Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Тиждень тому відбувся наймасовіший трейл в Україні –  Chornohora Sky Marathon, який зібрав понад 700 учасників на короткій (24 км) та довгій (61 км) дистанціях.

У попередній публікації враженнями ділилися переможці Chornohora Sky Race (24 км): Ольга Гавлицька та Вадим Рогозовський.

Chornohora Sky Marathon 2020. Як підкорювали Петрос найшвидші

А в цій статті, публікуємо інтерв’ю з переможцями ультрадистанції (61 км): Поліною Захаровою та Юрієм Клімом.

Поліна Захарова

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чорногора організована як завжди чудово: всі тобі раді як учаснику, а це – дорого коштує. Погода була моя улюблена: сонячно та зовсім без хмар! І біглося мені в такій атмосфері дуже добре. Однак, з невідомих причин, шлунок і печінка влаштували мені справжній терор, чого раніше не бувало. Вже на підйомі на Піп Іван відчувалися спазми, які не проходили до самого фінішу…

До ультрамарафону цілеспрямовано не готувалася. Бігти або не бігти вирішувала в останню ніч реєстрації. Цей старт вийшов для душі. Цього року складно якось з цілями, – всі міжнародні старти, які запланувала, наразі скасовано, тож доводиться “пливсти течією”.

Чесно-кажучи, коли виходила на старт, я була готова бути третьою. Так, я хотіла і боролася до кінця, але добре розуміла, що я не в найкращій формі, а дівчата-суперниці непогано підготувалися. Дівчат бачила на підйомі на Піп Іван і поступово, некваплячись їх наздоганяла. Після підйому на Гутин Томнатик вийшла в лідери і в такому ж темпі, з рукою на печінці та з нескінченним діалогом зі шлунком, продовжила шлях.

Як на мене, нова частина дистанції після Петроса – це щось неймовірне! Організатори молодці, що трохи змінили маршрут, він став точно красивішим та цікавішим!

Які далі обирати гонки і до чого готуватися – поки не зрозуміло. Цей рік вийшов – роком відпочинку, так його і закінчу. Задля забави, може пробіжу мультиперегони або якийсь трейл. На сьогодні чітких планів у мене немає. І це дуже незвично, зі мною таке вперше.

Юрій Клім

Я біг Чорногору чотири рази, й щоразу були якісь зміни маршруту. Початкова задумка організаторів щоб пробігти по всьому Чорногірському хребту і забігти на всі двотисячники України – мені дуже подобається, у цьому вся принадність цієї дистанції.

На найпершій Чорногорі старт був відразу в «стіну» на Пiп Iван з фінішем у Квасах. Другий рік через погоду ми бігли з Квасів через Петрос в Козменщик і назад, теж добре, але вже не те. Цього року дистанція вийшла однозначно найскладнішою, оскільки фініш перенесли з Квасів у Ясіня, а там і трохи довше, і не весь час з Петроса біжиш вниз та й сам спуск більш технічний. Окрім того, ще більшої “родзинки” вніс оф-роад підйом на Гутин Томнатик від озера Бребенескул.

Перед Chornohora Sky Marathon я провів 10 днів в районі Яблуницького перевалу. Власне і приїжджаю сюди аби набратися сил і здоров’я, побігати і покрутити педалі в справжніх горах. Як бачите – допомагає!

З самого старту ми 10 км біжимо з плавним набором і там, зазвичай, велика група тікає вперед️. Але вже на першому підйомі все стає на свої місця.

Якраз на підйомі на Піп Іван, я вийшов на друге місце і вже бачив лідера гонки – Сергія Попова. З першого КП ми бігли з ним разом майже 15 км. Після КП2, на гору Гутин Томнатик я забіг першим, це десь 30-й кілометр дистанції, і з того моменту був попереду. Найважче стає після спуску з Говерли і до фінішу все тільки посилюється. Там потрібно терпіти і не здаватися.

Серпень у мене насичений тривалими змаганнями, і через два тижні стартую в повному тріатлоні (Ironman). Все за планом 😉

На дистанції пив в основному ізотонік та їв чимало гелів з різним складом. Цього разу довго був предсудомний стану і кілька разів навіть переходив на крок.

Чорногора – це моя улюблена гонка! І точно побіжу її ще раз, швидше за все – і не один. А ще – хочу якось побути на ній волонтером.

Призери Chorhohora Sky Marathon 2020 (61км)

Чоловіки

1. Юрій Клім (Київ) – 7:02:32
2. Сергій Сапіга (Тернопіль) – 7:18:53
3. Олександр Шиманський (Київ) – 7:21:02

Жінки

1. Поліна Захарова – 7:34:32 (Київ)
2. Юлія Тарасова – 7:58:49 (Одеса)
3. Оксана Юрчук – 8:20:09 (Івано-Франківськ)

Фото у матеріалі: з ФБ-сторінки Chornohora Sky Marathon