додому Olympics

Правду та факапи про марафон у Саппоро, розповіла Євгенія Прокоф‘єва

KAWAGOE, JAPAN - AUGUST 07: Mao Ichiyama of Team Japan competes in the Women's Marathon Final on day fifteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Kasumigaseki Country Club on August 07, 2021 in Kawagoe, Japan. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)

Така вже складна та марафонська дистанція. Про виступ переможців ОІ ми розповіли вже тут. І зазначали, що погодні умові були просто нереальні. Навіть через це організатори змістили старт на годину раніше, але спека та висока вологість не шкодувала нікого.

KAWAGOE, JAPAN – AUGUST 07: Athletes compete in the Women’s Marathon Final on day fifteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Kasumigaseki Country Club on August 07, 2021 in Kawagoe, Japan. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)

Дуже здивувала і вразила розповідь єдиної українки Євгенії Прокоф’євої, яка дісталась фінішу.  Подолавши дистанцію за 2:36.47 вона стала 42-ю та вписала своє ім’я у історію Олімпійського марафонського бігу. Дар’я Михайлова та Вікторія Калюжна з дистанції зійшли.

ШОК-контент №1: за одним з правил відбору тренерів, що можуть супроводжувати спортсменів, може їхати тренер, у якого на Іграх беруть участь від 2-х осіб. У тренера Євгенії – це Ігор Сташко, у якого ТРИ спортсмени беруть участь на Іграх: Богдан-Іван Городиський, Євгенія Прокоф’єва та Микола Нижник (хоч і останнім часом тренується самостійно, без допомоги Сташка, про що він написав у соц мережах).

. Логічним стає питання: Чому тренер не поїхав зі своїми атлетами на Ігри?

Шок-контент №2: Відсутність людей в українському “віконечку” на пункті харчування, які не допомогли атлетам на 4-му та 8-му км. Чим вони можуть виправдати “відсутність”? Можливо це і є тим фактором, через який не фінішували дві інші українки? В будь-якому випадку, гідратація, харчування і вчасний прийом ізотоніку може значно полегшити перебіг подій у марафонця…

Говорити ми можемо багато і питань лишається багато, як-то кажуть: “далі буде…”, а ми поспілкувались із Євгенією та от що вона нам розповіла:

Ви єдина українка, що фінішувала, розкажіть, будь ласка, як пройшов забіг?

Забіг досить складний, найскладніший за всю мою невелику кар‘єру. На початку забігу взагалі отримувала задоволення. Це не передати словами, коли ти біжиш в групі з лідерами. Але потім, з кожним кілометром ставало спекотніше і я починала відставати. На 16-му км ноги налилися свинцем, відчуття ніби ти зі штангою поприсідав і маєш бігти на таких ногах. Сьогодні моя «Марафонська стіна» почалася якраз на цьому 16-му км. Відчуття, коли хочеться зійти і м‘язи відмовляються бігти далі, а мозок наголошує, що вже треба перепочити. Але ти якось береш себе в руки і продовжуєш бігти. Шкода, що не було мого тренера він завжди підбадьорить, але нам цього разу не пощастило, бо жодного з тренерів марафонців не взяли на ці ОІ, але маємо що маємо. Пробігла як змогла. Цей забіг, мабуть той, з яким треба справитися в першу чергу головою. Я задоволена тим, що змогла справитися з цим марафоном і подолати його.

Про що були твої думки під часу бігу? Як вдавалось себе мотивувати і не зійти?

Думки були про те, як я фінішую та обернуся в прохолодний рушник. І зможу видихнути, адже до цих ОІ я проробила дуже тяжкий шлях. Два роки готувалася і не могла собі дозволити зійти, я б не пробачила, знала одне: якщо зійду – буду себе картати.
А також знала, що десь там в Україні зараз підтримують мене. І я не можу всіх розчарувати.

А як проходило харчування по трасі? Всього вистачило чи були якісь нюанси?

Я готувала харчування на всі пункти: з першого по останній. І була здивована тим, що на перших двох пунктах 4 км і 8 км там нікого і нічого не було. На 13-му ми бігли ще групою і я не змогла взяти свою пляшечку, тому ізотонік почала пити з 16-го. От в цей момент мені дуже не вистачило тренера, таких помилок він би точно не допустив. Взагалі, в цей момент було відчуття розчарування.

Як взагалі враження від ОІ? Організація, проживання? Як японці вас зустріли?

Ми знаходимося в Саппоро лише два дні, живемо у звичайному готелі з усіма марафонцями та скороходами. Атмосфера гарна, але не відчувається що це прям ОІ, також ми не можемо покидати готель і десь прогулюватися. Весь час знаходишся в готелі, лише на тренування випускають і то бігаєш на закритій території. Через декілька днів ми їдемо в Токіо, думаю там більше присутній олімпійський дух.

Що далі по плану після Ігор? Чи може бути Євгенія Прокоф’єва у Парижі-2024 і на якій дистанції ?

Мені подобається марафонська дистанція. Марафон – це моє, і я думаю, потрібно покращувати свій результат, адже бігла його лише вдруге. Для початку б хотіла потрапити на Чемпіонат Європи-2022 і достойно там виступити та нав‘язати конкуренцію. Хочу реалізуватися на марафоні.