Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Трохи більше року тому Жорстка Атлетика писала про Богдана-Івана Городиського на кубку Європи з бігу на 10 000 метрів, де він показав швидкі 28:27,44 та став найшвидшим українцем останніх років на цій дистанції. Але в суботу, 17-го жовтня, близько 2-ї години по обіді за київським часом всій Україні перехопило подих. На Чемпіонаті світу з півмарафону в Гдині Богдан-Іван подолав перші 10 кілометрів за приголомшливі 28,31, і як прокоментував Сергій Романчук в своєму прямому включенні з місця події – “це на рекорд України, в районі однієї години – години нуль одної хвилини”.

15-ти кілометрову позначку Богдан-Іван долає за 43,03, утримуючи темп 2:52 та невпинно рухаючись до своєї мети починає “збирати” конкурентів, в результат чого піднявшись на 20 підсумкове місце з 35-го на перевершивши 17-ти річний рекорд України легендарного “Короля кросу” Сергія Лебідя більш як на 1 хвилини, 1:00:40 проти 1:01:51!

Це стало справжнім подарунком для українських вболівальників, та другим того для тренера Богдана-Івана – Ігоря Сташка, про перший читайте тут.

Найсвіжіші враження від новоспеченого рекордсмена для Жорсткої Атлетики з Борисполя, відразу по прильоту збірної:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Богдане, розкажи, ти планував так швидко бігти, і яке було завдання від тренера?

По-перше, я розраховував, що за найкращих умов я зможу побити рекорд України, так як всі тренування, і вся пророблена робота дозволяла говорити про це. Ну і такою ж була вказівка від тренера. 

Авжеж я дуже задоволений результатам, навіть те що вибіг з години і однієї хвилини стало для мене несподіванкою, адже планувалось що бігтиму точно з години і двох хвилин. 

Щодо розкладки по дистанції. Перші 10 кілометрів ти біг на фінішний результат десь близько години, це була така тактика і такий план від тренера?

Ні, так швидко не планували звичайно, це все тактична боротьба. Треба було за кимось чіплятись, щоб показати хороші секунди, і у мене так виходило, що треба було за кимось тягнутись. Або я би відставав на першій половині дистанції і біг з групою переслідування, яка до слова була значно далі, або я мусив обирати якийсь контакт поближче до лідируючої групи. Але в принципі, першу половину я біг з запасом, доволі комфортно, зрозуміло, що вже ближче до фінішу на втомі темп почав падати, тож довелось постаратись, адже розумів, що біжу з години і однієї хвилини. 

Аналізуючи свій результат, чи бачиш ти в собі сили щоб стати перший українцем sub 1 hour на половинці. І чи взагалі українцям це під силу?

Думаю це реально, хоча можливо це звучить дуже голосно. Я рахую, що у нас молодь дуже талановита, але треба дуже наполегливо працювати з нею, розвивати масовий спорт, дитячий спорт, професійний спорт, скажімо так, потрібен здоровий ентузіазм в цій справі, і нічого неможливо немає!  

Дуже цікаво почути про твої плани на наступний рік в контексті Ігор в Токіо, на які ти маєш місце в збірній. Чи планується ще марафон до Токіо?

Марафон напевно ні, так як треба сфокусуватись на підготовці до Токіо і вже не розпилюватись на другорядні старти. Але я сподіваюсь будуть підвідні змагання та контрольні старти, але це буде не більше як півмарафон. Ну а щодо безпосередньо підготовки, сподіваємось що проведемо її у високогір’ї, так як і цього року 

Однією з найбільш актуальних новин з ЧС, після результатів авжеж, стало масове падіння атлетів на дистанції через особливості кросівок. Розкажи в чому ти біг і чи бачив ти падіння?

Чесно кажучи падінь я майже не бачив, лише одного хлопця бачив, тому чогось особливого тут сказати не можу. Я біг в останній моделі від Nike Alphafly, особливо порівняти мені немає з чим, адже це перші технологічні кросівки, що я купив.

Тобто ти купував кросівки особисто? У тебе немає контракту?

Скажу відразу, у мене ще немає контракту.

Сподіваюсь після такого результату контракт у тебе неодмінно з’явиться!

Будемо сподіватись! Тож з карбоновою пластиною це у мене перше взуття, і я вважаю що в цьому є частинка успіху.

Проте думаю, що той же Сергій Лебідь, при правильній спеціальній підготовці і відповідній цілі мав би вибігати з години!

Але зараз ми живемо в такий час, що технології є один з ключових факторів успіху!