Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика вже багато писала про ультрамарафони, ми маємо статті про забіги в пустелі під палючим сонцем, чи в Карпатах на стрімких підйомах та спусках. І впевнені, що багато наших читачів знають чимало про цю бігову дисципліну. Проте, здається, ніколи ми не розповідали про ультрамарафон детально.

Тож ми вирішили, що настав час розставити всі крапки над “і”: як для досвідченних бігунів пригадати, так і для тих, хто лише став на біговий шлях і розібратися – що ж таке ультрамарафон.

Перш за все варто нагадати, що ультрамарафон це будь-яка дистанція більша за 42 км 195 м (хоча навряд вас можна буде назвати ультрамарафонцем, якщо ви раптом набігаєте зайвого на класичному марафоні і трекер на фініші покаже вам 43 км).

Які основні види ультрамарафонських змагань?

Є два види ультрамарафонських змагань: на певну дистанцію, і на час (тут переможцем той, хто подолає найбільшу відстань). Основними дистанціями є 50 км, 100 км, 50 миль і 100 миль, хоча багато змагань проводяться на інших дистанціях.  Дистанціями, на яких World Athletics (раніше IAAF – Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій) та IAU (Міжнародна Асоціація Ультрамарафонів) проводять чемпіонати світу з ультрамарафону залишаються три: 50 км, 100 км та добовий біг.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На сьогодні найвизначнішими спортсменами на дистанції 100 км є: японець Нао Казамі з часом 6:09:14 – на 100 км, та  японка Томое Абе – яка ще в 2000 році пробігла, цю ж дистанцію за 6 годин 33 хвилин і 11 секунд.

Якщо ЧС з бігу на 100 км проводиться з 1987 року, раз на два роки, то ЧС на 50 км можна назвати досить юним. Історія цього змагання стартувала лише 5 років тому, і до сьогодні було проведено всього три чемпіонати. Щодо чемпіонатів світу з добового бігу, то перший відбувся у 2001 році. І якщо серед чоловіків стартова планка починалася з 275 км за 24 години і всього двічі змогли її перевершити і в 2019 році встановили новий рекорд у 278 км. То у жінок що не рік, то новий рекорд. Так поставлена з 2001 року планка 235 км, у 2019 досягла 270 км. Так-так, жінки впритул наблизилися до рекордів чоловіків.

ultrarunners_3

А як щодо українських рекордів?

Національні рекорди на 100 км тримаються вже більше 20 років. Так в 1997 році Сергій Яненко пробіг 100 км за 6:25:25 і поставив не лише національний рекорд України, а й виграв Чемпіонт Світу 1997 року. Серед жінок рекорд тримається вже довгих 26 років і за цей час, ще ніхто не зміг подолати планку в 7:56:33, яку Марія Островська поставила в 1994 році (на офіційних стартах зрозуміло).

Для українських атлетів минулий рік теж видався досить “швидким” і наш Андрій Ткачук фінішував 10 з результатом 262 км за 24 години. Таким чином, він не лише  потрапив до десятки найшивдших ультрамарафонців на чемпіонаті світу, а й поставив новий національний рекорд.

У жінок з таким видом дистанції ситуація інакша – вони не часто беруть участь на ЧС з добового бігу. А планку, яку харків’янка Ніна Мітрофанова поставила у 2003, не можуть посунути до сьогодні. Так у 2003, коли українки вперше заявили про себе на Чемпіонаті світу з добового бігу, Ніна Мітрофанова фінішувала 11-ою з результатом 222 км.

Ультрамарафони теж проводять і в горах?

Так, ульрамарафонські старти проводять як на шосе, наприклад Київський Ультрамарафон 2020, що відбудеться вже завтра, 25-26 липня, на Трухановому острові, так і гірською та пересіченою місцевістю. Існує надзвичайно багато варіантів проведення ультрамарафону, в залежності від можливостей, географії, ресурсів для проведення старту та особливо фантазіїї організаторів.

Топ-10 найскладніших стартів світу до прикладу проводяться в максимально нестандартних умовах: узбережжя Північного Льодовитого океану, перуанські джунглі, дистанція 4988 км навколо школи, де коло складає 883м, пустеля Сахара, Долина Смерті, засніжена Тайга, Гори та інші не менш цікаві місця.

Тут варто зазначити, що трейлраннінг (тобто мова йде про забіги не по шосе), а відповідно і ультратрейл – з минулого року теж офіційно увійшли до World Athletics і 2021 році має бути проведено перший ЧС (будемо сподіватися:).  А поки наймасовіший – “неофіційний ЧС” – це знаменита гонка Ultra-Trail du Mont-Blanc, що проходить Францією, Італією та Швейцарією.

ulrarunners_1

Київський Ультрамарафон 2020

Ультрамарафон це не дистанція – це філософія, і для того, щоб осягнути його потрібно неабияк попрацювати над собою, а набіганий кілометраж, рахувати не в тисячах, а в десятках, а то й сотнях тисяч кілометрів. Тому ультрамарафонців, можна впевнено вважати надлюдьми.

До речі, киянам познайомитись і підтримати цих ̶ф̶і̶л̶о̶с̶о̶ф̶і̶в̶ ультрамарафонців можна буде вже затра, 25 липня, на Трухановому острові – на Kyiv Ultramarathon 2020. Це буде один з перших офлайн стартів з початку карантину.

Учасники стартуватимуть о 19:00 – 25 липня, та матимуть час до 10:00 наступного дня на 5 різних дистанціях: 100 км, 50км, 30 км, та естафетах на 50 і 100км. Підтримки ніколи не буває забагато, тож долучайтеся!