Функціональне тестування і ультрамарафон: хто кого?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Кожна людина – має свої унікальні генетичні та фізіологічні особливості. Регулярні тренування як у любителів, так і у професійних атлетів запускають адаптаційні  процеси в організмі з боку серцево-судинної, опорнорухової та інших систем. Тим паче це стосується такої дисципліни легкої атлетики як ультрамарафон.

Два ультрамарафонці, Олександр Скороход та Андрій Ткачук, які невдовзі будуть брати участь в ультрамарафоні незвичайного формату – Kyiv Last One Standing-2020 (KLOS-2020)- пройшли функціональне тестування у лабораторії VO2max Докос Медікал.

Функціональне тестування і ультрамарафон: все що треба знати

Що ж показали результати? Як оцінює функціональну готовність до Kyiv Last One Standing-2020 керівник лабораторії Володимира Ткаченко?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

про особливості функціонального тестування, яку інформацію воно може дати для планування тренувань  ультрамараофнцям, а також попросили поділитися думками щодо результатів тестування Андрія та Олександра та їхніх шансів перемогти на KLOS-2020.

Результати функціонального тестування

  1. Електрокардіографія

Електрокардіографічне обстеження (ЕКГ) – це найперший тест, ми робимо в лабораторії перед навантаженням. У обох ультрамарафонців суттєвих відхилень у роботі серця до та після навантажень – виявлено не було. Їхні серцево-судинні системи цілком адаптовані до подібних змагань.

  1. Аналіз варіабельності серцевого ритму

Аналіз варіабельності серцевого ритму (Heart-rate variability (HRV)) – методика, яка дозволяє відслідковувати реакції організму атлета на навантаження, протікання відновлення, а також зростання рівня тренованості.

У Андрія та Олександра, спостерігається стан повного відновлення у день тесту, реакція на навантаження – нормальна.

Загалом, для того, щоб ефективно моніторити процес відновлення при підготовці до ультрамарафонів – ми рекомендуємо використовувати два критерії: перший – це математичний аналіз варіабельності ритму серця (HRV) на постійній основі, другий – аналіз концентрації гемоглобіну в крові один раз на місяць, оскільки її зниження буде свідчити про застосування надмірного об’єму або інтенсивності у тренуваннях.

  1. Аналіз складу тіла

Для аналізу складу тіла ми використовували метод біоелектричного імпедансу,  при якому через тіло в місцях контактів з електродами (руки та ноги) проводиться слабкий електричний струм, який практично не відчутний.


Як ми бачимо з результатів – у Олександра більшість анатомічних показників кращі за такі у Андрія. Але в той же час, якщо резерв для покращення результатів у Олександра за рахунок меньшої жирової маси – практично відсутній, то у Андрія він ще достатньо великий.

Для ультрамарафонців важливо застосовувати в тренувальному процесі навантаження, коли повністю вичерпуються вуглеводи, натомість внесок жирів у енергозабезпечення (ліполіз) – зростає. Тобто, довгі тренування (без підживлення – ред.) – must have. Але є також й інші методи підвищення потужності ліполізу, наприклад, тренування в мороз на свіжому повітрі, застосування харчових добавок, що його мобілізують, маніпуляції з дієтою. Тут маю на увазі не тільки кетодієту, бо є менш радикальні але такі ж дієві способи.

  1. Спірометрія

Спірометрія – це методика, яку ми використовували для того аби визначити функціональні можливості системи зовнішнього дихання та оцінити ефективність/економічність дихання, можливості дихальної системи при навантаженнях різної інтенсивності. 

Спершу проводили спірометрію у стані спокою, а потім робили тести на пікову швидкість видиху та максимальну довільну вентиляцію легенів.

У обох ультрамарафонців основні функціональні показники системи зовнішнього дихання перевищували розрахункові та не можуть обмежувати досягнення максимальної працездатності. Втім можливий приріст результатів за рахунок покращення ефективності вентиляції легенів також є як у Олександра, так і у Андрія.

  1. Газоаналіз та ергометрія 

Газоаналіз – це метод, який в поєднанні з деякими додатковими показниками дозволяє нам з високою точністю визначити, які системи енергозабезпечення задіяні в даний момент часу, який внесок кожної у забезпеченні роботи м’язів, а крім того – побачити функціональні резерви.

І саме цей метод є найточнішим інструментом для розрахунку індивідуальних зон інтенсивності, без чого неможливо цілеспрямовано впливати на процеси в організмі від яких залежить результат.

Ергометрія – це якраз і є метод вимірювання рівня фізичної працездатності, який проводиться на біговій доріжці. 
Незважаючи на те, що максимальне споживання кисню (МСК) вище у Олександра, структура функціональної підготовленості – краща у Андрія, в тому числі такий важливий для ультрамарафонців показник як потужність на рівні аеробного порогу. Загалом, у обох атлетів є запас розвитку по всіх показниках.

Для ультрамарафонця найголовнішими факторами успіху є висока відносна (на кг маси тіла) потужність на рівні аеробного порогу (АП), а також – економічність, яку можна покращувати з одного боку роботою над технікою бігу, з іншого боку – підвищенням частки ліполізу (метаболізму жирів) в енергозабезпеченні.

Однак, повністю виключати роботу на рівні порогу анаеробного обміну (ПАНО) або МСК не рекомендується, оскільки без епізодичного впливу на них, ці показники будуть погіршуватися.


Які шанси Олександра та Андрія виграти Kyiv Last One Standing?

Зважаючи на значно вищий рівень працездатності при настанні аеробного порогу та незначну перевагу в енергетичній ефективності (економічності) Андрій Ткачук має значно вищі шанси показати кращий результат у змаганнях до відмови ніж
Олександр Скороход. Тому, я би ставив на перемогу Андрія.

Спецвипуск на каналі “НИЗЬКИЙ ПУЛЬС”

А за кого Ви вболіватимете на Kyiv Last One Standing-2020?

Примітка:
Kyiv Last One Standing-2020 – це ультрагонка ліги Backyard Ultra на вибування, яка відбудеться 17 жовтня в Києві (зареєструватися можна тут). Цього року одночасно із KLOS-2020 будуть проходи змагання такого самого формату в 17 країнах світу об’єднані у он-лайн чемпіонат світу із Backyard Ultra. За перебігом кожної гонки та чемпіонату загалом можна буде слідкувати он-лайн. Олександр Скороход та Андрій Ткачук у складі збірної з 15 бігунів представляють Україну на  чемпіонаті світу.

Функціональне тестування ультрамарафонців Олександра Скорохода та Андрія Ткачука було проведено в рамках спільного проекту з ютюб-каналом Низький пульс та за підтримки Титульного Партнера компанії Trekking TM “Перші захисні шкарпетки і компресійні гольфи України”