Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Нова видовищна дистанція, заряджаюча атмосфера, блискуча організація і дух суперництва – так можна описати один з перших для багатьох бігунів післякарантинний старт під назвою Battle Mile.

1 серпня у Києві відбулася Батл Миля – командні змагання з бігу, які мають новий нестандартний формат. Мета цього проекту – популяризувати біг на середні дистанції в Україні (і, насправді, не тільки тут). Ідея проста: на кожен забіг виходять дві команди по 5 чоловік, час кожного з учасників фіксується за допомогою чіпової системи та сумується – ця сума і є результатом команди. Найцікавіше те, що у кожної з команд один раз за дистанцію є можливість змінити учасника на Джокера – шостого бігуна  команди, який може кардинально змінити хід забігу. Прочитати повний гайд щодо ідеї та правил Батл Милі можна у нашій попередній статті. 

Організація

Про організацію, ідею командної боротьби та любов до бігу розповів ідейний натхненник і засновник Юрій Піднебесний:

Розкажіть про організацію цих змагань. Як вона відбувалася та які складнощі виникали?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Для мене головне те, що зараз в нас вже є команда, команда людей, які поділяють бачення цих змагань. І не просто поділяють, а розуміють в якому напрямку ми рухаємося, тому зараз було вже набагато простіше, у порівняні з організацією першого старту весною. Думаю командний біг це така ж історія, як і організація: якщо всі злагоджено працюють, то тоді бачимо й кращий результат.

Юрій Піднебесний

У Батл Милі взяли участь багато представників професійного спорту, які звикли показувати індивідуальні результати, а не бути частиною команди. Як вважаєте, нашим атлетам піде на користь виступ у командній гонці?

Це, звісно, треба питати у атлетів. Але я бачу, що ця складова командної боротьби дуже об’єднуюча. До прикладу, команду Черкас нам вдалося зібрати за 5 днів до старту і ніхто не думав, що ця команда візьме якесь місце. Однак через те, що було розуміння того, які речі потрібні з точки зору командного духу і жаги до перемоги, вони змогли зробити неймовірне – посісти третє місце серед 7 сильних команд. Я вважаю, що це результат саме командної мотивації та бажання допомогти один одному.

Спілкувалася з багатьма спортсменами і чи не кожен зазначив, що організація – на дуже високому рівні і зовсім не поступається традиційним чемпіонатам України. З вашої точки зору, чи все вдалося так, як хотілося?

Мені дуже сподобалася ця історія, яка сьогодні відбулась (але ще треба передивитися те, що було, на Ютубі в онлайн-трансляції). Звісно, були деякі організаційні моменти, які потрібно допрацьовувати, але в цілому я задоволений. Думаю, це як борщ, якщо вариш його з любов’ю, то він добрим і виходить. Ми спробували “зварити” щось нове – з натхненням, з любов’ю, з бажанням і в результаті отримали непідробні емоції, емоції від того, що кожен почувався щасливим – а це найважливіше.

Склад команд

Забіги Battle Mile проводилися у двох категорія: серед професіоналів та серед аматорів. Команди любителів комплектуються без вікових обмежень, однак до їх складу не можуть входити бігуни, що змагаються на офіційних змаганнях ФЛАУ рівня Чемпіонату України. Професійні ж команди повинні мати в складі учасників-представників 5 різних вікових категорій та джокера, який може належати до будь-якої вікової групи.

Такі умови комплектації команд дають можливість популяризувати бігові дистанції серед більшої кількості людей та долучити до участі в змаганнях представників не лише професійного спорту, а й просто прихильників бігу.

“Я тільки “за” популяризації такого формату в Україні. Це щось універсальне, те, що може розвивати легку атлетику максимально і головне, що інтерес з’являється не лише у бігунів, а й у глядачів. Це, звісно, підкріплюється й “призовими”. До того ж, я дуже задоволена, що мала змогу змагатися з різними віковими групами: від U16 до дорослих. Це дуже круто, бо ти отримуєш досвід від кожного, хто біжить поруч” – Катерина Онісімова, найшвидша учасниця у категорії U20, срібна призерка змагань.

Перший старт

Для багатьох професійних атлетів Миля – перший оффлайн-старт за період карантину. Тому змагання стали можливістю нарешті відчути атмосферу конкуренції, налаштуватися на сезон і перевірити власні сили перед офіційними стартами ФЛАУ.

“Професіонали, безперечно, тренувалися і на карантині. Впродовж цих 3-4 місяців вони підтримували форму, але за відсутності стартів сьогоднішні змагання – подарунок спортсменам для того, щоб перевірити свій рівень готовності до сезону”, – Віктор Карпенко, тренер команди-переможця RAYS.

