додому Новини

Національний рекорд та путівка в Токіо. Перші коментарі від Марини Килипко

TORUN, POLAND - MARCH 06: Maryna Kylypko of Ukraine competes in the Women's Pole Vault final during the second session on Day 2 of European Athletics Indoor Championships at Arena Torun on March 06, 2021 in Torun, Poland. Sporting stadiums around Poland remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors.on March 06, 2021 in Torun, Poland. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for European Athletics)

Вчора на стадіоні “Авангард” на ЧУ Марина Килипко вдруге зрушила Національний рекорд України зі стрибків із жердиою – 4.70 м. Перший (4.65 м) вона встановила 5 років тому в Італії.

З першої спроби атлетка підкорила не тільки цю висоту, а й виконала норматив на ОІ та здобула Чемпіонство серед українців, другою на цій дисципліні стала Яна Гладійчук4.30 м, третю позицію з особистим рекордом зайняла Козуб Юлія – 4.20 м.

Як психологія впливає на результат, яку підготовку провела спортсменка та що сказала Марині 12-ти разова чемпіонка Білорусії – Ірина Жук, читайте нижче:

Наші вітання з перемогою та NR! Розкажіть, що емоційно відчували під час змагань?

Емоції розпочались ще на висоті 4.50 м, але я себе дуже стримувала, на 4.60 м вже розуміла, що ще трошки лишилось до нормативу, а на 4.70 м вже просто був вибух емоцій і на цій спробі ми вирішили закінчити. Рубіж 4.50 м, насправді, було психологічно важко подолати, тому вже потім, як пішло – так пішло.
Я собі дала установку: викластись на максимум, показати все, що натренувала за ці 15 років.

Можливо, питання дивне, але все ж: чи задоволена результатом?

Так! Дуже-дуже-дуже, і тренер так само! Для мене було важливо порадувати результатом свого тренера. Багато сил було витрачено на підготовку, мені це вдалось і я щаслива. Сподіваюсь, на ОІ результат буде не гіршим…

Як відчуваєте, можете ще вище застрибнути? Є ще порох у порохівницях?

Не знаю, як відповісти на це питання.
Звісно, цього дуже хочу! Будемо працювати над цим, час є. Все ще попереду. Знаєте, у секторі, ми змагаємось із Яною Гладійчук, але цього разу я не думала про конкуренцію. Мені хотілось показати результат, перевірити саму себе на що здатна. І висновок такий, що всі межі – у нашій голові. 

Тобто психологічна складова, у вашому випадку була тією рушійною силою?

Ви знаєте, після змагань, мені написала подруга – Ірина Жук (атлетка із Білорусії, що спеціалізується на стрибках із жердиною): “Марино, ця спроба «вистраждана болем», це я знаю як ніхто. Будь-який біль – найбільша мотивація і неважливо яка вона: фізична чи психологічна”.
Тому слід сказати, що Ірина щось знає…

Як пройшла підготовка? Які були складнощі?

Підготовка пройшла не за планом, якось пройшла та й пройшла… Тиждень тому я приїхала зі змагань з-за кордону, на одному показала результат 4.45 м, а на другому – 4.30 м. Там я відчувала себе добре, але постійно чогось не вистачало.
Ніхто і не думав, що на ЧУ все обернеться таким чином. Хоча, на мою думку, ті результати, що я показала закордоном «накипіли», як то кажуть. Бо ж самопочуття добре, а вище просто не стрибалось. Тому тут, можливо, я цю енергію реалізувала вчора на секторі.

Які подальші плани? Ще десь плануєш виступати? Чи підготовка вже до ОІ піде?

Спочатку планували Балкани, але зараз обдумали все і вирішили відпочити та готуватись до ОІ. Але побачимо, вцілому – не планую.

Фото: Getty Images