Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Менш як рік тому, а якщо бути точним 7 березня 2020 року Київ вперше побачив абсолютно новий вид спорту – Battle Mile! І попри всі перипетії такого бентежного року про Батл Милю за цей час вже встигли заговорити в українських легкоатлетичних колах. Щоправда, амбіції засновників і організаторів події геть зовсім не задовільняються знанням про цей вид спорту в Україні. Мета глобальна і серйозна – вивести на світовий рівень дисципліну, зробити її цікавою для мільйонів людей і виховати конкурентних на міжнародній арені представників середнього бігу.

Тож 20 грудня київський манеж ШВСМ знову прийняв Батл Милю, а саме перший змагальний день Battle Mile Indoor League сезону 2020/21. Які ж нововведення відбулися, які команди стали найшвидшими цього етапу та про що амбіції організаторів далі у спецрепортажі з крутих віражів.

Що нового?

  • Відтепер Батл Миля це не просто одноденний старт, це 7 турів для професійних команд та 5 турів для аматорських команд, протягом яких бігові батли відбуваються між усіма учасниками! До речі, вже є турнірна таблиця і можна слідкувати за перипетіями боротьби протягом сезону!
  • Це 4 змагальні дні у рамках турів Battle Mile Indoor League, у кожен з яких команди мають по декілька батлів, а після цього BM Indoor Cup 2021 із справжніми чвертьфіналами, півфіналами та головною битвою сезону – фінальним батлом! За підсумками цього дійства між професійними командами розподіляється загальний призовий фонд у 800 000 гривень!
  • Це вже сформовані вісім жіночих і вісім чоловічих команд, або ж клубів, що носять назви міст: Донецьк, Черкаси, Львів, Київ, Одеса, Херсон, Дніпро, Харків зі сталим складом учасників на сезон! Тож можна вже обирати свої улюблені команди та спостерігати за їхніми бігунами, тактикою і палко підтримувати!
  • А ще це Рейтингова миля – для індивідуальних учасників, де можна самостійно спробувати свої сили на дистанції у 1609 метрів.

Як пройшов перший змагальний день?

У перший змагальний день 20 грудня у рамках  Battle Mile Indoor League 2020/21 відбулися перші два тури Батлів серед професійних команд та перший тур серед команд-аматорів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

За підсумками змагань професійних команд турнірні таблиці очолили у чоловіків команди Донецька і Черкас, у жінок – Києва, Львова і Харкова. Кожна з них перемогла у обох своїх батлах 20 грудня.

У змаганнях команд аматорів серед жінок було представлено 6 команд, переможцями першого туру батлів стали Kuzin Team, KMRC Бандитки та KMRC WOW. У чоловіків було представлено 8 команд і пальму першості наразі тримають: Victory Team, ПУШПБ, KMRC Адреналін та Running Club Scientist.

Що про це все говорять?

Анна Міщенко, представниця команди Харкова

“Враження чудові. Вперше беру участь у такому форматі. Перший забіг для мене видався цікавішим і швидшим, тому що попереду бігли швидкі джокери, яких можна було наздоганяти по дистанції. Також цікаво те, що не все залежить від однієї людини, тут командна працює, постійно дивишся контролюєш чи треба набігти, чи ні.

Формат двох забігів в один день непростий, важкувато зібратися через 3 години з силами, тим більше хочеться швидко бігти, тим паче що багато залежить від команди-суперника. Але враження супер!”

Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту

“Наше завдання як профільного міністерства, сприяти тому, щоби популяризувати у суспільстві масовий спорт. Такі проєкти як Battle Mile, де люди бігають, змагаються та долучають до цього дітей, впливають на загальне здоров’я нації. Ми будемо це підтримувати і працюємо над тим, щоби такі приватні ініціативи тільки поширювались”.

Юрій Піднебесний, ідеолог та засновник Battle Mile

Висока планка

Організація і систематизація – це зараз той етап, де ми перебуваємо. Ми собі поставили високу планку, тому зараз є деякі моменти, які необхідно допрацьовувати.

У нас зараз вже є сформована команда, яка повірила в цю ідею, яка долучилася до реалізації цієї ідеї в життя. Для нас це дуже потужний крок, який ми зробили ще й враховуючи пандемію в цьому році. Наступного року у нас в планах дві Ліги і ще один міжнародний комерційний старт.

Найголовніше в спорті – азарт і емоція. Я вважаю, що ми показали вже, що Battle Mile дуже живучий на ці два компоненти. А третій момент – це видовищність. Нам треба ці три речі комбінувати, ми поки балансуємо, підшуковуємо шляхи для цього. Ці кроки швидко не робляться, але картинка вже є!

Команди

Звичайно, ми хотіли б бачити масовими ці змагання і в той же час ми б хотіли виокремити ще потужніші команди, що сформуються з найсильніших атлетів України. В майбутньому, я не думаю, що ми будемо нехтувати тим, щоб запрошувати в професійні клуби атлетів з інших країн.

Тут також ще треба щоб з’явилися тренери, які б зрозуміли специфіку командного бігу, як виду. Приємно чути, що деякі тренери починають вже заглиблюватися як спеціалісти в нюанси цього спорту.

Одне з наших завдань – створення реальних клубів в містах, це допоможе у підготовці і вихованні атлетів. А це в свою чергу сприятиме вихованню атлетів найвищого рівня в Україні в бігу на середні дистанції, щоб наші атлети достойно виступали на світовому рівні.

Мета

Наша мета – щоб про Battle Mile заговорили на світовому рівні. Коли про Battle Mile будуть говорити найвідоміші світові канали – це буде наш успіх.

Сьогодні в сучасному світі спорт має всі можливості надзвичайно динамічно розвиватися. Це можливо! Я думаю, якщо за 120 років футбол виріс до нинішнього рівня, то Battle Mile з тими технологіями, які зараз існують у світі може здійснити фантастичний стрибок за 10 років! Я в це вірю!

Фото: Дмитро Вакулка