“Розцінюю цей старт як підготовку до “післякарантинного” сезону. Емоційно я дуже підзарядився. Атмосфера класна, організаторам велике “спасибі” за таку можливість, є і трансляція, і необхідне технічне забезпечення, і дух боротьби. Взагалі дуже скучив за атмоcферою змагань, особливо за пробігами”, – Алфімов Артем, срібний призер змагань.

Комерційна складова

Призовий фонд Battle Mile становив близько 150 00 грн., це один з небагатьох стартів в Україні, який має комерційну основу. Сертифікати на отримання грошових винагород можна здобути як змагаючись в команді, так і за встановлення рекордів змагань. Організатори Милі наголошують, що дуже важливо підтримувати атлетів матеріальними призами, а в Україні для цього не вистачає комерційних стартів. Залучення партнерів та спонсорів – важлива складова розвитку та популяризації бігу в країні.

“Звичайно ж призовий фонд мотивує. Тим паче, що винагороди можна отримати у різних номінаціях, наприклад, за найкращий результат змагань. Це реально: якщо хтось його встановив, то звісно можна і побити!  Особливо для представників дорослої категорії, які доволі часто закінчують біг “на доріжці” та переходять у шосейний біг, бо там більше комерційних стартів. Якби ж на середні дистанції було більше комерційних змагань, таких як Батл Миля, то атлетам не потрібно було б відмовлятися від того, що їм подобається” Онісімова Катерина, найшвидша учасниця у категорії U20.

“Зараз наша мета в тому, щоб створити якнайбільше незалежних комерційних бігових клубів. Якщо за футбольний клуб в Україні спонсори готові платити 10-20 млн доларів, то чому б не знайти людей, які платитимуть в сотні разів менше за біговий клуб. Такі бігові клуби будуть брати участь у подібних Батлах. У нас є перевага: вид спорту зрозумілий, видовищний і короткий. Не потрібно 90 хв вболівати за одну команду – зайшов на Ютуб, подивися забіг в онлайні, побачив результати” – Олексій Кулівець, організатор Battle Mile.

Атмосфера змагань

“Отримав потужний заряд енергії. Така дистанція, як миля, дає великий сплеск ендорфінів: тут не розкачуєшся, а одразу фінішуєш. По динаміці, атмосфері та видовищності такі змагання набагато цікавіше дивитися, ніж марафон. Тому, думаю, у цього виду є великі перспективи для розвитку. Думаю, з часом команд буде ставати більше й більше і цей вид буде прогресувати.”

Чи цікавіший такий формат змагань, ніж “класичні” бігові види легкої атлетики?

“Якщо говорити про професійних бігунів, я думаю, їм не так важливо на яких стартах та в якому форматі бігти – вони націлені на свій результат і особистий час. Якщо ж говоримо про те, що біг потрібно розвивати та популяризувати у більш ширших колах – то це дуже перспективний формат змагань. Він заряджає та мотивує і учасників, і глядачів”, – Дмитро Харченко, переможець Battle Mile серед любительських команд.

Результати 

Професійні команди (чоловіки):

  1. RAYS (Київ) – 20:59.8 (к) – 21:23.02 (ф)
  2. Легіон (Донецьк) – 21:29.8 – 21:56.23
  3. Черкаси (Черкаси) – 21:39.5 – 21:42.44
  4. Динамо (Одеса) – 21:40.0 – 21:50.25
  5. Таврія-Степ (Херсон) – 22:13.8 – 23:14.96
  6. ПАКБІГ (Полтава) – 22:20.9 – 23:23.07
  7. КОЦОП (Біла Церква) 22:41.2

Професійні команди (жінки):

  1. RAYS (Київ)24:44.02
  2. Stone Girls (Дніпро) 25:16.63
  3. ФСТ Колос (Вінниця) 26:21.0

Аматори (чоловіки):

  1. ПУШЕБ – 23:38.28 (к) – 23:42.06 (ф)
  2. Track and Speed Race – 24:12.01 (к) – 24:20.31 (ф)
  3. Wins – 24:20.06
  4. Демони – 25:15.54

Аматори (жінки):

  1. Track and Speed Club – 28:58.10 (к) – 28:36.69 (ф)
  2. Girls – 28:34.32 (к) – 28:57.23 (ф)
  3. Run Empire – 28:56.25
  4. RUN21 – 30:59.05

Рейтинг індивідуальних результатів можна переглянути за посиланням.

Фото: Дмитро Вакулка