Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

30 травня у сонячній Греції відбулись легкоатлетичні змагання Venizeleia Chania 2021.

Не дивлячись на те, що українська збірна не потрапила на КЧЄ і можливо, в когось рухнули певні сподівання та плани, але у наших спортсменів ще присутній вайб оптимізму.

Атлети вирішили не засиджуватись, а щось шукати і рухатись далі. Як показали вони на власному досвіді: треба завжди мислити позитивно та вірити у свої сили.

Одне золото та чотири бронзи їдуть додому з грецької Ханьї. Українці підтримували один одного протягом усього змагального дня і кожен з них перевірив свій “порох у порохівницях”. Можливо, саме це стало їхньою рушійною силою, адже попри відміну КЧЄ у Сілезії, командний дух був присутній. Отже, що ми тут говоримо… Вони самі мають, що нам розповісти!

Переможне золото у виконанні Тетяни Петлюк на дистанції 800 м – 2:09.17 хв:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

«Взагалі, цей старт випав мені цікавим чином. Спочатку відміна КЧЄ, потім планувала бігти у Білорусії, але кордони закрили, потім думала взяти участь в Універсіаді… Але все вирішила пропозиція менеджера стартувати у міжнародних змаганнях у Греції, на що і пав мій вибір.

Відчуття двоякі. Звичайно, переможців не судять, але я планувала бігти швидко. Пейсмекера не було і перших 150 метрів темп був хороший. Добігши до 200 метрів зрозуміла, що темп сильно впав і прийняла рішення бігти на виграш. В мене був третій заявочний результат, і я дуже хотіла перемоги!
На змаганнях не було інформативного табло і важко було зорієнтуватися по темпу, ніхто не підказував. Але коли пробігли 400 метрів, я чула англійською кричав чийсь тренер 68 сек, тільки було не зрозуміло, кому він кричав.
Аж злякалася, думаю як 68? Вирішила почати додавати і зі мною разом додавали суперниці. Я стала їх по дистанції смикати, то перейду пару кроків, то кину. За 300 метрів побігла щільно, а за 200 метрів включилася на максимум. Прикінцевих 200 метрів були близько 29 сек. Спортивний досвід підказав накращий шлях до перемоги.
Результат слабкий, але бігом дуже задоволена. Як у кращі мої роки: я можу на доріжці диктувати свої правила, є швидкий фініш».

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Tetiana Petlyuk-Diachok (@petlyuk_tetyana)

У секторі потрійного стрибка Тетяна Пташкіна виборола бронзу з результатом 13.47 м:

«Очікування: кубок Європи. Реальність: змагання у Греції.  А якщо серйозно, то у зв’язку зі скасуванням Кубка, довелося терміново шукати старт, а його допоміг мені знайти клуб, за який я виступаю – EGAC club. Але так як шукати змагання довелося терміново, квитки були НЕ найкомфортніші. Можливо, це відбилося на моєму стані. В цілому – 13.47 м не сильно відрізняється від мого SB, до того ж, вимальовується деяка стабільність у результаті.

Зараз я в процесі зміни техніки, тому потрібен час для його відточування. У Греції тепло і гарно. Організація змагань була хороша. З України так само були: Тетяна Петлюк, Женя Гуцол, Аліна Логвиненко та Роман Кокошко. Хочеться відзначити, що всі один одному допомагали і вболівали один за одного.»

На жіночій 400-метрівці Аліна Логвіненко фінішувала третьою – 52,64 сек:

«Старт вийшов дуже екстримальним. Коли повідомили, що команда України не їде на КЧЄ, то вирішила, що зараз саме час зробити вакцину від Covid 19.
Коли раптово з’явився старт у Греції (а змагатися ой як хочеться), то все залишила як є. Попередньо мені вдалось узгодити старт з лікарем, поспілкуватись з хлопцями які вже вакциновані і таким чином вирішила взяти участь.

Вакцинувалась за 4 дні до старту. Але все пішло не так гладко, як хотілося, симптоми застуди стали проявлятися. Тим не менш, м’язи/ноги відчували себе чудово. Тому в своїх силах я не сумнівалася. Так і вийшло: голова в тумані, а ноги біжать. Так що не все так страшно. Свій забіг я виграла, але в загальному заліку вийшла 3-я. Програла всього 2 сотих другому місцю. Хотілося, звичайно, позмагатися зі спортсменками які вийшли попереду – особисто. Після фінішу стан був гарний, при пам’яті. Пройшов старт непогано. Готуюся далі».

Про бронзу на “тренувальному старті” на чоловічих 400 м – 48.11 сек, розповів і Євген Гуцол:

«Чудес не буває, неможливо готуватися повністю до однієї дистанції і при цьому показувати щось на іншій. Принаймні, в мене так не виходить.
По плану підготовки швидкісна робота була запланована на червень, відразу після КЧЄ.
Але, сталося як сталося і тому було вирішено замінити швидкісні відрізки на тренуваннях, стартом у Греції.
Звісно, секунди дитячі – востаннє я так повільно біг 400-метрівку, мабуть, році в 2010-му, але свою задачу на даному етапі підготовки цей старт виконав: для 800 м – це був гарний швидкісний відрізок в змагальних умовах, що в нинішній пандемічний час не так просто організувати, адже стартів стало менше, виїхати на них все складніше.
Для прикладу: на одні з наступних змагань я лечу своїм коштом, адже в олімпійський рік треба використовувати кожну нагоду.

Враховуючи ці нюанси, приємно було трошки заробити в Греції – “відбити” майбутній старт, ну і сину на підгузки залишилось.
Насправді, дуже шкода, що на цьому старті не було 800. Категорія змагань висока, хороші очки в рейтинг. Але щось в таких нюансах поки що не щастить».

У секторі зі штовхання ядра, дуже близьким був до позначки 20 м Роман Кокошка  – 19.30 м, проте, цього виявилось цілком достатньо для третього, призового місця:

«Загалом, змагання пройшли непогано. Основна задача була закріпити результат на позначці 20 метрів, трішки не вистачило сил.

29-го травня увесь день зайняла дорога з Лісабона, так як я там перебуваю на НТЗ. Так, в основному, відчувалась втома, а в загальному – все супер, крім результату, хотілося більше…»