Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Стабільність – ознака майстерності! А як назвати ситуацію, коли спортсмен не просто стабільно виступає протягом десятиліть, а ще й покращує результати?

Олександр Сітковський, за спиною якого вже три Олімпіади і дуже серйозні плані на четверту, на своєму дебютному (як це не дивно) Чемпіонаті світу з півмарафону встановлює особистий рекорд – 1:03:41. Жорстка Атлетика просто не могла оминути такого досягнення, тож ми розпитали Олександра про його думки, враження і обов’язково цілі.

Особистий рекорд на чемпіонаті світу! Можливо, недоречно питати, чи задоволені результатом. І все ж?

Насправді, це для мене лише офіційний особистий рекорд, а неофіційно у мене є кращий результат на 21 км. Це було на другій половині на марафоні у Білій Церкві у 2011 році на Олімпійському відборі – 1:03:04. Тоді для мене так склався біг, що був повільний початок і довелося розкручувати другу половину і досить непогано вийшло.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Але він не зафіксований, тому дійсно, виходить що зараз це особистий рекорд на півмарафоні. В цілому бігом задоволений! Як кажуть, склалися зірки: погода була ідеальна, компанія хороша, з трасою щоправда були деякі питання через велику кількість поворотів і розворотів. А так, я задоволений своїм результатом на даний момент в такий незрозумілий рік.

Яким видався 2020-й рік, як складалося підготовка до ЧС в таких умовах?

Рік справді дуже незрозумілий, у моїй такій вже немаленькій спортивній кар’єрі, мабуть, найгірший рік у змагальному плані. Все почалося якраз з підготовки до цього Чемпіонату світу. Я збирався починати рік цим стартом, а виходить, що практично завершую.

Ми почали готуватися до Чемпіонату в березні, і  навіть були на зборі в Польщі, нам залишалося лише переїхати до Гдині. А за 2 тижні до старту нам оголошують, що його не буде. Тому у нас вийшла з Чемпіонатом світу така окрема довга історія. Влітку було лише декілька тренувальних стартів – на автодромі “Чайка” та в Тернополі.

У мене ще поки запланований на грудень марафон, але я не знаю, чи відбудеться він. І в принципі увесь рік пройшов у недорозумінні такому. Непросто готуватися, коли ти не знаєш, куди готуватися.

Щодо марафону, результат 2:11:25, показаний минулого року в Пекіні, і 3 місце в  рейтингу претендентів на Олімпійські Ігри наразі гарантують місце в збірній. І все ж, які  марафонські плани?

Хотілося б ще у цьому році підтвердити свій норматив, який маю на даний момент. Не хочеться, щоб вийшло як зараз в жіночому відборі – боротьба і різниця у декілька секунд. Треба показувати результат, який буде гарантувати місце. Спробую в цьому році, але є нюанси, які не сприяють в цьому. В деяких країнах необхідно проходити карантин, в деяких ліміт учасників вже вичерпаний, чи необхідно ставати у лист очікування, або ж обирати траси, де бігти складно.

Треба закріплювати свій результат, бігти швидше, щоб не висіти на волосині. Щоб бути впевненим в собі, і це перш за все для себе!

На питання щодо ресурсів, які заряджають на невтомну роботу та стабільні результати протягом років, Олександр поділився вкрай лаконічно, але дуже зрозуміло про своє головне джерело мотивації, фото нижче докладаємо!

Головне фото: Alyona Vitiuk