богомягкова Крістіна – 2:36.13 год;
  2. Порохнавець Софія – 2:37.17 год;
  3. Гутнік Вікторія – 2:44.56 год.

Чоловіки:

  1. Якимчук Олег – 2:09:07 год;
  2. Геч Вадим – 2:09.21 год;
  3. Рогозовський Вадим – 2:15.14 год.