Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

19 серпня у Києві відбувся XII черговий з’їзд всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства Колос. Де ми мали змогу поспілкуватись з людьми які вже 70 років створюють можливості для того аби звичайні українські діти з містечок чи сіл, мали змогу виступати на чемпіонатах району, міста, країни чи світу. З тими хто впевнений, що саме спорт у житті людини є ключовою частиною успіху – з переобраними головою товариства Олександром Мендусем та його заступником Михайлом Вінтоняком.

Проте перш за все, вважаємо варто пояснити, що це за громадська організація і чим вони займаються. ГО “Всеукраїнська фізкультурно-спортивне товариство” займається трьома напрямками в сфері фізичної культури:

  1. Фізкультурно масова робота – аматорський спорт (дитячі змагання, ветеранські змагання і т.п.)
  2. ДЮСШ – робота над підготовкою спортивного резерву до складу збірних з усіх видів спорту
  3. Розвиток фізичної культури в ОТГ

Цього року Колос святкує своє 70-річчя і за цей час вони виростили не один десяток Олімпійців які почесно представляли Україну на Олімпійських Іграх, заснували понад 1000 ДЮСШ, які зараз виховують майбутніх чемпіонів, та провели неймовірну кількість чемпіонатів в різних містах та селах України.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Основними статутними завданнями ГО “ВФСТ “Колос” є:

  • Сприяння організації і проведенню фізичної підготовки з сільською молоддю допризовного та призовного віку для успішної служби в лавах збройних Сил України
  • Сприяння створенню та діяльності територіальних сільських (селищних) галузевих фізкультурно-оздоровчих та спортивних клубів;
  • Сприяння пошуку і залученню до спорту талановитої молоді на селі та утвердженню авторитету України серед країни світового співтовариства через спортивні досягнення видатних спортсменів у світовому спортивному русі;
  • Сприяння в установленому порядку зміцненню використанню матеріально-технічної бази установ і організацій сфери агропромислового комплексу;
  • Надання послуг зі спортивного, молодіжного, зеленого, екологічного та інших активних видів туризму.

Станом на зараз зі слів голови “Колосу” Олександра Мендуся – “Основною проблемою організації зараз є стрімке звуження мережі ДЮСШ в сільській місцевості, та якісного тренерського складу, за рахунок чого йде поступове зменшення кількості спортсменів у селах та районах України. А саме сільська місцевість зважаючи на стан здоров’я людей, може давати зараз майбутніх олімпійців. Тому зараз нарощення спортивного потенціалу в ОТГ (Об’єднані територіальні громади) це основний пріоритет не лише для “Колосу”, але й для держави.”

На конференції “Колос” разом з Асоціацією командного бігу України яка виступає організатором змагань «Battle Mile» анонсували будівництво тренувальної бази і створення цілого спортивного “ареалу” в Карпатах на території навчально спортивної бази Ворохта.

“Зараз ми маємо свою навчально спортивну базу “Ворохта”, що є власністю товариства “Колос”. В свій час це був центр проведення змагань з зимових видів спорту. У зв’язку з тим, що база знаходиться вище 1000м над рівнем моря, це є насправді благодатне місце для загальнофізичної підготовки з різних видів спорту. Тому зараз завдячуючи співпраці з Асоціацією командного бігу України, ми плануємо там побудувати легко атлетичний стадіон, також зараз завершується реконструкція канатно-крісельної дороги протяжності майже 2 км від селища Ворохта на висоту 1100м. Також на базі вже є біатлонний стадіон, тому тут можна відновити і зимові види спорту і проводити літній біатлон на легкоатлетичному стадіоні. Окрім цього я спілкувався з головою федерації п’ятиборств і ми їм будемо пропонувати проводити свої змагання у нас, бо на сьогоднішній день в Україні на жаль ще немає місця де можна повністю провести змагання з п’ятиборств. Тому є перспектива розвитку і п’ятиборств, і легкої атлетики і зимових видів, тому ми плануємо зробити і відновити Ворохту як центр спортивний України з різних видів спорту.” – Ділиться з нами Михайло Вінтоняк.

 

Станом на зараз вже проведена геодезія та геологія ділянок, ведуться проектні роботи для початку будування стадіону та стартує активна фаза відновлення канатно-крісельної дороги.

“Ми плануємо в цьому році завершити всі проєктні та підготовчі робити, щоб вже з наступної весни почати будівельні роботи на майбутньому стадіоні. У нас дуже амбітні цілі щодо стадіону у середньогір’ї, тож працювати будемо дуже швидко!” – підсумував плани Президент АКБУ Юрій Піднебесний

Що ж надіємось, що все заплановане буде реалізовуватись згідно плану і у наступному році ФЛАУ і АКБУ зможуть проводити змагання у Ворохті.