Spartan Race. Коротко про історію та довгоочікувана поява забігу в Україні

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ми переконані, що кожному спортсмену доводилося чути про забіги з перешкодами. Історія таких змагань бере свій початок з 1987 року, коли в англійському графстві Стаффордшир мав місце перший забіг з перешкодами – Tough Guy. Назва перекладається буквально як “крутий хлопець”. Ці змагання проводяться і досі, а охочих брати участь з кожним разом стає все більше. До речі, наш співвітчизник, Володимир Сологуб, вже ставав тим самим крутим хлопцем і розповідав про усі деталі гонки у відеозвіті для Жорсткої Атлетики.

Spartan Race та його місце у світі

Справжню ж популярність гонки з перешкодами отримали більш ніж через 20 років з дня їх заснування. А стало це можливим завдяки Spartan Race, коли у 2010 році в горах Вермонту зібралися понад 500 охочих проявити себе та показати свої сильні сторони. Саме цю подію можна вважати початком становлення сучасної історії забігів з перешкодами.

На сьогоднішній день Spartan Race є найпопулярнішою та наймасовішою гонкою, яка відбувається на всіх земних континентах, окрім Антарктиди. Проте, не виключено, що в найближчому майбутньому цей забіг відбудеться і там.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Засновником гонки є американський бізнесмен та автор бестселерів The New York Times – Джо де Сена. Варто зазначити, що створенню Spartan Race передував інший забіг, який він запровадив під назвою “Death Race” ( “Гонка Смерті”). Ідея для нього виникла тоді, коли сам Джо опинився на межі життя і смерті, заблукавши з командою в пустелі Квебеку під час пригодницької гонки. Така ситуація надихнула його на створення власних забігів з перешкодами. Але “Гонка Смерті”, створена Джо де Сеною, виявилася занадто складною. У першому старті змогли фінішували лише троє учасників. Схожа тенденція зберігається і досі, але попри це, забіг досі щорічно проводиться на фермі Джо. Проте саме з метою залучення якнайбільшої кількості людей для участі в такому виді спорту, було створено Spartan Race

Надихаючись на створення перешкод, організатори беруть за основу тренування як морських котиків, так і стародавні тренування в Спарті. Але виглядає це все не так і страшно, як може здаватися на перший погляд. Станом на сьогодішній день змагання відбулися вже в 42 країнах світу. Українські спортсмени також є постійними учасниками цієї гонки. Андорра, США, Греція, Польща, Франція, Швеція, Румунія та Гавайські острови – усі ці країни минулого року відвідали наші спартанці для того, щоб взяти участь у цих змаганнях.

Spartan Race Ukraine 2020

В Україні забіги з перешкодами вперше з’явилися п’ять років тому і з кожним роком привертають до себе все більше уваги.

І ось вже зовсім скоро, 5 вересня, в Києві, на території Національного музею народної архітектури та побуту в с. Пирогів вперше відбудеться Spartan Race в Україні!

У Spartan Race є три особливі формати гонок, які складують разом Trifecta Spartan. «Trifecta» — це серія змагань, учасники якої мають подолати всі дистанції за два дні. «Beast» в перший день, а на другий змагаються в форматі «Sprint» та «Super». На фініші кожної з дистанцій переможці здобувають медалі, які разом формують унікальну медаль Trifecta. По завершенню спортсмени стають частиною племені Trifecta та отримують право на участь у Чемпіонаті світу, що проходить у грецькому місті Спарта. В майбутньому планується проведення Trifecta Spartan і в Україні.

Spartan Sprint – це перегони на 5 км та 20 перешкод.
Spartan Super – це гонка на 10 км та 25 перешкод.
Spartan Beast – напівмарафон, гонка з 30 перешкодами.

На першому українському Spartan Race відбуватимуться забіги у трьох форматах: Spartan Sprint, Spartan Super, Spartan Kids (Junior) та у трьох категоріях: ELITE, AGE GROUP та OPEN.

З детальною інформацією можна ознайомитись на сайті Sparta та на сторінці у facebook.