Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Легка атлетика на Олімпійських Іграх в Токіо розпочалася для України з виступу надзвичайно титулованого та одного з найсильніших висотників світу херсонця Андрія Проценка.

Розпочавши виступ на висоті 217 сантиметрів Андрій без проблем подолав і наступні висоти, але вже 228 цього разу стала для спортсмена непрохідною. Жорстка Атлетика поспілкувалась з атлетом:

Андрію, чого не вистачило сьогодні, що завадило?

Все складалося дуже добре, всі травми залікував, висоти долав з першої спроби й була впевненість у тому, що 2.28 не створять перешкод. Але це, можливо, й зіграло зі мною злий жарт. Трішки розсіялася концентрація – і повилазили всі помилки. На третю спробу зібрався, в стрибку все було добре, але «майже» не зараховується. 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Це звичайно мене не виправдовує, з мої досвідом та дуже гарною готовністю. Можливо навіть кращою ніж на попередніх Іграх. Але є що є. Так що на цій Олімпіаді я поза фіналом…

Засмучений, але життя триває. Цей сезон дострибаю, трішки відпочину й почну новий цикл підготовки до Олімпійських ігор. Але цього разу він буде коротшим.

Андрію, якщо не секрет, які ціли ви з тренером ставили на цю Олімпіаду?

Перше завдання потрапляння у фінал. З яким я не впорався. Бо боротьба у фіналі це зовсім інші змагання, де може бути все що завгодно.

В трансляції з сектору для стрибків у висоту на Суспільному режисери показали останню спробу Андрія на висоті 228, яка була надзвичайно гарною, і планка не встояла лише через необов’язкове та мінімальне торкання.

Історична довідка

Таким чином, Андрій на третій для себе Олімпіаді вперше не проходить до фіналу з 14-м підсумковим місцем. В Лондоні 2012 року Андрій став дев’ятим з результатом 225 сантиметрів (229 в кваліфікації), а в Ріо став четвертим відразу за бронзовим Богданом Бондаренком. Тоді, в 2016 році, Андрію підкорилась планка на висоті 233 сантиметрів.

Варто відзначити, що особистий рекорд атлета складає 240 сантиметрів та є другим результатом за всю історію виступів українців, який він ділить з легендарним Рудольфом Поварніциним.

EUGENE, OR – MAY 30: Andriy Protsenko of Ukraine competes in the high jump during day 2 of the IAAF Diamond League Prefontaine Classic at Hayward Field on May 30, 2015 in Eugene, Oregon. (Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images)

Таким чином, за роки Незалежності, Андрій має в своєму активі найбільшу кількість виступів, а саме три, на Олімпійських Іграх серед українців. Також в його активі другий результат серед українців починаючи з 1996 року. Найвище Олімпійське досягнення належить Богдану Бондаренку, в Ріо в 2016 року харків’янин здобув бронзову нагороду.

Основне фото Reuters / Dylan Martinez