Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

До першого старту ліги Spartan Ukraine 2021 залишається менше трьох тижнів. Цьогорічний спартанський сезон буде відкрито 27 березня на території найбільшого гірськолижного курорту України – Буковелю, де Spartan Race відбудеться вперше.

Сотні учасників з усіх куточків України та спартанці з інших країн приїдуть сюди не для того, аби покататися на лижах. Кожен з них хоче показати себе на максимум та подолати обрану дистанцію. На Spartan Race Bukovel охочі можуть спробувати себе на дистанціях Sprint (5 км та 20 перешкод) і Super (10 км та 25 перешкод).

Що одягнути на старт?

Цілком ймовірно, що саме над цим запитанням найбільше замислюються учасники забігів з перешкодами перед початком гонки. Правильно підібране екіпірування дасть змогу почуватися максимально комфортно протягом всієї дистанції.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Під час вибору важливо зважати на такі фактори, як місцевість, в якій відбуватиметься гонка, та на прогноз погоди. Одягнутися відповідно до погодних умов не так складно, проте є деякі нюанси, на які слід зважати.

Розглянемо, що таке «хороше» і що таке «погане» екіпірування для забігів з перешкодами.

May be an image of 3 людини

У чому не варто бігти, а що є необхідним?

Верх і низ

  1. Правило 10 градусів
    Одягаємося так, наче температура вища на 10°C за фактичну – це універсальне правило для бігунів. На забігах з перешкодами воно максимально актуальне, адже інтенсивність роботи досить висока.
  2. Жодних речей з натуральних тканин
    Одяг повинен складатися з синтетичних матеріалів, які швидко відводять вологу, піт і не перешкоджають рухам.
  3. Не одягаємо занадто тісний або ж oversize одяг
    У цьому пункті мова йде про комфорт. Точніше, про його відсутність, у випадку, якщо ви одягнете oversize або занадто тісні речі. Зокрема oversize одяг може створювати зайвий контакт з перешкодами, під час їх подолання.
  4. Компресійний одяг
    Достатньо еластичний одяг з легкою компресією має чимало переваг над звичайним спортивним: швидко висихає та зберігає м’язи в тонусі, чим зменшує ризик отримати травми. Проте його вибір є дуже індивідуальним, адже компресію потрібно підібрати таку, аби вам було комфортно.
  5. Тайтси чи шорти? Футболка на короткий чи на довгий рукав?
    Якщо у вас виникає така дилема, то слід пам’ятати про правило 10 градусів. Окрім цього, не забувайте, що ви берете участь у забігу з перешкодами. Аби уникнути подряпин та бруду на тілі, обирайте одяг, який закриває як коліна, так і лікті.

Головний убір

Перед тим, як одягати щось на голову, потрібно добре подумати та зважити всі плюси і мінуси такого рішення. У забігах з перешкодами надзвичайно легко загубити головний убір.

Влітку можна одягнути кепку, яка пошита з тканини, що “дихає”. Кепка може захистити вас від яскравого сонячного світла.

Взимку – спортивну пов’язку, баф або ж шапку, яка щільно прилягатиме до голови.

May be an image of 1 особа

Спортивні рукавички

Рукавички обов’язково повинні складатися з технологічної тканини, яка швидко висихає. Про будівельні, бавовняні та шерстяні – забудьте і не згадуйте в рамках гонки.

Спортивні рукавички можуть знадобитися під час подолання перешкод, де потрібно переносити щось важке (sandbag carry, atlas carry, log carry) та працювати з канатом (plate drag, hercules hoist, rope climb).

Перед використанням на забігу, їх обов’язково варто випробувати. Ви повинні переконатися у тому, що вони вашого розміру, у них зручна посадка і, найголовніше, у них комфортно.

Загалом, спортивні рукавички – це досить поширений аксесуар серед учасників, проте досвідчені бігуни рекомендують долати перешкоди без них.

May be an image of 1 особа та текст «SPA 5269 SPARTAN UKRAINE»

Шкарпетки

Спеціальні бігові шкарпетки – найкращий варіант. Вони складаються з спеціальних синтетичних матеріалів, які добре відводять вологу та швидше висихає. Також важливо, аби шкарпетки захищали щиколотку, щоб під час бігу не подряпати і не поранити ноги.

Використання компресійних гольфів в OCR-забігах є досить поширеним явищем. Вони допомагають стимулювати кровообіг та підтримувати м’язовий тонус, відповідно, ноги не так швидко будуть втомлюватися.

May be an image of текст «SPARTAN UKRAINE»

Взуття

Правильно підібрані кросівки – це левова частка успіху на гонці. Для забігів з перешкодами найбільше підходять трейлові кросівки, які володіють наступними характеристиками:

  1. Підошва з агресивним протектором
    Така підошва забезпечує як максимальне зчеплення з будь-яким типом поверхні, так і надійну фіксацію стопи.
  2. Захист від води
    Спойлер – на Spartan Race Bukovel перешкод, пов’язаних з водою, не буде! Проте це не змінює того факту, що верх кросівок для OCR-забігів повинен складатися з матеріалу, який не вбирає воду. Або ж використовуйте взуття з мембраною Gore-Tex, яка захистить кросівки від калюж. Проте є нюанс: якщо вам потрібно буде долати озеро або річку, то таке взуття набере воду всередину і не зможе її вивести.
  3. Захист пальців ніг
    Кросівки повинні виконувати не лише захисну функцію, але й забезпечувати максимальний комфорт під час бігу.

Немає опису світлини.

Рекомендації організаторів

Основні рекомендації повністю збігаються з поданою інформацією у матеріалі.

Важливо знати, що Spartan Race наголошує на забороні використання кросівок з металевими, пластиковими або з іншого матеріалу шипами. Також забороненими є будь-який вид допоміжних засобів, які можуть полегшити подолання дистанції. До прикладу, «засіб для видалення снігу» або «засіб проти ковзання».

Очевидно, що у гірській місцевості, де пролягатиме траса, використання таких хитрощів здається привабливим. Проте організатори наголошують на тому, що бігуни, які будуть використовувати заборонені інструменти, будуть дискваліфіковані.

Щоб зрозуміти, яке екіпірування найкраще підходить саме вам, потрібно, перш за все, брати участь у забігах з перешкодами. Чим більше досвіду накопичуватиметься, тим меншої кількості помилок ви будете припускатися. А найкращий спосіб заробити новий досвід – зареєструватися на Spartan Race Bukovel за покликанням.

Фото – Вова Нєізвєстний, Денис та Володимир Фортушні

#БоТиМожеш#spartanbukovel#spartanrace#spartanraceua