Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Непроста ультрадистанція 100км приваблює не тільки чоловіків, а й представниць чарівної половини людства. Цього року, як і минулого, учасниці ультрамарафону показали чудові результати. А найшвидшою виявилася Ірина Згурська, яка брала участь в 100км ультрамарафоні вдруге. Перша п’ятірка серед жінок виглядає ось так:

  1. Ірина Згурська – 8:45:50
  2. Анна Маслова – 9:47:42
  3. Катерина Савченко – 9:55:30
  4. Тетяна Анпілогова – 10:11:19
  5. Юлія Жабіна – 10:12:58

Ірина, цьогорічна чемпіонка, охоче поділилася враженнями від подолання своєї другої ультрадистанції.

Згурська Ірина (м.Яготин, Київська обл.): біг – це частина мого життя вже протягом 25 років. У 2016 році дізналася про існування бігових стартів, у 2017 зареєструвалася і пробігла свій перший старт – 42,195км на Київєвромарафоні від “Топ Ранерс”. Тренуюся сама, без тренера. Інтуїтивно. Черпаю інформацію зі спілкування, спостереження за сильнішими та інтернету. Знаходжуся у складі бігових спільнот “Побігли” та ” Squad”.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Підготовка

Минулого 2019-го року я пробігла свої перші 100км. Бігла просто “в кайф”, щоб відчути всі нюанси нічної ультратраси. Ціль була просто фінішувати. Цього року я пробігла свою другу ультрадистанцію довжиною в 100км. Але цього разу з чіткою метою призового місця.

До цього старту я активно готувалася 7 місяців. Збільшила бігові об’єми до 500км/місяць. Це був біг за різних погодних умов. Адже старти відбуваються незалежно від погоди. Тож потрібно бути готовим до всього.

Спочатку хотіла вибігти з 10 годин. За місяць до старту я зазвичай починаю планувати свій темп. Дистанція довга. Потрібно, щоб сил вистачило на всю гонку. Я планувала бігти по 5:30. І порахувала, що це означає подолати 100-ку за 9год і 10хв.

За два тижні до старту я почала зменшувати об’єми і зовсім припинила швидкісні роботи. Підводила себе до старту. Збиралася бігати лише у плановому темпі, але постійно бігла швидше. По 5:15 – 5:20. Саме тоді у голові засіла думка про спробу вибігти із 9 годин.

Тренування – це головна частина підготовки. Але багато інших нюансів потрібно вивчити. Величезне значення відіграє група підтримки. Коли “твоя людина” вчасно подає воду, ізотонік,гелі. Їсти потрібно часто, пити воду/ізотонік – ще частіше. Всі напої та продукти харчування протестити вдома під час тренувань, щоб не було неприємних несподіванок.

Потрібно всі дрібнички випробувати під час бігу. Навіть резиночки для волосся. Нові кросівки – табу. Як мінімум місяць бігу в них, щоб було комфортно. Про всяк випадок на старт варто взяти два комплекти кросівки/шкарпеток. Раптом буде потрібно перевзутися.

Для жінок – добряче випробувати топ, у якому плануєте бігти. Вони часто натирають. Вибрати найкомфортніший.

Про гонку

Коли у списках учасників я не знайшла своєї мотивашки Олени Шевченко (минулорічна переможниця і рекордсменка траси – ред.), то зрозуміла, що виграю цю гонку. І стала на старт з чіткою метою – перемогти. Але мені вже хотілося не просто перемоги. Вже після 3-го км я міняю свою ціль на більш сміливу. Я хочу протриматись по максимуму на темпі 5:15. 45 км я пробігла по 5:13.

О 24:00 стартували бігуни на 50км. Вони були ще сповнені сил та енергії. І це оживило. І я скидаю ще 1 секунду і біжу у середньому темпі 5:12. Сил вистачало але стегна “забивались” і ніжкам було все тяжче бігти.

Мотивація

Цього разу я знала трассу, а тому впевнено контролювала біг. Фізично останні кілометри були найважчими. Головна мотивація була, коли підраховувала свій час фінішу. Це додавало сил бігти швидше.

Тим, хто планує

Всім,хто хоче спробувати пробігти 100км, я раджу поступовість. Я вважаю, що спочатку потрібно пробігти не один марафон. І, як мінімум, рік підготовки. Щоб отримати наше бігунське задоволення від трасси.

Варто також вивчити всі нюанси цього пробігу. Тут кожна дрібничка грає свою роль. Потрібно фінішувати з задоволенням та бажанням знову повернутися на цей старт.

Плани

Цього року я пробігла набагато краще, ніж планувала. Лише на оголошенні переможців я дізналася, що рекорд трасси 8:39. Це 6 хв. різниці. Звичайно я повернуся наступного року і спробую позмагатися за  новий рекорд. Є ціль – буде праця і буде результат!

Ультрадистанція – це повний розрахунок, контроль темпу та холодна голова. Не забувайте прихопити із собою впевненість у подоланні дистанції;) І все буде добре!