Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Вперше Україна потрапила до фіналу у веслувальному слаломі на байдарці та жіночому каное на Олімпійських Іграх! І автором цього досягнення стала 28-річна киянка Вікторія Ус. Вікторія виборола 8 місце на байдарці та 7 місце у класі каное! Причому в обох класах спортсменка покращувала свій результат у фіналі у порівнянні з попередніми колами.
Таким чином, це найкраще досягнення в історії України та, звісно, особистий рекорд спортсменки. Жорстка Атлетика просто не встояла, аби не скористатися нагодою і поспілкуватися з Вікторією!

Як оцінюєш свій виступ? Чи виконані усі поставлені задачі?  

Оцінюю свій виступ дуже добре, я виконала ціль – як мінімум потрапити у фінал, точніше у два фінали, я задоволена неймовірно! Звісно, у фіналі зовсім інша боротьба і, наприклад в каное можна нав’язувати більше конкуренцію. Ну як нав’язувати, треба було просто краще проїхати і зробити менше помилок:)

Дебютне для тебе Ріо-2016 VS Токіо-2020 – яка різниця за твоїми почуттями, відчуттями і налаштуванням (прим.ред. – у Ріо Віка посіла 12 місце в байдарках одиночках)?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Головна різниця між Ріо і Токіо, якщо в плані організації, це те, що в Токіо немає можливості, щоб глядачі були на трибунах. Але японці великі молодці, вони дуже гарно організували змагання. Організація і все, що її стосується – все на надвисокому рівні! Волонтери всі працюють надзвичайно злагоджено, чітко, якісно. І як для мене атмосфера Олімпійських Ігор відчувалася, я кайфонула від ОІ!

Щодо гонки, то різниця між Ріо і Токіо – колосальна. Зовсім інші підходи були, зовсім інша підготовка була. Ріо – це такий дійсно дебют був, тому що ти не знаєш куди ти їдеш, що тебе чекає, як готуватися. А з Токіо я вже розуміла навіть в умовах пандемії, що нас чекає, як треба готуватися і що я можу показувати гарні результати.

Самоізоляція напередодні (прим.ред. – спортсменка потрапила на самоізоляцію після того, як позитивні тести на COVID здали її сусіди по рейсу Стамбул – Токіо). Як це повпливало чи навпаки жодним чином не вплинуло?

Самоізоляція це взагалі окремий випадок. Я зараз знаходжу в цьому і плюси, і мінуси. Мінуси – це психологічний момент, ми не знали як довго нас будуть тримати без тренувань і це було складно. Складно, тому що ти приїхав на Олімпійські Ігри і не маєш змоги до них якісно підготуватися і вийти на кращій формі. Ну а плюси – це те, що у мене було більше відпочинку. Я більше відпочила фізично, хоча завантажила себе трошки морально, тож готувалася більше психологічно.

Як загалом враження від ОІ: організація, підхід японців? Що скажеш щодо каналу?

Канал тут просто неймовірний. Ми були тут два роки тому і багатьом спортсменам він не сподобався. Тому наша міжнародна федерація вирішила його змінити і у них це вийшло на краще, всі задоволені від цього каналу, та дійсно кайфуєш: достатньо складний, цікавий, тож головна задача була вже отримувати задоволення.

TOKYO, JAPAN – JULY 25: Viktoriia Us of Team Ukraine competes in the Women’s Kayak Slalom Heats 2nd Run on day two of the Tokyo 2020 Olympic Games at Kasai Canoe Slalom Centre on July 25, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

Наскільки відрізняється складність та технічні особливості проходження дистанції в каное та в байдарці? Проходження в каное після байдарки – перевага за рахунок обкатки дистанції? Чи можливо було б показати кращий результат в каное без виступу в байдарці?

Звісно, що коли ти ганяєшся в двох класах, то в одному класі ти вже обкатуєш трасу і психологічно ти розумієш, що тебе чекає, яка траса. Але підхід до підготовки в байдарці і каное зовсім різний. Зовсім інша тактика, зовсім інші рухи, зовсім інше моделювання в голові. Тому, звісно, думаю, це мені якоюсь мірою допомогла.

Але я не думаю, що якби я не змагалася в байдарці, я б погано виступила в каное. Це все твої відчуття, як ти налаштовуєшся, як ти відчуваєш воду, як ти її використовуєш і я думаю від цього залежить результат.

TOKYO, JAPAN – JULY 28: Viktoriia Us of Team Ukraine competes during the Women’s Canoe Slalom Heats 1st Run on day five of the Tokyo 2020 Olympic Games at Kasai Canoe Slalom Centre on July 28, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Чого на твій погляд не вистачає ще для боротьби за топ-3? Ти єдина представниця України в цьому спорті на ОІ, можливо відсутність сильної конкуренції всередині країни якимось чином впливає?

Так, конкуренція завжди підштовхує, ти не маєш змоги розслабитися, ти маєш постійно працювати і доводити, що ти кращий. Але я не вважаю, що саме це впливає на результат на Олімпійських Іграх, щоб потрапити у топ-3. Багато чого не вистачає в наших умовах, в яких ми тренуємося, які ми маємо. Це так трошки інколи схоже на виживання. Тому щоб потрапити у топ-3 все має бути якіснішим: підготовка більш якісною, умови більш якісні, мають бути масажисти, тому що ми на зборах без масажистів, а в нашому виді спорту це просто катастрофа.

А те, що я єдина представниця у веслувальному слаломі з України на Олімпійських Іграх це лише доводить те, що нам треба кращі умови, нам треба веслувальний канал. Тоді з’являться гарні тренери і тоді з’являться гарні спортсмени!

Фото: Getty Images